Armbånd til mænd og kvinder (den ultimative guide)

Kvinde med armbånd og halskæde

Når vi kigger tilbage i tiden, så kan vi se at armbånd har eksisteret som smykker i mange tusinde år. Faktisk er de sammen med halskæderne de smykker, der går allerlængst tilbage.

Armbåndenes historie

De første beviser på at der har fandtes armbånd stammer fra det gamle Egypten og det gamle Kina. I begge lande er der fundet beviser på at armbånd har eksisteret for over 7000 år siden!

De første armbånd har formodentlig været lavet af siv og andre planter, ligesom de vielsesringe der blev brugt i det gamle Egypten.

Senere er man begyndt at lave armbånd i metal, så der i bronzealderen fx. blev lavet armbånd af netop bronze (fx. de såkaldte armringe).

Først for ca. 4000 år siden begyndte man at lave armbånd i guld og sølv, der i dag fortsat er blandt de mest populære materialer.

Især vikingerne er kendt for at have lavet mange smukke armbånd. Et eksempel på en særlig form for vikinge armbånd er edsringene, der blev brugt af datidens høvdinge når de skulle aflægge ed på noget (love noget).

I 1700-tallet blev armbåndene moderne igen, ligesom bl.a. øreringene gjorde det. Det er iøvrigt interessant, at hvis vi kigger på moden gennem de sidste 400-500 år, så kan vi ses hvordan armbåndenes popularitet følger hvornår de forskellige typer ærmer bliver moderne.

Mand med armbånd

Armbånd til mænd

Tidligere var det mest kvinder der gik med armbånd, men siden slutningen af 90’erne er der flere og flere mænd der er begyndt også at gå med armbånd.

Til mænd er det især de maskuline læderarmbånd der er populære, samt andre former for brede armbånd og flettede armbånd.

Tidligere blev uret betegnet som “mandens eneste smykke”, men for mange mænd i dag er det i stedet blevet armbåndet der er det eneste smykke!

Kvinde med guld armbånd

Mange typer armbånd

Der findes mange tusinde forskellige armbånd at vælge imellem, så det er en god ide fra starten af at gøre sig klart hvilken type armbånd du leder efter.

Nogen af de mest populære typer armbånd er:

[row]
[col span=”1/3″]BanglesBangles armbånd[/col]
[col span=”2/3″]Bangles er en bestemt type armbånd der er kendetegnet ved ikke at være fleksible. Modsat fx. tennis armbånd, så består bangles armbånd ikke af sammensatte led. I stedet består et bangles armbånd (en “bangle”) af en hård cirkel af fx. sølv eller guld. Du ikke kan finde nogen bangles af bløde materialer som fx. læder (da bangles jo netop er kendetegnet ved ikke at være fleksible).

Oprindeligt stammer bangles fra det sydlige Asien, først og fremmest fra Indien, Pakistan og Bangladesh. I arkæologiske udgravninger har man fundet beviser på at der har fandtes bangles i over 4500 år!

I det gamle Indien bar bruden et antal bangles af glas efter bryllupet. Fordi de var af glas gik de selvfølgelig i stykker som tiden gik – og man sagde så at honeymoon perioden var overstået når alle armbåndene var gået i stykker.

I de sidste par år er der blevet lavet en serie bangles hvor man mindes Nelson Mandela. Den mest kendte af disse serier er 46664 banglen, der blev skabt for at gøre alle til ambassadører for Nelson Mandela og gøre en forskel i kampen mod HIV/AIDS.[/col]
[/row]

[searchteaser q=”bangles”]

[row]
[col span=”1/3″]Charms armbåndCharms armbånd[/col]
[col span=”2/3″]Med et charms armbånd får du et helt unikt og personligt armbånd, der kan fortælle en helt anden og mere interessant historie end de fleste andre smykker. Grunden til det er at du selv kan vælge hvilke charms du sætter på dit armbånd, ligesom du selv vælger hvilken betydning de enkelte charms har for dig.

Mange kvinder vælger fx. charms udfra store begivenheder i deres liv, udfra hvad der betyder noget for dem eller hvilke filosofi de lever efter. Nogen går så med de samme charms altid, mens andre opbygger deres egen kollektion af charms så de kan skifte charms efter ønsker og behov.

De fleste charms armbånd er lavet af sølv eller læder, mens de enkelte charms oftest er af sølv, guld eller krystal (men dermed ikke sagt at der ikke findes charms i en masse andre materialer også).

Indefor charms og charms armbånd er de mest populære mærker Pandora, Spinning Jewelry og Story fra Kranz & Ziegler. Hvert af disse mærker har flere hundrede charms du kan vælge imellem – og afhængig af tykkelsen på dit armbånd kan det også være du kombinere charms på tværs af mærkerne.

Et fjerde mærke indefor charms og charms armbånd er Troll Beads – eller troldekugler som de oftest kaldes her i Danmark. Troll Beads har mange tusinde forskellige charms du kan vælge imellem, så her er mulighederne endnu mere uendelige end de er indefor de andre mærker.

Som sagt er de fleste charms armbånd lavet til kvinder, men med de rette charms er der intet der forhindrer mænd og børn i at bære et sådan armbånd.[/col]
[/row]

[searchteaser q=”charms armbånd”]

[row]
[col span=”1/3″]Knyttede armbåndKnyttet armbånd[/col]
[col span=”2/3″]Knyttede armbånd er en teknik der er flere hundrede år gammel og som formodentlig stammer fra Mellemøsten. Det er en meget alsig type smykker, da teknikken bag gør det muligt at kombinere mange forskellige materialer i mange forskellige former.

Fordi knyttede armbånd kan skabes af så mange forskellige materialer, så findes der kombinationer der passer til stort set enhver smag. Faktisk findes der så mange muligheder, at der er producenter der kun laver knyttede armbånd på bestilling (hvilket dog ikke burde være nødvendigt her, hvor vi samler udvalget af knyttede armbånd fra en masse butikker i hele Europa).

Både mænd og kvinder kan gå med knyttede armbånd, men der er en tendens til at det især at mænd der går med disse armbånd. Måske fordi de kan være meget maskuline såfremt du vælger de rigtige materialer.

En smart ting ved knyttede armbånd er, at de kan strammes ved at trække i de to snore der hænger ud fra armbåndet. Det betyder at de kan justeres, så de passer til ethvert håndled.

Ligesom samer armbånd, så er knyttede armbånd lidt af en klassiker indefor lav selv smykker. Og ligesom samer armbåndene, så er det ikke verdens sværeste armbånd at lave. Det betyder bl.a. at der er mange børn der går op i knytning af armbånd.[/col]
[/row]

[searchteaser q=”knyttede armbånd”]

[row]
[col span=”1/3″]LænkearmbåndLænkearmbånd[/col]
[col span=”2/3″]Et lænkearmbånd er et armbånd der er sammensat af en række ringe. Du kan finde lænkearmbånd i alle størrelser – fra mange små ringe til få store ringe.

En populær form lænkearmbånd er dem der kan udsmykkes med charms, så de ligesom de originale charms armbånd kan fortælle noget om dig og din historie.[/col]
[/row]

[searchteaser q=”lænkearmbånd”]

[row]
[col span=”1/3″]MagnetarmbåndMagnetarmbånd[/col]
[col span=”2/3″]Magnetarmbånd er en af de allermest populære typer armbånd i Danmark. Grunden til det er at der går en del rygter om at de skulle kunne hjælpe på sygdommen og forskellige andre dårligdomme.

Det er dog aldrig blevet bevist at magnetarmbånd skulle have nogen som helst effekt, så jeg kan fristes til at beklage at denne slags armbånd er så populære som der er.

Men uanset manglen på videnskabelige beviser, så kan jeg håbe de har en vis placebo effekt på dem der vælger at købe disse armbånd.[/col]
[/row]

[searchteaser q=”magnetarmbånd”]

[row]
[col span=”1/3″]NavnearmbåndNavnearmbånd[/col]
[col span=”2/3″]Det er mest populært at bære ens navn i en halskæde, men hvis du foretrækker det er der intet galt i at vælge et navnearmbånd i stedet.

De fleste vælger at gå med et armbånd med deres eget navn i, men du kan også vælge at have et armbånd med navnet på din kæreste eller dit barn.[/col]
[/row]

[searchteaser q=”navnearmbånd”]

[row]
[col span=”1/3″]Samer armbåndSamer armbånd[/col]
[col span=”2/3″]En af de mest moderne typer armbånd er de såkaldte samer armbånd, dvs. armbånd der er skabt af samerne i Nordnorge, Nordsverige, Finland og dele af det nordlige Rusland. Samer armbåndene er meget genkendelige, da de har deres helt eget udtryk og mønster uanset der findes en del forskellige modeller.

Alle samer armbånd er fremstillet af rensdyrskind og tintråd (oftest i en legering med sølv). Knapperne i armbåndene er oftest lavet af rensdyrhorn, hvorved hele armbåndet faktisk kun består af dele som samerne har haft adgang til gennem utallige traditioner. Man kan derfor med god grund kalde samer armbånd for et meget klassisk og traditionelt nordisk armbånd!

Samer armbånd er lidt af en klassiker blandt folk der laver deres egne smykker, men der masser af muligheder hvis du også foretrækker at købe smykker der er lavet af professionelle. Især mærket BeChristensen har skabt mange smukke armbånd, som det er værd at tage et kik på (mange af de professionelt skabte armbånd er iøvrigt lavet af samerne selv. Det gælder bl.a. armbåndene fra BeChristensen).

Når du kigger på samer armbånd, så skal du iøvrigt huske på at samerne selv ofte bærer 2-3 forskellige armbånd på samme tid. Det skal du overveje også at gøre, da kombinationen af de forskellige armbånd giver dig et helt særligt og opmærksomhedvækkende udtryk.

Hvis du har mod på virkelig at lave et statement, så kan du også overveje at kombinere dine samer armbånd med andre slags armbånd. Du kan fx. overveje at kombinere dine samer armbånd med et perle armbånd.

Til sidst, så er det selvfølgelig også værd at huske på, at denne slags armbånd er for både mænd og kvinder. Uanset hvem du er, så kan du bære samer armbånd hvis det matcher din stil og det outfit du har valgt.[/col]
[/row]

[searchteaser q=”samer armbånd”]

[row]
[col span=”1/3″]TennisarmbåndTennis armbånd[/col]
[col span=”2/3″]Et tennisarmbånd er et særligt tyndt armbånd der er besat med små sten hele vejen rundt. Oprindeligt var stenene altid diamanter, men i dag kan du også finde en del tennisarmbånd med zirkonia i stedet for ægte diamanter. Metaldelen af armbåndet er næsten altid sølv eller guld.

Da man ikke spiller tennis med armbånd på, så kan betegnelsen tennisarmbånd synes noget specielt. Efter sigende stammer den fra 20’erne, hvor der var en kendt tennisspiller der begyndte at bære et særligt smalt diamantarmbånd når hun spillede tennis. Denne type armbånd begyndte man så at kalde for tennisarmbånd.

En anden version af historien bag navnet stammer fra 1987, hvor tennisspilleren Chris Evert spillede med i US Open. Midt under en af kampene tabte hun sit diamantarmbånd og måtte bede om at få kampen stoppet, så hun kunne få tid til at genfinde sit armbånd.

Uanset hvor navnet stammer fra, så kan det ikke anbefales at bære armbånd når du spiller tennis eller dyrker sport generelt.

Tennisarmbånd kaldes også for evighedsarmbånd eller inlinearmbånd.[/col]
[/row]

[searchteaser q=”tennisarmbånd”]

[row]
[col span=”1/3″]Viking armbåndViking armbånd[/col]
[col span=”2/3″]Vikingerne er kendt for deres mange smukke og meget specielle smykker, så det kan ikke overraske at viking armbånd er populære blandt især mænd.

Du kan ofte genkende vikinge armbåndene på deres særlige mønstre, samt henvisninger til nordiske guder som Thor, Odin og Freja.

Hvis du synes godt om vikingernes armbånd, så kan du også overveje et keltisk armbånd.[/col]
[/row]

[searchteaser q=”viking armbånd”]

Udover disse armbånd, så findes der også mere specielle armbånd som fx. elastik armbånd og strikkede armbånd.

Sæt med halskæde og armbånd

Guld, sølv og andre materialer

De mest populære materialer til armbånd er guld og sølv, men der findes også flere andre interessante materialer som du kan overveje til dit nye armbånd:

[row]
[col span=”1/3″]Guld[/col]
[col span=”2/3″]Guld har været brugt til armbånd i flere tusinde år og det er fortsat et meget populært materiale. Der findes derfor rigtig mange armbånd af guld.

Når du kigger på guld armbånd, så skal du være opmærksom på hvor mange karat guld der er brugt. Antallet af karat angiver guldets renhed og det mest normale er 9-18 karat (33.3-75,0% rent guld).

Der bruges næsten aldrig helt rent guld til smykker, da det er for blødt til daglig brug og derfor let får ridser og hakker.[/col]
[/row]

[searchteaser q=”guld armbånd”]

[row]
[col span=”1/3″]Krystal[/col]
[col span=”2/3″]Der findes mange armbånd med krystaller, da det giver armbåndene et helt særligt smukt udseende.

Særligt udbredt er armbånd med Swarovski krystaller, men du kan også finde mange armbånd med noname krystaller (dvs. krystaller som ikke kommer fra et bestemt og særligt anerkendt mærke).[/col]
[/row]

[searchteaser q=”krystal armbånd”]

[row]
[col span=”1/3″]Læder[/col]
[col span=”2/3″]Læder armbånd er utroligt populære blandt mange mænd, så det er denne type armbånd der i dag ofte ender som “mandens eneste smykke”.

De fleste læder armbånd er kun fremstillet af læder, men du kan også finde designs hvor læderet er kombineret med stål (fx. i form af spænder eller nitter).[/col]
[/row]

[searchteaser q=”læder armbånd”]

[row]
[col span=”1/3″]Perler[/col]
[col span=”2/3″]Ligesom med halskæder, så er det meget populært at lave armbånd af perler. Perlerne kan være enten kunstigt fremstillede eller naturlige perler (fx. kaldet ferskvandsperler eller kulturperler).

De kunstigt fremstillede perler er oftest af glas eller plastik og i modsætning til naturlige perler, så kan de have stærke farver.

Naturlige perler er altid hvide til fersken og violet. Naturlige perler kan ikke have stærke farver, så hvis de har det er der tale om indfarvede perler.[/col]
[/row]

[searchteaser q=”perle armbånd”]

[row]
[col span=”1/3″]Stål[/col]
[col span=”2/3″]I modsætning til de fleste andre materialer der bruges til armbånd, så er stål ikke et grundstof. I stedet er det en legering af jern, kulstof og metaller.

Stål anvendes især til herresmykker og derfor også især til armbånd til mænd. Det er også et meget brugt materiale til ure.[/col]
[/row]

[searchteaser q=”stål armbånd”]

[row]
[col span=”1/3″]Sølv[/col]
[col span=”2/3″]Sølv er et af de mest populære materialer til smykker, så det kan næppe overraske at du kan finde rigtig mange forskellige sølv armbånd.

De fleste sølv armbånd er lavet af sterling sølv, der er 92,5% rent sølv. Der bliver nærmest ikke lavet nogen smykker af helt rent sølv, da det ligesom rent guld er for blødt til at være egnet til smykker.

Sølv bruges også til forgyldte smykker, ligesom der findes smykker af sortsort (oxideret sølv).[/col]
[/row]

[searchteaser q=”sølv armbånd”]

[row]
[col span=”1/3″]Titanium[/col]
[col span=”2/3″]Titanium er et materiale der er blevet meget populært til især herresmykker. Materialet er meget stærkt og i modsætning til flere andre materialer, så er der ingen risiko for nikkel allergi hvis dine smykker er af rent titanium.

Titanium bruges også til ure, da det bl.a. betyder at urene bliver lettere end hvis de er lavet af rustfrit stål (rustfrit stål er et meget populært materiale til ure, men titanium vejer ca. 43% mindre end den tilsvarende mængde rustfrit stål).[/col]
[/row]

[searchteaser q=”titanium armbånd”]

[row]
[col span=”1/3″]Tungsten[/col]
[col span=”2/3″]Tungsten er et grundstof der især bruges til herresmykker. Ligesom grundstoffet titanium, så er det et materiale der bliver mere og mere populært (der er bl.a. begyndt at komme vielsesringe af tungsten).[/col]
[/row]

[searchteaser q=”tungsten armbånd”]

Mens der ses relativt mange ure af keramik, så er det sjældent vi ser armbånd af keramik. Grunden til det kan være, at selvom keramik er et hårdt materiale så tåler det ikke så godt at blive tabt.

Kvinde med flere armbånd

Vælg det rigtige armbånd

Når du skal vælge armbånd, så skal du først og fremmest vælge et armbånd som du godt lide. Men det skader ikke samtidigt at tænke lidt over hvornår det skal bruges, samt hvilket tøj m.m. det skal passe sammen med.

Hvis du går med ur til daglig, så er det også en rigtig god ide at overveje hvordan dit nye armbånd vil passe sammen med dit favorit ur. Det gælder ikke mindst hvis du planlægger at gå med dit nye armbånd på samme arm som dit ur.

Der er mange der bruger flere armbånd på samme tid. Hvis du også gør det, så skal du selvfølgelig også tænke lidt over hvordan dit nye armbånd passer sammen med de armbånd du allerede har.

One-size armbånd og andre størrelser

De fleste armbånd er one-size, så de fleste voksne kan passe dem. Andre armbånd kan strammes, så de passer til forskellige størrelser arme og endelig findes der armbånd hvor der kan fjernes eller tilføjes led (ligesom du kan gøre det på mange urkæder).
Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*