Der er to smykker i livet som det er særligt vigtigt at vælge. Det ene smykke er forlovelsesringen og det andet vielsesringen. Grunden til det er, at netop disse ringe har en helt særlig betydning og at de skal vare evigt og bæres hver eneste dag.
Vielsesringenes historie
De fleste historikere mener at de første vielsesringe stammer fra det gamle Egypten, hvor ringe af siv og andre planter blev udvekslet af brudeparret.
Romerne overtog skikken med at udveksle ringe, men fordi siv og andre planter ikke holdt særligt længe begyndte de at bruge jern som materiale.
Et velkendt problem ved jern er dog at det ruster og går i stykker med tiden, så i det 17 århundrede beyndte man at lave ringene af først og fremmest sølv.
I dag er det mest populære materiale til vielsesringe guld, hvilket bl.a. betyder at der hvert år bruges 17 tons guld til vielsesringe i USA!
Guld er dog ikke det eneste materiale der kan benyttes. I de senere år er det også begyndt at blive populært at bruge andre spændende materialer (mere om det længere nede i denne guide).
Mange forskellige vielsesringe
Når du kigger på udvalget i butikkerne, så kan du ikke undgå at se at der findes rigtig mange forskellige vielsesringe at vælge imellem.
De fleste af ringene sælges som sæt, så der er en ring til manden og en ring til damen. Som udgangspunkt har de fleste sæt to ringe med et relativt ens udseende, uanset der ikke er nogen regel om at jeres vielsesringe skal være ens.
Det betyder, at det er helt fint hvis i foretrækker at vælge to vidt forskellige ringe. Der er intet krav om ringene skal have samme mønster og de behøver heller ikke at være af samme materiale.
Uanset regler eller mangel på samme, så foretrækker de fleste par at vælge ringe der er relativt ens. Dvs. ringe der er af det samme materiale og som har det samme mønster, samt indgraveringer med hinandens navne og datoen for brylluppet.
Forskellen på de fleste pars ringe er derfor blot, at der oftere er en diamant eller anden sten i kvindens ring end der er i mandens ring.
Der er dog intet krav om at der skal være en diamant eller anden sten i kvindens ring. Faktisk er det lige modsat forlovelsesringe, da der sælges færre vielsesringe med sten end der sælges forlovelsesringe med sten.
Guld, sølv og andre materialer
Som sagt er det mest populære materiale til vielsesringe guld, men det er også muligt at vælge mellem en del andre materialer til ens vielsesringe:
[row]
[col span=”1/3″]Guld[/col]
[col span=”2/3″]De fleste ringe er af det klassiske rødguld, men det er også meget populært at vælge ringe af hvidguld (dvs. guld i legering med et hvidt metal som fx. sølv eller palladium).
Tilgengæld er det ikke så tit at vi ser vielsesringe i rosa guld, hvilket formodentlig skyldes at mange mener rosa guld er et meget feminint metal (rosa guld er en legering af guld og kobber).
Næsten alle vielsesringe af guld er lavet af 14-18 karat guld, hvilket betyder at der er tale om guld med en renhed på 58,5-75,0%.
Der laves som udgangspunkt ikke vielsesringe af rent guld, da det er for blødt et materiale til at kunne bæres som smykker (det bliver simpelthen ridset og hakket alt for hurtigt).[/col]
[/row]
[searchteaser q=”guld forlovelsesringe” display=”forlovelsesringe|vielsesringe”]
[row]
[col span=”1/3″]Palladium[/col]
[col span=”2/3″]Palladium er et kemisk grundstof der er relativt ukendt. Det ligner platin, men er billigere.
Du kan finde vielsesringe af palladium alene, men det meste palladium i smykker findes faktisk i hvidguld (da hvidguld er en legering af guld og et hvidt metal som fx. palladium).[/col]
[/row]
[searchteaser q=”palladium forlovelsesringe” display=”forlovelsesringe|vielsesringe”]
[row]
[col span=”1/3″]Platin[/col]
[col span=”2/3″]Platin er et smukt hvid metal, der er kendt for at være dyrere end guld. Fordi vielsesringe har en helt særlig betydning, så kan du finde relativt flere vielsesringe af platin end du normalt kan finde ringe af dette materiale.
Platin bruges også til fremstilling af eksclusive ure.[/col]
[/row]
[searchteaser q=”platin forlovelsesringe” display=”forlovelsesringe|vielsesringe”]
[row]
[col span=”1/3″]Sølv[/col]
[col span=”2/3″]Det er ikke længere så tit at vi ser vielsesringe af sølv, men før i tiden var det et meget populært materiale.
Næsten alle vielsesringe af sølv er af sterling sølv, hvilket vil sige at sølvet har en renhed på 92,5%. Helt rent sølv benyttes ikke til smykker, da det ligesom rent guld er for blødt og får let bliver ridset eller hakket.[/col]
[/row]
[searchteaser q=”sølv forlovelsesringe” display=”forlovelsesringe|vielsesringe”]
[row]
[col span=”1/3″]Titanium[/col]
[col span=”2/3″]Titanium er et grundstof, der er kendt for at være meget holdbart. Indefor de seneste år er det blevet mere og mere populært med vielsesringe af titanium, men der er stadig langt til at det bliver lige så populært at vælge titanium som guld.[/col]
[/row]
[searchteaser q=”titanium forlovelsesringe” display=”forlovelsesringe|vielsesringe”]
[row]
[col span=”1/3″]Tungsten[/col]
[col span=”2/3″]Tungsten er ligesom titanium et grundstof. Og ligesom titanium, så er det også blevet mere og mere populært at vælge vielsesringe af tungsten.[/col]
[/row]
[searchteaser q=”tungsten forlovelsesringe” display=”forlovelsesringe|vielsesringe”]
Allianceringe og solitaireringe
Blandt mange kommende brudepar er det populært at vælge allianceringe eller solitaireringe til kvindens vielsesring.
Allianceringe er kendetegnet ved at der kan sættes flere diamanter i med tiden. Dvs. at der kan startes med en enkelt diamanter og derefter løbende sættes flere diamanter i ringen som årene går.
Hvornår der skal sættes flere diamanter i er helt op til jer selv og jeres pengepung. Men det kan fx. være på den årlige bryllupsdag eller når i gerne vil markere en særlig begivenhed.
Solitaireringe er ringe hvor der er enkelt stor diamant i. Der er ikke nogen regler for diamanten mindst skal være på et bestemt antal karat, så her kan du se hvordan den samme ring ser ud med forskellige størrelser diamanter.
Håndlavede og specialfremstillede ringe
Der findes rigtig mange forskellige vielsesringe, men det kan være at i har nogle helt særlige ønsker til hvilken slags ringe i gerne vil have. Så kan i trods det store udvalg ikke finde de ringe i drømmer om, så vil løsningen oftest være at få specialfremstillet et par ringe i jeres eget design.
Der er der flere butikker der kan hjælpe jer med, ligesom i på Etsy kan finde en del designere der rigtig gerne vil hjælpe jer med at få lavet det helt perfekte sæt ringe.
Vælg rigtigt fra starten af
Uanset hvad i foretrækker af ringe, så skal i overveje dem grundigt inden i køber dem. I modsætning til næsten alle andre smykker, så er jeres vielsesringe nemlig noget som i kommer til at bruge hver eneste dag resten af livet.
I skal ikke kun overveje designet af jeres ringe og hvilke materiale der skal bruges til at skabe dem. I skal også være sikker på i bestiller dem i den rigtige størrelse, da det er de færreste butikker der tager indgraverede og specialfremstillede ringe retur (uanset hvor flinke de normalt er til at tage smykker retur).
Hvis i ikke allerede ved hvilken størrelse ringe i skal bruge, så kan i se alt hvad i bør vide om ringstørrelser her.
Spar penge ved at købe online
Nogen par er bange for at købe deres vielsesringe på nettet, men der er ingen grund til at have det sådan. Ringene der købes i de anerkendte butikker på nettet er af lige så god kvalitet som ringene fra guldsmeden, så den eneste forskel er at de næsten altid er billigere på nettet.
Ringe der er købt på nettet bliver også altid leveret i gaveæsker, så de er pænt pakket ind til den store dag.
Hvilken hånd er den rigtige
Når vi snakker om vielsesringe, så skal det her til sidst også med hvilken hånd ringene skal bæres på. Det er nemlig et spørgsmål der dukker op igen og igen når snakken falder på vielsesringe og forlovelsesringe.
Helt grundlæggende, så er der ingen regler der siger at den ene hånd er bedre end den anden.
Det er helt frit hvilken hånd i foretrækker at bære jeres ringe på, men argumentationen for at vælge højre ifht. venstre hånd er sådan her:
- Venstre hånd skal vælges, da hjertet sidder i den venstre side af kroppen. Ringen er dermed tættest på hjertet, hvis den sidder på venstre hånd.
- Højre hånd skal vælges, da man tidligere oftest valgte at bære ringen på den hånd. Det gjorde man, da forlovelsesringen sad på højre hånd og den blev flyttet til venstre hånd under bryllupet, så der blev plads til vielsesringen på højre hånd.