Næsepiercing guiden – hvad du skal vide om næsepiercinger

Kvinde med næsepiercing

En næsepiercing er en relativt uskyldig piercing, da denne type piercinger i dag er næste ligeså accepterede som øreringe (der jo reelt set også er en slags piercinger). Sådan har det dog ikke altid været, da det først var i 80’erne at vi rigtig begyndte at se næsepiercinger i vores del af verden.

Næsepiercingens historie

Oprindeligt stammer næsepiercingerne fra Indien og landene omkring Indien, samt dele af Sydøstasien. Piercingerne var før i tiden et symbol på status og skønhed, ligesom der er nogen der mener at de havde en overtroisk betydning ifht. at værne mod onde ånder.

Fra Asien bredte næsepiercingerne sig ind i den arabiske verden, samt dele af Afrika. Men brugen af næsepieringer er også opstået som selvstændige fænomener blandt bl.a. de australske aboriginals.

Første gang offentligheden for alvor så næsepiercinger i vesten var i 1913, hvor den franske skuespillerinde Polaire bar en næsering med perler på en turne i USA.

I 80’erne begyndte datidens punkere at bruge næsepiercinger og siden da er de blevet mere og mere populære, så de i dag opfattes som relativt uskyldige og accepterede piercinger.

De klassiske næsepiercinger

Den meste normale form for næsepiercinger er en piercing af næsens side (næsefløjen). Der er ingen regler for hvilken side af næsen der bør pierces, men i fx. det gamle Indien piercede man altid den venstre fordi man mente det havde indflydelse på hvor let det var at føde børn.

De fleste nøjes med at pierce den ene side af næsen, men det er selvfølgelig også muligt at få lavet piercing af begge sider. Alternativt kan du også få indsat en vandret stav i næsen, så det ligner du har to tæt placerede næsepiercinger. En sådan vandret stav kaldes for en “austin bar” piercing, mens den tilsvarende lodrette stav kaldes for en “rhino” piercing (altså en “næsehorn” piercing).

En anden klassisk næsepiercing er en septum piercing. Dvs. en piercing i næsetippen. Denne type piercing er kendt for at være relativt smertefuld at få lavet, men tilgengæld giver den mulighed for at gå med nogle helt unikke piercing smykker.

Den tredie klassiske næsepiercing er en såkaldt “earl” piercing, der er placeret på tværs af næseryggen.

For at gøre det nemmere at genkende de forskellige næsepiercinger, så har vi her en grafik der viser de forskellige typer (grafikken er klippet ud af vores store piercing grafik).

Forskellige næsepiercinger

Sådan laves en næsepiercing

Hvis du ikke allerede har en næsepiercing, så er det vigtigt at du går til en professionel piercer for at få den lavet. Det kan ikke anbefales at få din piercing lavet hos en guldsmed, da han ofte vil bruge en ørepistol og derved lave et piercinghul i den forkerte størrelse (da huller i ørerne typisk er 0,8 mm og derfor mindre end de typisk huller til næsepiercinger på 1,2 mm).

Desuden kan en ørepistol ikke steriliseres på samme måde som den nål en professionel piercer bruger, hvilket betyder at du udsætter dig for risiko for sygdomme m.m. hvis din næsepiercing laves med en ørepistol.

De fleste piercerede kan lave alle slags næsepiercinger, men du skal være opmærksom på at især septum piercinger er svære at lave.

Når du har fået lavet din piercing, så er det vigtigt at du giver den tid til at hele. Det tager typisk 2-4 måneder for piercinger i siden af næsen og 3-6 måneder for septum piercinger at hele, da blodgennemstrømningen i næsen er væsentligt mindre end i mange andre dele af kroppen.

Vil du gerne se hvordan en septum piercing bliver lavet, så har vi fundet denne her video:

Valg af næsepiercing smykker

Ligesom til alle andre slags piercinger, så anbefales det at du bruger smykker af kirugisk stål, titanium, PTFE eller bioplast.

Det mest populære smykke til næsepiercinger er næseskruer, men der er også mange der vælge at bruge en ring. Hvis du vælger at bruge en ring, så er det vigtigt at du ikke forsøger dig frem med en ørering. Øreringe har nemlig ikke den rigtige tykkelse.

For ringe til næsepiercinger kan man generelt gå udfra at 6 mm diameter svarer til en lille ring, 8 mm til en mellem ring og 10 mm til en stor ring. Hvilken størrelse ring du skal bruge afhænger af størrelsen og formen på din næse, samt hvordan du gerne vil have din piercing til at se ud ifht. dit ansigt.

Ønsker du blot en lille diskret sten i din næsepiercing, så er det en næseskrue du skal gå efter.

Har du endnu ikke fået lavet din næsepiercing og er du i tvivl om det er en god ide, så kan du også overveje at starte med en falsk piercing.

Mand med næsepiercing

Stretching af næsepiercinger

Som sagt har hullet i en næsepiercing typisk en diameter på 1,2 mm, men du kan godt gøre dit piercinghul større hvis du gerne vil kunne bruge smykker med en større diameter. Måden du gør det på er via stretching, men husk at du først kan begynde at stretche når din næsepiercing er færdighelet og har haft ro i nogle måneder (typisk siger man at din piercing skal have ro i 2-3 x den tid den var om at hele før du begynder at stretche).

Hvis du vil stretche din næsepiercing, så skal du også være opmærksom på at brusken i næsen er mere sart end brusken i fx. øreflipperne. Du skal derfor gå langsommere og mere forsigtigt frem hvis du vil stretche din næsepiercing end hvis du vil stretche dine ørepiercinger.
Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*