Hvad du skal vide før du får en brystpiercing

Brystpiercinger har været kendt i århundreder. I meget gamle dag havde de formodentlig en religiøs betydning, senere fik de en mere erotisk karakter og i dag ser de fleste dem som en form for udsmykning af kroppen.

Brystpiercingernes historie

Selv om de fleste af os opfatter det victorianske England som lidt kedeligt og bornert, så var brystpiercinger faktisk relativt populære blandt datidens kvinder. På det tidspunkt blev brystpiercinger set som en hemmelighed piercing som man ikke fortalte andre ord. Dvs. en piercing som det kun var en selv og ens partner der vidste noget om – en erotisk hemmelighed.

I 80’erne genopstod brystpiercingerne, da de blev populære i datidens punk miljøer. En del folk brugte desværre sikkerhedsnåle som piercing smykker, hvilket medførte problemer med infektioner og andre komplikationer.

I dag er brystpiercinger så moderne, at der er flere end man umiddelbart regner med der har en brystpiercing. Det gælder ikke mindst mange kendte mennesker.

Mest kendt er nok Janet Jacksons brystpiercing som hun fremviste ved et “uheld” under hendes optræden til Superbowl i 2004 (spol frem til 4:04 hvis du ikke gider se hele videon).

Sådan laves en brystpiercing

Hvis du ikke allerede har fået lavet din brystpiercing, så er det vigtigt at du går til en professionel piercer for at få den lavet. Du må ikke prøve at lave den selv eller få nogen til at gøre det, uanset de påstår at de ved hvordan man gør.

Piercinghullet laves gennem brystvorten. Det er vigtigt at det mørke område omkring brystvorterne (areola) ikke bliver piercet, da det kan medføre brystbetændelse og andre gener (det gælder især for kvinder, at det er vigtigt at areola ikke bliver piercet).

Typisk bliver du piercet sådan at diameteren på det færdige hul passer til smykker med en diameter på 1,6 mm (1,6 mm er den mest almindelige diameter på piercing smykker). Længden på piercinghullet kan variere en del, da der er stor forskel på hvor store brystvorter folk har.

Det mest normale er et vandret hul, men der er også nogen der vælger at få lavet et skævt hul eller et hul der er lodret. Hvilken retning du vælger gør ingen forskel så længe det kun er brystvorten der bliver piercet.

Rygterne vil vide at en brystpiercing er en af de piercinger som det gør allermest ondt at få lavet. Fx. skriver Bodymod at de har set voksne, tatoverede mænd smågræde når de har fået lavet deres brystpiercinger!

Dit første piercing smykke

Ligesom med alle andre slags piercinger, så er det vigtigt at du ikke tager din nye piercing ud mens dit piercinghul healer.

Du kan forvente at det tager 3-6 måneder for en brystpiercing at heale. Men fordi der er stor forskel på folks brystvorter, så kan det godt tage længere tid end 6 måneder.

Det første brystpiercing smykke er typisk en lige stav, men hvis du har indadgående brystvorter kan det være at du anbefales at få **buede stave i til at starte med (da buede stave giver et mindre pres på brystvorterne, hvis de er indadgående).

Uanset om stavene er lige eller buede, så er det vigtigt at du undgår piercing smykker med vedhæng indtil hullet er healet færdigt.

Piercing smykker med vedhæng kan nemlig hænge fast i tøjet, så din nye piercing kan blive trukket skævt.

Det er også vigtigt at materialet er kirugisk stål, titanium eller fx. PTFE. Guldbelagte piercinger o.lign. bør du undgår indtil din piercing er healet færdigt – og til den tid bør du kun brugte guldbelagte piercinger o.lign. hvis du ikke lider af nikkelallergi.

Hvilken størrelse smykker skal du bruge

Når din piercing er healet færdig, så kan du begynde at overveje at få et andet piercingsmykke sat i.

Næsten alle får lavet et hul der passer til smykker med en diamanter på 1,6 mm, hvilket er det mest almindelige.

Hvilken længde du skal bruge kan du finde ud af ved at måle afstanden fra hul til hul i din piercing og lægge ca. 1 mm til.

Husk dog på at brystvorter kan ændre størrelse afhængigt af temperatur og stimulation, så mål gerne flere gange og brug derefter den største målte afstand.

Blondine med tatoveringer og piercinger

Ændring af brystpiercing størrelser

De fleste bliver ved med at have den samme størrelse piercinghuller for altid, men der er også nogen der vælger at få lavet hullerne større, så de kan bruge smykker med en diameter på mere end 1,6 mm.

Hvis du vil have lavet dine huller større, så bør du først tage en snak med en professionel piercer. Det er nemlig noget mere risikabelt at stretche hullerne i dine brystvorter end det fx. er at stretche huller i ørerne.

Samtidigt er det også værd at tænke på hvordan du lever dit liv ifht. hvis du begynder at bruge større brystpiercing smykker.

Folk der lever et aktivt liv har før klaget over, at for store piercing smykker skaber problemer og gør ondt når de dyrker sport m.m.

De fleste piercing smykker passer til huller på 1,6 mm, så måske kan du blot finde nogle andre og nye slags smykker fremfor at forsøge at få dine huller gjort større.

For og imod brystskjold

En særlig form for brystpiercinger er de såkaldte brystskjold. Denne typer smykker går gennem dit piercinghul og dækker samtidigt området omkring brystvorten.

Selvom de er flotte, så er der mange der synes de er ubehagelige at have på. De fleste bruger derfor kun brystskjold til særlige lejligheder og ringe eller stave til daglig.

Brystpiercinger og amning

Et af de mest almindelige spørgsmål omkring brystpiercinger er om man kan amme, hvis man er blevet piercet i den ene eller begge brystvorter.

Det kan du godt, men der er nogle ting du skal være opmærksom på:

  • En brystpiercing blokerer ikke for at baby kan sutte løs. En piercing i brystet blokerer nemlig ikke mere end max 5 af de 15-20 udførselsgange hvor mælken kan komme ud.
  • Det er ekstremt vigtigt at du husker at tage dine brystpiercing smykker ud hver gang du skal amme.Hvis du ikke tager smykkerne ud, så risikerer du at de går løs eller at dele af dem går løs fordi babyer sutter rigtig hårdt. Sker der at noget går løs mens du ammer, så er der stor risiko for at baby sluger de dele der er gået løs med efterfølgende kvælningsfare!
  • Fordi det er så vigtigt at du tager din piercing ud når du ammer, så anbefales det ikke at du bliver brystpiercet mens du er gravid.Det tager nemlig 3-6 måneder eller mere for dine nye brystpiercinger er hele og indtil de er færdighelet, så bør du ikke tage dine smykker ud på noget tidspunkt.
One Comment

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*