Den ultimative guide til piercinger og piercing smykker

Pige i lilla med piercinger

Der findes rigtig mange forskellige slags piercinger, samt en del spørgsmål der går igen når vi taler om piercinger og piercing smykker.

For at afklare præcis hvad piercinger er for en størrelse og for at besvare de mange spørgsmål, så har vi har skrevet en guide til hvad du bør vide om piercinger og piercing smykker.

Piercinger er ældre end du tror

Vi har kendt til piercinger i meget længere tid end de fleste umiddelbart regner med. Inden du læser videre, så prøv at gætte på hvor længe der har eksisteret piercinger.

Medmindre du ved det i forvejen, så er der ret stor chance for at du gætter forkert.

Der er stor chance for at du gætter forkert fordi vi har kendt til piercinger i over 5000 år! Prøv bare at se disse tre eksempler på piercinger, der er virkeligt gamle:

  • I 1991 fandt man en mumie i bjergene mellem Østrig og Italien. Det viste sig at mumien var 5300 år gammel og at den havde stretchede ørepiercinger med en diameter på 7-10 mm. Efter fundet er mumien blevet kendt som Otzi.
  • Der er tegn på at kvinder i Amazonas gik med piercinger i ører og næse for ca. 5000 år siden, ligesom kongefamilien og de magtfulde præster i det gamle Egypten bar navlepiercinger som tegn på deres status.
  • I Iran har man fundet en 5500 år gammel statue med piercinger i ørerne.

Det er ikke kun interessant hvordan det er muligt at finde piercinger der er mange tusinde år gamle. Ligeså interessant er det, at piercinger har eksisteret i flere forskellige kulturer der formodentlig ikke har haft nogen som helst kontakt med hinanden (fx. har kvinderne i Amazonas næppe har nogen kontakt med den østrigske/italiensk mumies folk, men alligevel har de begge være piercet i ørerne).

Andre steder hvor der er fundet piercinger fra meget gamle dage er i det gamle Indien og i det gamle Rom. I det gamle Indien er der blevet fundet eksempler på bl.a. intimpiercinger, mens der i det gamle Rom bl.a. er blevet fundet eksempler på brystpiercinger.

Brystpiercinger var også et kendt fænomen i det victorianske England, men ikke noget man snakkede højt om. I stedet var der dengang tale om en hemmelig type piercinger, som det kun var en selv og ens partner der vidste noget om (hvilket jo ikke er så forskelligt fra mange intimpiercinger og brystpiercinger fra vore dage).

To piercede kvinder

Piercinger i vores del af verden

I vores del af verden blev piercinger kendte, da punkerne i 80’erne begyndte at være piercet i øjenbrynene, læberne og andre steder på kroppen. Indtil da havde vi næsten kun set ørepiercinger i vores del af verden, men pludselig fik folk øjnene op for at man også kunne blive piercet andre steder (uanset punkerne ofte brugte sikkerhedsnåle som piercing smykker).

Siden da er det gået stærkt. I 90’erne begyndte vi at se piercinger blandt de kendte, i musikvideoer og til modeopvisninger. Vi så bl.a. supermodellen Christy Turlington bære en navlepiercing til London Fashion Show i 1993 og i musikvideoen til Aerosmith’s Cryin (1993) bliver Alicia Silverstone piercet i navlen.

I dag er piercinger blevet til noget som alle kender til – og som alle har en mening om. Tænk bare på hvor meget debat der var omkring Janet Jacksons Superbowl optræden i 2004, hvor hun ved et “uheld” kom et at vise hendes brystpiercing (efterfølgende var der flere piercere der fortalte at de havde fået meget mere travlt end før uheldet).

Mand checker sin ørepiercinger

Vores forhold til piercinger

Der findes i dag rigtig mange forskellige typer piercinger og piercing smykker, men det betyder ikke at der ikke sker nogen udvikling indefor piercing faget. Det gør der helt sikkert, så der opstår til stadighed nye designs og nye ideer.

På samme måde sker der også en udvikling i hvad folk mener om piercinger og hvordan der bliver set på de forskellige typer piercinger. Piercinger i øreflipperne har været accepteret i århundreder og der er mange der slet ikke opfatter huller i ørerne som piercinger – uanset de jo reelt set er piercinger, da der er tale om en gennemtrængning af en kropsdel.

Tidligere var det næsten kun kvinder der var piercet i øreflipperne. Hvis mænd var piercet i øreflippen, så var det ofte fordi de var sømænd og gerne ville bære en enkelt guld ørering. Denne ørering bar sømændende før i tiden for at kunne betale for en ordentlig begravelse, hvis de var så uheldige at blive skyllet overbord og drukne!

I dag bærer både mænd og kvinder øreringe og der er ikke længere noget til hinder for at mænd bliver piercet i begge øreflipper, så de kan bære øreringe i begge ører. På samme måde er der heller ikke længere nogen regler for om mænd skal bære deres ørering i højre eller venster side, hvis de vælger kun at gå med en enkelt ørering.

Piercinger i næsefløjen (siden af næsen) er også accepteret af de fleste og det samme gælder de fleste ørepiercinger (helix, tragus m.m.).

Tatoveret kvinde med piercinger

Mange forskellige typer piercinger

I dag er der næsten ingen grænser for hvor mange forskellige typer piercinger der findes, så det kan være svært at få et ordentligt overblik over mulighederne.

For at gøre det nemmere at overskue de mange muligheder, så har vi lavet denne grafik der viser alle de mange piercinger du kan få lavet i ansigtet m.m.

Piercinger
Del dette billede

Det er værd at bemærke at der findes en del falske piercinger. Dvs. piercing smykker der ligner rigtige piercinger, men som ikke kræver at du får lavet et piercinghul først.

Et andet populært fænomen indefor piercing er stretching. Dvs. at et eksisterende piercinghul udvides, så du kan bruge større piercingsmykker. Det er især piercinghuller i øreflipperne der bliver stretchet, men i teorien kan du stretche næsten ethvert piercinghul.

Pige med ørepiercinger

Få lavet din piercing ordentligt

Hvis du skal have en piercing, så er det vigtigt at du får den lavet ordentligt. Det kan være farligt at få den lavet det forkerte sted, ligesom du risikeret at få lavet en piercing der ikke ser ligeså flot ud som den burde gøre.

Det kan især ikke anbefales at bede din lokale guldsmed om at lave dine piercinghuller, da han ofte bruger en ørepistol til at lave hullerne med. En ørepistol kan nemlig ikke steriliseres ordentligt mellem hver gang den bliver brugt, hvilket betyder at der er risiko for at der overføres blod og bakterier mellem dem der får lavet huller med ørepistolen.

Det betyder med andre ord, at hvis vedkommende før dig var syg, så er der risiko for du også bliver syg hvis i bruger den samme ørepistol!

Det duer selvfølgelig heller ikke at du prøver at lave dine piercinger selv eller sammen med nogen, der påstår at de ved hvad de har med at gøre.

Det du i stedet skal gøre er at finde en professionel piercer, der ved hvad han har med at gøre og som laver dine piercinghuller med en steriliseret nål.

Hvis du ikke allerede har fundet en professionel piercer som du er tryg ved, så kan du prøve at søge efter en på nettet. Hvis du søger efter “piercer” eller “piercing” + navnet på den by du bor i, så er der gode chancer for at du kan finde nogle forskellige piercere af i nærheden af dig.

Inden du bestiller tid, så er det en god ide at checke pierceren og se om folk kan anbefale vedkommende eller ej. Det gør du lettest ved at kigge på Trustpilot, samt ved at læse hvad folk skriver om pierceren på de sociale medier (se fx. om vedkommende har en Facebook side som folk kommenterer på eller om han er nævnt i forums på nettet).

Hvis du kender nogen der allerede er blevet piercet hos den piercer du har fundet, så bør du selvfølgelig også tage en snak med dem og høre hvad de synes om det.

Tænkende pige med øjenbrynspiercing

Hvad koster piercinger

Det svinger meget hvad det koster at blive piercet. Først og fremmest fordi der er forskel på de mange typer piercinger og hvor svære de er at lave, men også fordi det er forskelligt hvor meget konkurrence der er mellem piercerne rundt omkring i landet.

Vi har kigget lidt på hvad de forskellige piercinger typisk koster i København, da vi selv bor i København. Du vil sikkert opleve at priserne vil være lidt højere udenfor København, ikke mindst hvis du vælger en piercer der ligger udenfor de store byer hvor konkurrencen er mindre.

PiercingPris
Øreflip150-200
Øre (helix/tragus)200-300
Næsefløj200
Septum300
Næseryg (earl)300
Læbe300
Øjenbryn300
Tunge350
Navle350
Bryst350
Intim400-500

Hvis du sammenligner priser, så skal du huske at checke om der følger et smykke med i prisen eller ej. Hos mange piercere får du nemlig et billigt smykke med i prisen når du bliver piercet (afhængigt af hvilken type piercing du skal have lavet).

Det er også værd at være opmærksom på at du ofte får rabat hvis du får lavet flere ens piercinger på samme tid. Hvis du fx. får lavet flere læbepiercinger på samme tid, så kan det være du får 50% rabat på piercing nr. 2, 3, etc. (men kun hvis de allesammen bliver lavet på samme tid på den samme person).

Selvom der er forskel på priserne fra piercer til piercer, så er det vigtigt at du ikke har for meget fokus på priserne. Det er mindst lige så vigtigt at du vælger en piercer som du er tryg ved og som du har fået anbefalet eller som du kan se at folk er glade for.

Barn med øreringe

Aldersgrænser fra 4 år og op

De fleste piercere arbejder med et sæt aldersgrænser for de forskellige typer piercinger. Dvs. at de stiller krav om at vedkommende der skal pierces skal være en bestemt alder og at de ikke vil pierce vedkommende, hvis han eller hun er yngre end denne alder.

Piercing af øreflipperne (til almindelige øreringe) har typisk den laveste aldersgrænse, men man kan ikke sige noget generelt om hvor gamle børn skal være for at blive piercet i ørerne. Det varierer fra piercer til piercer.

Den laveste aldersgrænse vi har oplevet er 4 år, men det er sikkert muligt at finde piercere der også laver piercinger på yngre børn end 4 år da man ikke kan undgå at se yngre børn med huller i ørerne.

Til næsepiercinger og piercinger i ørerne (bortset fra i øreflippen) stilles der typisk krav om at man er mindst 10 år, mens der til navlepiercinger, læbepiercinger og de fleste andre typer piercinger typisk stilles krav om at man er mindst 15 år.

Til intimpiercinger er den mest udbredte aldersgrænse 18 år.

For at være sikker på at der er styr på tingene, så stiller mange piercere krav om der fremvises billedlegitimation (pas, kørekort el.lign.) før de går i gang med at pierce dig. Der er også mange steder hvor du skal medbringe forældre eller værge, hvis du fx. er under 15 år gammel.

Ligesom hvis du skal tatoveres, så stiller de fleste piercere også krav om du ikke er påvirket af stoffer eller alkohol når du møder op for at blive piercet.

Piercet pige der er ked af det

Giv din piercing tid til at hele

Når du har fået lavet din nye piercing, så er det vigtigt at du giver den tid til at hele. Det tager længere tid for mange typer piercinger at hele end man måske skulle tro, hvilket skyldes at blodgennemstrømningen ikke er den samme alle steder i kroppen. Fx. er næsepiercinger relativt lang tid om at hele, da blodgennemstrømningen i næsen ikke er så stor som i fx. læberne.

Præcis hvor længe det tager de forskellige piercinger at hele varierer fra person til person, men her er en tabel der kan give dig en ide om hvor lang tid det normalt tager:

PiercingMåneder
Bryst3-6
Intim (kvinde)2-3
Intim (mand)1-6
Kind3-4
Læbe3-4
Navle4-12
Næse2-4
Næse (septum)3-6
Tunge1-2
Øjenbryn2-3
Øre (bortset fra øreflip)4-12
Øreflip1-2

Du skal være opmærksom på at din piercing kan være endnu længere tid om at hele, hvis du ikke kan lade være med at rode med den, hvis du ryger eller hvis du generelt lever usundt. For tungepiercinger er der også en del ting du skal være opmærksom på omkring heling og muligheder for komplikationer.

Piercer der laver et piercinghul

Så ondt gør det at få lavet en piercing

Det er ikke nogen hemmelighed at det kan gøre rigtig ondt at få lavet en piercing. Hvor ondt det gør varierer meget fra person til person, ligesom der selvfølgelig er forskel på hvor ondt de forskellige typer piercinger gør at få lavet.

Hvis man giver de forskellige piercinger fra 1-10 ifht. hvor ondt de gør, så plejer man ofte at sige at smerteniveauet fordeler sig sådan her:

PiercingSmerte
Bryst6
Intim (kvinde)10
Intim (mand)10
Kind3
Læbe3
Navle3
Næse4
Næse (septum)6
Tunge3
Øjenbryn2
Øre (bortset fra øreflip)6
Øreflip2

Det betyder dog ikke, at du så kan gå udfra at en septum piercing vil gøre mere ondt end en læbepiercing etc. Der er forskel på folk, så vi har hørt om folk der synes at et forholdt sig lige omvendt. At deres læbepiercing gjorde mere ondt end deres septum piercing.

Det eneste der synes at herske enighed om er, at mange synes intimpiercing er ekstremt smertefulde at få lavet.

Mand med piercinger og solbriller

Hold din piercing ren og fri for bakterier

Når du bliver piercet, så er det som sagt vigtigt at det bliver gjort ordentligt hos en professionel piercer. Efterfølgende er det også vigtigt at du giver din piercing tid til at hele, så du får en pæn piercing og undgå infektioner og andre komplikationer.

Mens din piercing heler, så skal du holde den ren og fri for bakterier. Hvordan du skal gøre det bør du spørge din piercer om, så du er sikker på at du får de helt rigtige informationer og der ikke er nogen misforståelser.

Det er med andre ord helt bevidst, at vi ikke skriver nogen om hvordan du rengører din piercing her på siden.

I de første 3-4 uger efter du har fået lavet din piercing, så er det også vigtigt at du undgår svømmehaller og badning.

Hvis du oplever komplikationer med din piercing, så er det vigtigt at du søger professionel hjælp. Afhængigt af hvad der er galt, så kan det være hos din piercer eller hos din læge (eller 112 hvis det går helt galt og du fx. oplever problemer med vejrtrækningen fordi du er kommet til at sluge din tungepiercing).

Indtil din piercing er færdighelet er det vigtigt at du ikke skifter smykke. Sørg derfor for at få sat et smykke i som du har lyst til at gå med i længere tid, samt et der er lavet af et ordentligt materiale som fx. kirugisk stål eller titanium.

Forskellige piercingsmykker

Piercing smykker og materialer

Hvis du kigger på udvalget af piercing smykker, så kan du ikke undgå at se at der bruges mange forskellige materialer.

De mest udbredte materialer er:

  • Bioplast er en form for plastik der er udviklet til brug i kroppen. Der findes rigtig mange forskellige typer bioplast, så du kan fx. finde både bløde og hårde typer bioplast. Fælles for alle typerne er at de er fri for phthalater.

    Bioplast er især velegnet til læbepiercinger og tungepiercinger, da dette materiale giver færre skader på tænder og tandkød end fx. kirugisk stål og titanium. Tilgengæld kan bioplast skabe problemer hvis du bider og tygger i det.

  • Guld ved alle hvad er, men hvis du vælger piercing smykker af guld er det vigtigt at du er opmærksom på om guldet er rent nok.

    For at blive brugt til piercing smykker, så anbefaler man at guldet skal være 14 eller 18 karat. 24 karat er godtnok renere end 14 og 18 karat guld, men tilgengæld er det så blødt at det hurtigt bliver ridset og derved får smykket til at fremstå mindre pænt.

    Hvis antallet af karat er lavere end 14, så indeholder guldet så meget andet metal at der er risiko for allergi.

    Guld smykker der bruges til piercinger bør altid være af rent guld. Forgyldte smykker frarådes af professionelle piercere, da der er alt for stor risiko for allergiske reaktioner og potentialet for at smykkerne slides af i flager der så ødelægger dit piercinghul.

  • Kirugisk stål er en stål legering der benyttes til bl.a. piercinger. Denne type legering kaldes også for “implant grade” stål.

    Indholdet af nikkel i kirugisk stål er ekstremt lavt, så der ikke bør være nogen risiko for nikkelallergi o.lign.

    Ulempen ved kirugisk stål er at det er umuligt at se forskel på ifht. almindeligt rustfrit stål, hvilket er endnu en grund til kun at købe dine piercing smykker hvor butikken kan stå indefor kvaliteten.

  • Niobium er ligesom fx. titanium et grundstof. Det er et relativt sjældent syn blandt piercere i dag, da den minder meget om titanium og titanum er billigere at producer.

    De fleste piercere bruger derfor kirugisk stål eller titanium til nye piercinger, men de kunne også godt bruge niobium uden problemer.

  • Sølv bruges til at fremstille rigtig mange smykker, men det anbefales ikke at du bruger piercing smykker af sølv. Det sølv der bruges til smykker er nemlig ikke rent sølv, men en legering af sølv og andre metaller.

    Denne legering kan forårsage allergiske reaktioner, ligesom du kan få sorte mærker omkring dine piercinger hvis du bruger piercing smykker af sølv. Disse mærker kan være meget tydelige og de kan ikke gå væk igen!

  • Titanium, der anvendes til smykker i form af en legering. Der er forskel på legeringerne, så du skal sørge for at den titanium der bliver brug er “implant grade”. Det er den hos de fleste professionelle piercere, men check gerne en ekstra gang for at være på den sikre side.

    Når titanium er implant grade, så er der ikke risiko for nikkelallergi o.lign.

    Titanium er fra naturens hånd metalfarvet, men du kan også få versioner af titanium der er belagt med et tyndt lag bioplast vha. teknikken PVD (Physical Vapor Deposition).

    Eksempler på disse typer titanium er blackline, der som navnet antyder er sort og zircon gold, der er guld farvet.

    Uanset farven, så skal du være opmærksom på at bioplast laget kan nedbrydes af kroppen over tid.

Blondine med tatoveringer og piercinger

Vælg piercing smykker af god kvalitet

Uanset hvilket materiale du vælger, så er det vigtigt at du går efter kvalitet. Smykkerne der sælges i butikkerne på nettet er som udgangspunkt til at stole på, men check gerne en ekstra gang at der er tale om “implant grade” metaller.

Det er også vigtigt at du køber dine piercing smykker i den rigtige størrelse, så de ikke strammer, sidder for løst eller ødelægger din piercing.

Du skal med andre ord være opmærksom på bl.a. disse forhold:

  • Hvis du fx. køber et tungepiercing smykke der er for kort eller for langt, så øger du risikoen for skader på tænder og tandkød.
  • Køber du et piercing smykke til din øjenbrynspiercing, så skal du passe på med at det ikke er for tyndt så de langsom kan skære sig fri.
  • Køber du et piercing smykke til din tungepiercing der kan gå fra hinanden, så risikerer du at sluge hele eller dele af smykket. Det kan så forårsage problemer med din vejrtrækning eller blokeret vejrtrækning hvis du er rigtig uheldig.




2 Comments

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*