Diamantslibning – hvad du skal vide om slibning af diamanter

Rådiamant inden slibning

De diamanter man finder nede i minerne kaldes for rådiamanter, da de endnu ikke er blevet sorteret og slebet. Når rådiamanterne er blevet hentet op fra minen, så bliver de delt op i dem der kan bruges til smykker (ca. 20% af de fundne diamanter) og resten, der først og fremmest benyttes til industrielle formål (fx. til fremstilling af diamantbeklædt værktøj).

Rådiamanterne der kan bruges til smykker bliver derefter slebet, så de bliver så smukke som muligt. Det er slibningen der gør hele forskellen på hvordan en diamant ser ud, så det er vigtigt at man vælger den bedst mulige slibning og at slibningen udføres så godt som muligt (en diamant bliver simpelthen mindre værd vis ikke slibningen udføres ordentligt).

Diamanter i forskellige antal karat

10 populære diamantslibninger

Den mest populære form for slibning er brillant slibningen (kaldes også for rund slibning). Der er flere der tror brillant er en særlig type diamant, men det er ikke tilfældet. En brillant er simpelthen en diamant der er blevet slebet på en bestemt måde.

Udover brillant slibningen, så er der nogle andre slibninger man ser igen og igen:

Forskellige diamantslibninger

Valg af slibning

Hvilken slibningen der vælges afhænger af rådiamantens form og evt. urenheder. Grunden til det er, at det gælder om at bevare så mange karat som muligt (da antallet af karat har afgørende betydning for diamantens værdi).

Uanset hvilken slibning der vælges, så vil der dog altid være et vist tab af karat. Men selvom der er et tab af karat, så øges værdien af rådiamanten ved slibning, da slibningen gør diamanten væsentligt smukkere.

Indefor de seneste par år er rådiamanter dog også blevet populære som smykkesten, men personligt synes jeg ikke den slags smykker er værd at skrive hjem om. Smykker med rådiamanter er på ingen måde ligeså smukke som smykker med slebne diamanter.

Diamantslibning

Halvdelen af diamanten går tabt

Når slibningen foretages, så er det normalt at der går 50-60% karat tabt. Alt afhængig af hvilken type resultat der ønskes, så kan man også vælge at slibe rådiamanten så der bevares så mange karat som muligt. I så fald mister man typisk kun 30-40% karat, men tilgengæld opnåes ikke den samme skønhed.

For at optimere slibningen, så er det ofte sådan at rådiamanten saves eller kløves i mindre sten, der så hver slibes for sig. På den måde kan man af en enkelt rådiamant opnå flere løse, slebne diamanter.

Et berømt eksempel på kløvning er Cullinan diamanten, der inden slibning blev kløvet til 9 mindre diamanter. Den største af disse blev til Cullinan I diamanten (530,20 karat), mens de resterenden blev til Cullinan II – Cullinan IX.

Slibning og kløvning af Cullinan diamanten

Selvom den er resultatet af en kløvning, så er Cullinan I iøvrigt verdens næststørste slebne diamant (Cullinan rådiamanten var iøvrigt på 3106,75 karat, hvilket gør den til den største rådiamant der nogensinde er fundet).

Gade i Surat, Indien

Her bearbejdes verdens diamanter

Langt den meste bearbejdning af rådiamanter sker manuelt, hvilket er en af grundene til at 92% af verdens rådiamanter bearbejdes i byen Surat i Indien.

Som bekendt er diamanter verdens hårdeste mineral, så for at kunne skære og slibe i diamanter er det nødvendigt at bruge særlige former for værktøj. Helt konkret bruges der værktøj beklædt med diamanter samt lasere.

At diamantbeklædt værktøj kan skære og slibe i diamanter skyldes at en diamant ikke er lige hård i alle retninger.

Præcis hvordan diamantslibning foregår

Her til sidst er der bare tilbage at vise en video, hvor du kan se præcis hvordan diamantslibning foregår i dag og hvordan teknikkerne har ændret sig gennem tiden.
Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*