Similisten – smykker med zirkonia, moissanite og syntetiske diamanter

Armbånd med similisten

Der fremstilles massevis af smykker med similisten. Dvs. sten der er fremstillet syntetisk og derfor ikke er ægte mineraler (i modsætning til fx. diamanter, der er ægte mineraler).

Mange similisten er i dag så flotte, at det er nærmest umuligt at se forskel på dem og ægte mineraler. Selv for fagfolk kan det i mange tilfælde være svært at se forskel uden at undersøge stenen nærmere.

Den store fordel

Den store fordel ved similisten er selvfølgelig prisen. Da similisten fremstilles syntetisk er de meget billigere end de fleste ægte mineraler. Blandt de ægte mineraler der bruges til smykker er det faktisk kun zirkoner, der er så billige at det tåler sammenligning med similisten rent prismæssigt.

Den lave pris gør bl.a. at du ikke behøver forsikre dine smykker med similisten. Bliver den slags smykker stjålet, så er det ikke verdens største tab. Og skulle det ske, så kan du gå og glæde dig over at tyven får en lang næse når han prøver at afsætte dem 🙂

Ring med zirkonia

Design med similisten

Da similisten fremstilles syntetisk, så er der masser af muligheder for at fremstille dem i smukke farver. Du kan derfor finde similisten i stort set enhver farve du måtte ønske, men det mest almindelige er den klassiske farveløse sten (dvs. en sten der nærmest er gennemsigtig).

Tidligere var det ikke muligt at fremstille særligt store similisten, men i dag er der bl.a. blevet fremstillet en kunstig diamant på hele 34 carat.

34 carat er en temmeligt stor sten. En sten der er meget større end hvad vi normalt oplever, da de fleste sten vi ser i hverdagen blot er på 1 karat eller mindre!

Fordi det er blevet muligt at fremstille store similisten, så kan du finde en del smykker med relativt store similisten. Har du smag for den slags sten, så skal du dog være opmærksom på at store similisten gør det lettere at se at de er ikke er ægte. Der er fx. næppe nogen der forventer at en studerende har råd til et armbånd med diamanter på størrelse med ærter.

Uanset størrelsen, så har similisten som udgangspunkt ikke nogen fejl (afhængigt af hvad du betaler, så kan du godt risikerer at opleve fejl i ægte mineraler).

Forskelling similsten

Zirkonia

Mange tror at zirkonia (cubic zirconia, også forkortet CZ) er en syntetisk fremstillet sten, men der er faktisk tale om et ægte mineral. Dvs. at zirkonia ikke er nogen similisten, men blot ofte sammenlignes med denne type sten.

Med det blotte øje er det nærmest umuligt at se forskel på zirkonia og ægte diamanter. Men som tiden går har zirkonia desværre en tendens til at ændre farve (hvilket ikke sker med ægte diamanter, der holder farven for evigt).

Fordi zirkonia har en tendes til at skifte farve efter nogle år, så er der nogen der foretrækker smykker med fx. hvide safirer eller moissanite. Både safirer og moissanite er ægte mineraler, der ligesom zirkonia ikke er til at skelne fra ægte diamanter med det blotte øje.

Men selvom de er ægte mineraler, så er både zirkonia, safirer og moissanite langt billigere end ægte diamanter.
Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*