Hvad du skal vide om smykkerens, smykkestativer og smykkeskrin

Smuk kvinde med store øreringe

Det kan ikke undgåes at dine smykker bliver mærket af tidens tand. Efterhånden som tiden går så vil de fleste eller alle dine smykker oxidere og få en mørkere tone. Nogen synes det ser flot ud, mens andre helst vil have at deres smykker bliver ved med at fremstå som nye.

Foretrækker du at dine smykker bliver ved med at fremstå som nye, så vil du blive glad for at vide at det er ret let at få dine smykker til at blive ved med at se nye ud – og at den rette behandling samtidigt får dem til at holde længere.

Før du begynder at rense dine smykker

Før du begynder at bekymre dig om rensning af smykker og brugen af smykkerens, så er det dog vigtigt at du husker på et par grundlæggende ting omkring brugen af smykker:

  • Du skal undgå at bruge smykker når du er aktiv og dyrker sport, når du bader og når du sover. Alle tre ting slider nemlig unødigt på dine smykker.
  • Du skal også undgå at dine smykker kommer i kontakt med kemikalier, make-up, creme og parfume. Igen er det ting der kan skade dine smykker og fx. misfarve dem.
  • Hvis du virkelig går op i det, så bør du også tage dine ringe og armbånd af når du vasker hænder. Grunden til det er at sæberester let kan sætte sig fast i dine smykker.
  • Endelig skal du undgå at dine smykker får slag og stød. Det gælder især for smykker af glas, porcelæn og visse sten, men selv smykker af guld, sølv og andre metaller kan blive hakkede og ridsede af slag og stød.

Forskellige slags lækker sæbe

Sæbeopløsninger og smykkerens

Alt efter hvor meget du bruger dine smykker, så skal du rense dem i ny og næ for at få dem til at blive ved med at se nye ud. Alt efter hvilke materialer dine smykker er lavet af, så kan du gøre det med en sæbeopløsning eller en decideret smykkerens.

Det virker ofte lettest at bruge smykkerens, men du skal være opmærksom på at flere smykkebutikker anbefaler at du holder dig til sæbeopløsningen. Grunden til det er at smykkerens kan skade dine smykker og rense overfladen af!

Det er super vigtigt at du husker på at forskellige materialer kræver forskellig rensning, samt at der findes forskellige slags smykkerens til forskellige materialer (du kan ødelægge dine smykker hvis du bruger den forkerte smykkerens). Det er også super vigtigt at du husker på at forgyldning ikke er det samme som massivt guld, samt at forsølvning ikke er det samme som massivt sølv.

Når du skrubber dine smykker, så skal du iøvrigt passe på ikke at gøre det for hårdt. Skrubber du for hårdt så kan du nemlig komme til at skade dine smykker.

Rodede smykker

Opbevaring af dine smykker

Udover at tænke på hvordan du bærer dine smykker og hvordan du rengører dem, så bør du også tænke lidt over hvordan dine smykker bliver opbevaret når du ikke bruger dem. Hvis de ligger i en bunke i en skuffe, så beder du næsten om at de bliver hakkede, ridsede og ødelagte. Det samme gør du hvis du opbevarer smykkerne i direkte sollys som kan skabe misfarvninger.

Alt afhængig af hvor mange smykker du har og hvilken slags smykker du foretrækker, så bør du derfor overveje at købe et smykkeskrin eller et smykkestativ.

Smykkestativer i hvidt

Hvorfor vælge et smykkestativ

Med et smykkestativ får du et helt andet overblik over dine smykker end du får hvis du gemmer alle dine smykker i et lukket smykkeskrin.

Alt efter hvilken slags smykker stativerne er beregnet til, så kan de kaldes fx. smykkehals, armbåndsholdere, halskædestativer og smykkebuster. Især findes der mange særlige stativer til øreringe, da de jo skal hænges op på en helt bestemt måde ifht. fx. ringe og armbånd der blot kan sættes på en pind el.lign.

Hvis du er på jagt efter et flot smykkestativ, så er det værd at vide at det ikke kun er smykkebutikkerne der sælger den slags. Der er også flere butikker med boligindretning der gør sig i smykkestativer. Det gælder fx. Dubuy, der har et rigtigt stort udvalg i flotte og spændende smykkestativer.

Hvis du har mod på selv at være lidt kreativ, så kan du også lave dit eget smykkestativ. Vi har selv samlet nogen af de bedste ideer til hvordan du kan gøre, og derudover kan det kun anbefales at søge inspiration på Pinterest.

Uanset hvilket smykkestativ du vælger, så er det vigtigt at du placerer det rigtigt. Hvis du placerer dit smykkestativ i solen, så risikerer du at metaldelene i dine smykker oxiderer og at dine sten m.m. bliver misfarvede!

Stort smykkeskrin

Hvorfor vælge et smykkeskrin

Næsten uanset hvor mange smykker du har, så kan det være en rigtig god ide med et smykkeskrin. Et smykkeskrin handler nemlig ikke kun om opbevaring, men også om at organisere dine smykker og passe på dem så de ikke får unødvendige ridser, hakker og andre skader.

For at hjælpe dig lidt på vej med at vælge det rigtige smykkeskrin, så har vi har samlet denne liste over de forskellige typer smykkeskrin og hvad der findes af alternative til de normale firkantede skrin:

[row]
[col span=”1/3″]HjerteformetHjerteformet smykkeskrin[/col]
[col span=”2/3″]Smykkeskrin er oftest firkantede eller runde, men det er også meget populært med hjerteformede smykkeskrin. Ligesom de klassiske smykkeskrin, så er hjerteformede smykkeskrin typisk lavet af læder eller læderlignende kunststof.[/col]
[/row]

[row]
[col span=”1/3″]KlassiskKlassisk smykkeskrin[/col]
[col span=”2/3″]De klassiske smykkeskrin er enten firkantede eller runde. Størrelsen varierer en del, men medmindre du har mange smykker burde der være plads til dem allesammen i de fleste modeller (har du mange smykker, så skal du selvfølgelig gå efter en af de større modeller eller et skuffedarium til smykker).

Helt klassiske skrin er sorte, men du kan også finde mange modeller i rød, brun og hvid. Materialer er ofte læder eller læderlignende kunststof.

Afhængigt af størrelsen, så er der mange klassiske smykkeskrin der indeholder et lille rejseskrin. Dvs. at du kan tage en del af det store smykkeskrin ud og bruge det til at opbevare dine favorit smykker når du skal ud og rejse.[/col]
[/row]

[row]
[col span=”1/3″]Med hankSmykkeskrin med hank[/col]
[col span=”2/3″]Mange smykkeskrin er lavet med en hank, så de er lette at tage med rundt ligesom en form for taske. De kan være praktiske hvis du har brug for at medbringe mange smykker og du ikke har så meget andet bagage at holde styr på.

Har du meget andet bagage at holde styr på, så anbefaler jeg i stedet at du medbringer et passende antal rejseskrin der kan placeres i din kuffert (så du slipper for at holde styr på endnu mere bagage).[/col]
[/row]

[row]
[col span=”1/3″]RejseskrinRejseskrin[/col]
[col span=”2/3″]Rejseskrin er skrin der er lavet specielt til at tage med ud og rejse. Fordi de er lavet til at blive taget med rundt, så er de typisk relativt små så de ikke tager for meget bagageplads.

Har du brug for at medbringe mange smykker på dine rejser, så kan du overveje et skrin med hank eller simpelthen tage flere rejseskrin med. Jeg synes selv det giver mest mening at tage flere rejseskrin med, da du så kan placerede dem i din kuffert og undgå at skulle holde styr på endnu et stykke bagage (hvilket du vil skulle gøre, hvis du medbringer et taskeformet skrin).[/col]
[/row]

[row]
[col span=”1/3″]SkuffedariumSkuffedarium[/col]
[col span=”2/3″]Hvis du har brug for at holde styr på rigtig mange smykker, så er det sikkert et skuffedarium du har brug for. Denne type smykkeskrin er egentlig møbler, da de ofte er på størrelse med en mindre kommode eller et mindre skab.

Det er meget få mennesker der ikke kan få plads til alle deres smykker i et skuffedarium (hvis det er tilfældet for dig, så er det måske tid til at få sorteret dine smykker inden du køber nye).

Et skuffedarium til smykker kaldes også for et armoire.[/col]
[/row]

[row]
[col span=”1/3″]UrskrinUrskrin[/col]
[col span=”2/3″]Urskrin er en type smykkeskrin med en rumopdeling der er særligt velegnet til opbevaring af armbåndsure. De fleste urskrin giver dig blot mulighed for at organisere dine ure og passe godt på dem, men du kan også finde urskrin der trækker dine mekaniske ure op for dig. Sådanne urskrin kaldes for urwinders.

Almindelige urskrin uden optræk kaldes også for urbokse.[/col]
[/row]

Rumindeling i et smykkeskrin

Forskellige rumopdelinger

Næsten alle smykkeskrin har rumopdeling, så du kan organisere dine smykker og let finde frem til dine favoritter. Typisk består rumopdelingen af et antal mindre rum til armbånd, halskæder, etc. og et antal holdere til øreringe, ringe, etc.

Rumopdelingen gør også at der bliver passet bedre på smykkerne, så de ikke bliver udsat for skader (når dine smykker bliver opbevaret i et smykkeskrin, så vælter de ikke rundt mellem hinanden og de kan derfor ikke hakke og ridse hinanden).

Hvis du har rigtig mange øreringe og ringe, så kan du komme ud for at der ikke er plads til dem allesammen i et klassisk smykkeskrin. I så fald kan det være en ide at købe et smykkestativ, der er særligt egnet til at opbevare netop denne type smykker.

Hvis du er kreativ, så kan du også overveje at lave din egen smykkeopbevaring.

Flere forskellige materialer

Som sagt er de fleste klassiske smykkeskrin af læder eller læderlignende kunststof. Det samme gælder de fleste rejseskrin, mens skuffedarier typisk er lavet af træ (ligesom de fleste andre møbler).

Der findes også en del smykkeskrin der er lavet af sølv. Disse smykkeskrin er ofte noget mindre end smykkeskrinene af læder, men tilgengæld er de meget elegante. Det ses også tit at smykkeskrin af sølv bliver brugt som dåbsgaver (fx. som alternative til de klassiske skytsengel vedhæng).

Smykkeskrin til børn er ofte lavet af træ eller plast.

Lyserødt smykkeskrin til børn

Smykkeskrin til børn

De fleste smykkeskrin er til voksne, men der findes også rigtig mange modeller til børn. Typisk er smykkeskrin til børn mere dekorerede end skrinene til voksne, så der er ofte prinsesser og andre feminine figurer på børnenes skrin. De er også næsten altid mindre end de voksnes skrin.

En klassiker indefor smykkeskrin til børn er dem med en dansende ballerina. Dvs. at når skrinet åbnes, så kommer der en ballerina til syne som drejer rundt samtidigt med at der spilles en melodi. Præcis ligesom i denne video:
Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*