Hårfarve guide: Sådan farver du håret selv

De fleste kender til hjemmefarvninger, der er gået galt. Ofte sker det, fordi farven er valgt alene ud fra billedet på pakken. 

Hvis du følger nogle enkelte råd, kan det nemt lade sig gøre at få et godt resultat hjemme – Og du kan spare mange penge! Læs videre og få hjælp til at lave den perfekte hjemmefarvning.

» Find hårfarver til hjemmebrug her «

hårfarve guide - hjemmefarve

Hvilken hårfarve passer til dig?

Når du overvejer at farve dit hår, så bør du starte med at finde ud af, hvilken farve der passer bedst til dig. Selvom en farve klæder din veninde rigtig godt, så er det ikke sikkert, den vil være pæn til dig. Især din hudtone er med til at bestemme, hvilke farver der passer dig bedst.

Hvis du har mørk hud, bør du som udgangspunkt holde dig til mørke toner. Du kan sagtens farve dit hår lyst, men du skal være klar over, at det vil se farvet og unaturligt ud.

Har du lys hud med varme toner, vil alle nuancer af blond klæde dig. Du kan farve dit hår meget lyst uden at komme til at se bleg ud.

Hvis din lyse hud har rosa toner, vil rød klæde dig. Du kan også vælge forskellige nuancer af blond, dog bør du holde dig fra de helt lyse og platinblonde farver, da de vil få dig til at se bleg ud.

Hvilken hårfarve ønsker du dig?

Inden du går i gang med farveprojektet, er det vigtigt, du bliver helt skarp på, hvilken hårfarve du ønsker dig. Både hvor mørk den skal være, og hvilken nuance den skal have. Du må aldrig lave impulskøb, når det drejer sig om hårfarve. Der er så mange ting at tage stilling til, at det er dømt til at gå galt, hvis du køber en tilfældig farve i supermarkedet.

Hvordan er dit hårs udgangspunkt

For at kunne vælge den rigtige farve, så skal du kende dit hårs udgangspunkt – og du skal være realistisk, når du kigger på dit hår:

 • Hvor mørtk eller lyst er dit nuværende hår?
 • Hvilken nuance har det?
 • Har det tidligere været farvet eller bleget?
 • Hvor skadet er håret?

Informationerne er vigtige for at kunne vurdere, hvilket resultat det er muligt at opnå.

Sådan lykkes du med hjemmefarve

Du kan sagtens få et rigtig godt resultat med hjemmefarve, men det kræver først og fremmest at du kender de begrænsninger, der er. Det er ikke alle farvebehandliger, der kan laves som hjemmefarve – nogen gange, er det nødvendigt at få hjælp fra en professionel frisør.

Du bør undgå:

 • At farve hår der tidligere har været lysnet
 • At farve meget skadet og ødelagt hår
 • At ændre hårets tonehøje mere end 3 toner
 • At lave lyse striber eller afblegning

Farvekoder på hårfarve

Hårfarver er som udgangspunkt bygget op efter samme nummersystem på tværs af mærker og producenter. Farvekoden på hårfarven fortæller, hvilken farve du kan opnå. Koden består af tre tal:

 • Tonehøjde
 • Primær refleks
 • Sekundær refleksfarve

Når du kender farvekoden på den hårfarve, du ønsker at opnå, er det meget nemmere at købe den rigtige farve og dermed få et godt resultat. Nedenfor finder du en forklaring til de tre værdier.

Tonehøjde (hvor mørkt eller lyst er håret)

Tonehøjden beskriver hvor mørkt eller lyst håret er. Toneskalaen går fra 1 til 10. 1 er sort og 10 er helt blond. Enkelte mærker har farver, der går op til tonehøjde 12, som er en helt hvid/platinblond farve.

1=Sort
2=Brunsort
3=Mørkebrun
4=Brun
5=Lys brun
6=Mørk blond
7=Blond
8=Lys blond
9=Ekstra lysblond
10=Super lysblond

Refleks (hårets nuance)

De to tal efter tonehøjden angiver hårets primære og sekundære refleksfarve. Refleksen fortæller om farvens nuance, og om den er varm eller kold. For at kunne vælge den rigtige refleks, kræver det lidt kendskab til farveteorien.

Simpel farveteori

Der findes tre grundfarver: Gul, rød og blå. Herudover findes der tre blandingsfarver: Violet, grøn og orange. Det er disse farver, der danner udgangspunkt for refleksfarven.

FarveteoriGrøn blå og violet er kolde farver. Gul, orange, mahoni og rød er varme farver.

Komplementærfarver

Når du vælger hårfarve er det godt at vide, hvilke farver der nedtoner hinanden, og det gør komplementærfarverne. I farvecirklen er det altid farven, der er overfor.

F.eks er blå og gul komplementærfarver. Hvis du har tendens til at få et gult skær i dit lyse hår, kan det neutraliseres med blå. Vælger du en farve med violet refleks, vil den kunne dæmpe det gule og gøre farven mere klar lys. Det samme gælder for rød og grøn samt blå og orange.

Læs koderne på hårfarven

Koden på en hårfarve består af 3 tal:

 • Tonehøjde
 • Primær refleks
 • Sekundær refleks

Tonehøjden fortæller hvor mørk farven er, og refleksfarverne fortæller om farvens nuance. Den primære refleks er den mest dominerende, og den sekundære refleks kan enten dæmpe, fremhæve eller justere den primære.

Nedenfor finder du eksempler på farvekoder og en forklaring til, hvordan de skal læses.

Farvekoden 5,00
Tonehøjden er 5 – lys brun
Primær og sekundær farve er 0. Det betyder at farven er ren uden refleksfarver.

Farvekoden 5,02
Tonehøjden er 5 – lys brun
Ingen primær refleks (står som 0)
Sekundær refleks 2 – violet
Den violette farve er kun angivet som sekundær refleks, derfor vil farven kun være svagt violet.

Farvekoden 8, 66
Tonehøjden er 8 – lys blond
Primær refleks er 6 rød
Sekundær refleks er 6 – rød
Farven er intens, da både primær og sekundær farve er rød

Forskellige typer af hårfarve

Der findes forskellige typer af hårfarver, som har forskellige dækkeevner. Det er vigtigt, du vælger den rigtige type til den behandling, du skal lave. Der findes 4 hovedgrupper af hårfarver:

 • Permanent farve
 • Semipermanent farve
 • Skyllefarve
 • Afblegning

Permanent farve (dækker 100 %)

En permanent farve er (som navnet siger) permanent. Den dækker 100 % og vaskes ikke ud.

Farven behandler håret kemisk, og du kan opleve at farven svækker håret en smule. Den permanente farve kan farve håret mørkere. Vil du ændre farven mere end 3 toner, bør du gå til en frisør, da der kan være behov for at forbehandle håret.

Den permanente farve kan også lysne håret 1-2 toner. I den forbindelse skal du være opmærksom på, at håret i lysningsprocessen kan trække op i røde og gule toner, hvilket kan være svært at styre. En permanent farve dækker grå hår 100 %.

Du finder et stort udvalg af permanente hårfarver her

Semipermanent farve / Toning (dækker ca 50 %)

En semipermanent hårfarve kaldes også en toningsfarve. Den dækker ca. 50 % og er rigtig god, hvis du vil ændre dit hårs nuance eller have det en enkelt tone mørkere. Du kan også bruge den, hvis du har enkelte grå hår, du ønsker at skjule.

Toningsfarven forsvinder over tid, men da der sker en kemisk proces med dit hår, kan du ikke være sikker på at din hårfarve bliver nøjagtig som før, du farvede det. Denne type farve er mildere ved håret end en permanent farve.

Du kan finde flere forskellige typer af toningsfarver her

Skyllefarve (dækker 30 %)

En skyllefarve er en midlertidig hårfarve, der dækker ca. 30 %. Den kan ikke ændre tonehøjden, men den er rigtig god, hvis du vil justerer nuancen i dit hår, genopfriske din hårfarve eller fjerne gult skær.

Farven lægger sig uden på håret og vil forsvinde helt over tid, så du får din oprindelige hårfarve tilbage. Farven vaskes ud lidt efter lidt, så holdbarheden afhænger meget af, hvor ofte du vasker dit hår.

En skyllefarve skader ikke håret – tværtimod. Ofte plejer skyllefarver på samme måde som en hårkur. De populære Revlon Farvebomber er eksempler på skyllefarver.

Du kan finde skyllefarver her

Afblegning

Afblegning er egentlig ikke en farve, men et produkt der trækker farven ud af håret. Afblegning kan lysne op til 7 toner, men da produkterne er meget skrappe, vil jeg ikke anbefale dig at afblege håret hjemme:

 • Blegning er hårdt ved håret og hovedbunden. En frisør har bedre forudsætninger for at vælge den mest skånsomme blegning til dit hår.
 • Selve blegningsprocessen er kompleks, og hvis du ikke har 100 % styr på blandingen og trækketiden, så er der stor risiko for, at du får et gult eller orange skær i håret.
 • Afblegning til hjemmebrug kommer i færdigpakker, der både indeholder blegningspulver og beise. Styrken på beisen er forudbestemt, og det er derfor ikke muligt at tilpasse blandingen til håret.

Hvis du alligevel ønsker at lysne håret selv, så kan du finde lysningsfarver her

Vælg den rigtige farve

Den rigtige hårfarve afhænger af det resultat du ønsker at opnå. Hvis du kan svare på disse spørgsmål, så har du gode forudsætninger for at vælge den rigtige farve og få et godt resultat:

 • Skal håret være lysere eller mørkere? Hvor mange toner?
 • Hvilken refkesfarve (nuance) skal håret have?
 • Er der nogen eksisterede refeks i håret, der kan påvirke resultatet.
 • Er håret skadet?

Husk! Læs altid vejledningen til dit farveprodukt grundigt, inden du går i gang.

Spørgsmål?

Hvis du har spørgsmål til hårfarve, er du meget velkommen til at skrive en kommentar herunder.
2 Comments

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*