Den helt store guide til øreringe (for både mænd og kvinder)

Smuk kvinde tager øreringe på

Øreringe er et af de mest klassiske smykker der findes. Ikke kun fordi øreringe ofte har et smukt og klassisk design, men også fordi vi har kendt til øreringe i mange tusinde år.

Selvom der er sket meget siden vi begyndte at gå med øreringe, så minder måden vi bærer moderne øreringe på stadig rigtig meget om hvordan vi gjorde for mange tusinde år siden.

De første øreringe

De ældste eksempler på øreringe stammer fra det gamle Egypten og Persien. På figurer og relieffer fra dengang kan vi se personer der har øreringe i øreflipperne, ligesom faraoen Tutankhamaen blev fundet med huller i ørerne.

Selvom farao Tutankhamen havde huller i ørerne, så havde han ikke nogen øreringe i hans huller inde under dødsmasken. Det skyldes formodentlig, at det dengang i det gamle Egypten var børnene og der bar øreringe. Det gjorde de voksne ikke dengang.

Et andet eksempel på at øreringe har eksisteret i mange tusinde år er, at øreringe bliver nævnt i biblen. Da den formodentlig er blevet skrevet for ca. 2000 år siden, så kendte vi altså helt sikkert også til øreringe på det tidspunkt.

Opblomstring i renæssancen

Efter at have mistet lidt af deres popularitet, så kommer øreringene stærkt igen i renæssancen. Her er det ikke kun kvinderne der bærer øreringe. Det gør mændende også – og i modsætning til hvad mange tror, så var det ikke kun datidens sømænd der bar øreringe. Det gjorde mænd fra overklassen også hvis de virkelig ville være med på moden.

Det var dog især datidens sømænd der var kendt for at bære øreringe. Sømændene bar øreringe for at kunne betale for en passende begravelse hvis de var så uheldige at blive skyllet over bord og drukne. For at deres øreringe kunne bruges som betalingsmiddel til en begravelse, så var de oftest lavet af guld.

At bruge en ørering som betaling for ens begravelse var ikke en ny skik der opstod i renæssancen. I stedet så er det en skik der stammer fra det gamle Grækenland, hvor folk bar en guld ørering som de kunne bruge når de døde og skulle finde vej til dødsriget Hades. På vej dertil så skulle de nemlig over floden Styx, hvilket krævede at færgemanden på Styx skulle have sin betaling.

Mand checker sin ørering

Vor tids øreringe

I vor tid begyndte øreringe for alvor at blive populære i 50’erne og 60’erne. I starten lavede folk ofte huller i ørerne på hinanden, men der gik heldigvis ikke længe for at der opstod en industri af professionelle der kunne lave ordentlige og sikre huller i ørerne på folk.

I dag er der alle muligheder for at blive piercet ordentligt hos en professionel piercer (da huller i ørerne jo reelt set er en slags piercing).

Det kan på ingen måde anbefales at få lavet huller i ørerne hos en guldsmed, da guldsmedene ofte bruger en ørepistol til formålet (problemet med en ørepistol er, at den ikke laver så pæne huller som en steriliseret nål – og at den ikke kan steriliseres ordentligt, hvilket betyder den kan overføre sygdomme mellem folk).

Det er stadig mest kvinder der bruger øreringe i dag, men der er også flere og flere mænd der er begyndt at gå med øreringe. Tidligere var det meget afgørende hvilket øre mænd bar deres ørering i, hvis de valgte kun at gå med en enkelt ørering. Men sådan er det ikke længere. I dag er der ingen regler for hvad der er rigtigt og forkert ifht. hvordan mænd bærer deres øreringe.

Her i Danmark findes der ikke nogen regler og aldersgrænser for hvor gammel man skal være for at få lavet huller i ørerne, men de fleste professionelle piercere kræver at børn er mindst 6 år. Der findes dog helt sikkert undtagelser blandt piercerne, da der som bekendt er mange babyer og meget små børn der har huller i ørerne.

Kvinde med moderne øreringe

Tusindvis af designs

Kigger du på udvalget af øreringe, så kan du ikke undgå at bemærke at der er mange tusinde forskellige øreringe at vælge imellem. Det kan derfor være rigtigt svært at vælge, hvilket nok er en af grundene til at mange køber rigtig mange øreringe (jeg vender tilbage til hvordan du kan opbevare dine øreringe længere nede i denne guide).

For din egen skyld kan det være en god ide fra starten af at overveje hvad du egentlig kigger efter (uden det dermed er forbudt blot at kigge tilfældigt rundt og drømme om de mange flotte designs).

Det du skal overveje er hvilken type øreringe du kigger efter, samt hvilke materialer du godt kan lide.

Hvis vi starter med at kigge på de forskellige typer, så kan du fx. vælge mellem dem her:

[row]
[col span=”1/3″]Clips øreringeClips øreringe[/col]
[col span=”2/3″]Clips øreringe er øreringe der ikke kræver huller i ørerne. I stedet klipses de på rundt om øreflippen og hænger fast i ørerne på den måde. Hvis du ikke har huller i ørerne, så kan du også overveje magnet øreringe, der som navnet antyder hænger fast i ørerne vha. et sæt magneter.[/col]
[/row]

[searchteaser q=”clips øreringe”]

[row]
[col span=”1/3″]Creoler øreringeCreoler øreringe[/col]
[col span=”2/3″]Creoler øreringe er runde øreringe, der oftest er udformet som tynde metalringe med en vis diameter. Creolere er en af de mest populære typer øreringe og et design som har vist sig at være tidsløst, da de bliver ved med at være moderne. Creolere kaldes iøvrigt også for hoops øreringe.[/col]
[/row]

[searchteaser q=”creoler”]

[row]
[col span=”1/3″]Dobbelte øreringeDobbelt øreringe[/col]
[col span=”2/3″]Dobbelte øreringe er en særlig type ørestikkere, hvor der oftest er en stor og en lille perle. De fungerer ligesom almindelige ørestikkere, hvis du ser bort fra at låsen er udskiftet med en stor perle.

Hvis du gerne vil bære dobbelt øreringe, så skal du huske at det er den store perle der skal placeres bag øreflippen.[/col]
[/row]

[searchteaser q=”dobbelt øreringe”]

[row]
[col span=”1/3″]Fjer øreringeFjer øreringe[/col]
[col span=”2/3″]Fjer øreringe er de perfekte fest øreringe, da de virkelig vækker opmærksomhed og indrammer dit ansigt på en hel særlig måde. De fleste bruger kun denne type øreringe til festlige lejligheder, men hvis du er meget glad for fjer øreringe kan du også finde mere diskrete designs til hverdagsbrug.[/col]
[/row]

[searchteaser q=”fjer øreringe”]

[row]
[col span=”1/3″]Lange øreringeLange øreringe[/col]
[col span=”2/3″]Ligesom fjer øreringe, så er de fleste lange øreringe mest egnede til festlige lejligheder. Igen er der nemlig tale om en type øreringe der vækker opmærksomhed, uanset der selvfølgelig er forskel på hvor voldsomme de forskellige designs er.[/col]
[/row]

[searchteaser q=”lange øreringe”]

[row]
[col span=”1/3″]ØrekæderØrekæder[/col]
[col span=”2/3″]Ørekæder er en særlig type lange øreringe, der består af en lang kæde med en figur eller fx. en perle i den ene ende.

Du kan selv bestemme hvor meget af kæden der skal hænge foran hhv. bagved øreflippen, da der ikke er nogen faste regler der siger hvordan du skal gøre. I stedet skal du lade det komme an på hvad du synes der ser bedst og mest elegant ud.[/col]
[/row]

[searchteaser q=”ørekæder”]

[row]
[col span=”1/3″]ØrekrogeØrekroge[/col]
[col span=”2/3″]Ørekroge er øreringe hvor der hænger en figur, en sten el.lign. ned fra dine øreflipper. Sammen med ørestikkere, så er ørekroge nok de mest klassiske øreringe du kan finde. Faktisk er ørekroge så klassiske, at de fleste slet og ret kalder dem for øreringe.[/col]
[/row]

[searchteaser q=”ørekroge”]

[row]
[col span=”1/3″]ØrestikkereØrestikkere[/col]
[col span=”2/3″]Ørestikkere er små øreringe, hvor der ikke hænger noget ned fra øreflippen. I stedet er der blot en figur, en sten el.lign. foran øreflippen og en lås på bagsiden. Særligt kendt er de meget feminine og elegante perle ørestikkere, men du kan naturligvis også finde tusindvis af andre ørestikker designs.[/col]
[/row]

[searchteaser q=”ørestikkere”]

Alle øreringene herover er kendetegnet ved at de kun kræver et hul i hvert øre. Der findes dog også nogen typer øreringe som det kræver to huller i ørerne at bære. Altså to huller i hvert øre, hvis du gerne vil bære to af disse øreringe.

Mange vælger dog at kombinere øreringe af denne type med en almindelig ørering eller ørestikker, hvorved der selvfølgelig kun kræves to huller i et af dine ører.

Kvinde med mange smykker

Typiske materialer

Når du har valgt hvilken type øreringe du går efter, så skal du vælge hvilke materialer du foretrækker. Der er nemlig stor forskel på hvordan øreringe ser ud alt efter om de er lavet af guld, sølv eller noget helt tredie.

Hvis vi tager et kik på de mest almindelige materialer, så er de:

[row]
[col span=”1/3″]Diamant[/col]
[col span=”2/3″]Diamanter er et af verdens mest eftertragtede materialer, så det kan næppe overraske at øreringe med diamanter har en tendens til at være relativt dyre.

Mange vælger derfor at gå efter et par øreringe med zirkonia i stedet, da zirkonia er væsentligt billigere end diamanter og det er de færreste der kan se forskel på diamanter og zirkonia.

Men selvom diamanter er relativt dyre, så skal de stadig overvejes hvis du synes øreringe med diamanter er særligt smukke. En fordel ved ægte diamanter er nemlig, at de har en helt særlig værdi som du kan nyde mens du bærer dem og når de går i arv eller sælges videre.[/col]
[/row]

[searchteaser q=”diamant øreringe”]

[row]
[col span=”1/3″]Guld[/col]
[col span=”2/3″]Guld er et af de mest klassiske smykkematerialer der findes. Hvis du kigger på guld øreringe, så skal du dog være opmærksom på at der er forskel på kvaliteten af guld.

Hvilken kvalitet der er tale om angives i karat, dvs. hvor rent guldet er. De fleste smykker af guld er på 9, 14 eller 18 karat guld, mens de fineste og reneste guld er på 24 karat.

Det sker tit at der er folk der spørger efter smykker i 24 karat guld, men smykker med så rent guld er faktisk noget af en sjældenhed. Grunden til det er, at 24 karat guld er relativt blødt og derfor uegnet til smykker pga. det bliver ridset og hakket alt for nemt.[/col]
[/row]

[searchteaser q=”guld øreringe”]

[row]
[col span=”1/3″]Perle[/col]
[col span=”2/3″]Perler er især et populært materiale til øreringe og halskæder. Du kan finde perler i mange forskellige kvaliteter, inkl. både kunstigt fremstillede perler (af glas eller plast) og ægte perler, der oftest kaldes ferskvandsperler eller kulturperler.

Et særligt kendetegn ved ægte perler er at de ikke altid er helt runde, samt at de har farver der kan variere en smule fra hvidt til fersken og violet.

Hvis ægte perler har stærke farver, så er de altid indfarvet kunstigt. Ægte perler har fra naturens hånd ikke stærke farver.[/col]
[/row]

[searchteaser q=”perle øreringe”]

[row]
[col span=”1/3″]Porcelæn[/col]
[col span=”2/3″]Smykker af porcelæn har en helt særlig struktur og overflade, der gør dem meget charmerende og rare at røre ved.

Her i Danmark er det især designeren Louise Kragh der er kendt for hendes porcelæns øreringe, men du kan også finde ørering af porcelæn fra andre anerkendte designere.

Porcelæn kan males i alle mulige farver, så du kan finde både meget diskrete og meget farverige øreringe af porcelæn.[/col]
[/row]

[searchteaser q=”porcelæn øreringe”]

[row]
[col span=”1/3″]Sølv[/col]
[col span=”2/3″]Ligesom guld, så er sølv blevet brugt til smykker i tusindvis af år.

Når du køber smykker af sølv, så er det vigtigt at være opmærksom på hvor rent sølvet er. Dvs. om det er sterling sølv eller ej. De fleste smykker er dog af sterling sølv, der også betegnes som ægte sølv eller 925 (pga. renheden på 92,5% sølv).

Du kan som udgangspunkt ikke finde smykker af 100% sølv, da rent sølv ligesom rent guld er et relativt blødt materiale. Dvs. at hvis smykker var fremstillet af rent sølv, så var der for stor risiko for at de blev ridsede og hakkede.

En særlig form for sølv er sortsølv, dvs. sølv der er blevet oxideret og derved fået den karakteristiske mørke farve.

Sølv bruges også som grundlaget for forgyldte smykker.[/col]
[/row]

[searchteaser q=”sølv øreringe”]

[row]
[col span=”1/3″]Titanium[/col]
[col span=”2/3″]Titanium er et kemisk grundstof der er meget hårdt og derfor utroligt velegnet til smykker.

Det er især herresmykker der laves af titanium, så derfor kan du finde mange øreringe til mænd af netop dette materiale.

På sigt tror jeg dog det vil ændre sig, så der også vil komme flere øreringe til damer i titanium. Et tegn på denne tendens er fx. at der er begyndt at komme flere vielsesringe i titanium.

Udover til smykker, så anvendes titanium også til bl.a. ure. Her er fordelen ikke kun holdbarheden, men også hvor let et materiale der er ifht. rustfrit stål (ure fremstilles normalt af rustfrit stål, hvilket vejer ca. 43% mere end en tilsvarende mængde titanium).[/col]
[/row]

[searchteaser q=”titanium øreringe”]

[row]
[col span=”1/3″]Tungsten[/col]
[col span=”2/3″]Tungsten er ligesom titanium et kemisk grundstof. Det er også kendt under navnet wolfram, hvilket er grunden til det kemiske symbol for tungsten er W.

Ligesom titanium, så benyttes tungsten mest til smykker til mænd. Det findes derfor især øreringe til mænd, der laves af tungsten (uanset der også er begyndt at komme enkelte vielsesringe i tungsten).[/col]
[/row]

[searchteaser q=”tungsten øreringe”]

[row]
[col span=”1/3″]Zirkonia[/col]
[col span=”2/3″]Zirkonia er et relativt ukendt materiale, selvom det er en meget interessant alternativ til diamanter. Grunden til zirkonia er så interessant er, at materialet er væsentligt billigere end diamanter og det er de færreste der kan se forskel på zirkonia og diamanter.

Der er derfor mange grunde til at overveje øreringe med zirkonia, hvis du synes øreringe med diamanter er for dyre.

Et andet interessant alternativ til diamanter er mineralet moissanite, der dog ikke er helt så billigt som zirkonia.[/col]
[/row]

[searchteaser q=”zirkonia øreringe”]

Andre interessante materialer der bliver brugt til øreringe er fx. ben og træ. Disse materialer er dog et relativt sjældent syn ifht. guld, sølv og de andre materialer ovenfor.

Elegant kvinde med ørestikkere

Øreringe i dansk design

Her i Danmark er der mange som er rigtig glade for anerkendte danske designere som fx. Louise Kragh, Maria Black og Stine A.

Vi har derfor valgt at opdele de mange tusinde smykker vi holder øje med efter designere, så du let kan finde dine favorit designeres værker.

Udover de mange anerkendte designere fra Danmark og andre lande, så er det også værd at være opmærksom på udvalget af øreringe og andre smykker fra firmaer som fx. Georg Jensen, Pilgrim og Spinning Jewelry.

Sidst men ikke mindst, så kan du også overveje klassiske designs som fx. de evigt populære Marguerit øreringe (der utroligt nok har 80 års historie bag sig).

Opbevaring af øreringe

Som jeg var inde på i starten af denne guide, så er der mange der har rigtig mange øreringe. Så mange, at det kan være svært at holde styr på dem og have dem liggende klar, så de begge to i et sæt er til at finde når de skal bruges.

Mange vælger at opbevare deres øreringe i et smykkeskrin, men som udgangspunkt vil jeg ikke anbefale det. Medmindre du er et ordensmenneske og ikke har ret meget i dit smykkeskrin, så er der nemlig god risiko for at de bliver blandet sammen med dine andre smykker.

I stedet, så er det ofte en god ide at opbevare dine øreringe på et smykkestativ eller en øreringe holder. På den måde kan du meget lettere overskue hvilke øreringe du har, samt holde dem samlet i sæt så begge øreringe i hvert sæt altid er til at finde.

Der findes rigtig mange smykkestativer at vælge imellem, hvis du også synes det er den perfekte opbevaring til øreringe. Men kan du ikke finde noget du synes om, så kan du også overveje at lave dit eget smykkestativ.




Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*