Alt det du skal vide før du får en tungepiercing

Mand med tungepiercing

En tungepiercing er en ret populær form for piercing, selvom der er flere der advarer mod de risici der er forbundet ved netop tungepiercinger. Risici der især opstår hvis din piercing ikke er lavet ordentligt, hvis hygiejnen ikke er i top eller hvis du bruger smykker med den forkerte længde.

Sådan laves en tungepiercing

For at en tungepiercing skal blive en succes, så er det vigtigt at den laves af en professionel piercer. En professionel piercer ved hvor piercingen skal placeres, så den ikke skader dine tænder og tandkød m.m. Han ved også hvilken længde smykke du skal starte med, så det passer til størrelsen på din tunge og den hævelse der opstår under helingen.

Når du bliver piercet, så er det vigtigt at piercinghullet placeres i midten af tungen. Placeres hullet for langt fremme, så øges risikoen for skader på tænder og tandkød. Placeres hullet for langt tilbage, så er der risiko for skader på ganen.

Det er normalt at tungen hæver efter du er blevet piercet, så du vil typisk starte med et smykke med en længde på 20-22 mm. Efter 2-3 uger vil hævelsen normalt være faldet, så du kan få skiftet dit piercing smykket til et med en kortere længde (typisk 16 mm, hvilket er den normale længde for tungepiercing smykker).

Afhængigt af størrelsen på din tunge, så kan det dog være nødvendigt at skifte et et endnu kortere smykke på helt ned til 10 mm. Det er nemlig vigtigt at dit smykke hverken er for langt eller for kort. Hvis det er for langt er der risiko for skader på tænder og tandkød, mens et for kort smykke kan skabe en kløft i din tunge.

Uanset længden, så er tykkelsen på langt de fleste piercing smykker 1,6 mm.

To piger med tungepiercinger

Forskellige tungepiercinger

Den mest normale form for tungepiercing er midt i tungen, men det er også muligt at blive piercet flere andre steder på tungen og i resten af munden. For at gøre det lettere at overskue de forskellige typer tungepiercinger, så har vi lavet en grafik med mulighederne (klippet fra vores store grafik om piercinger).

Forskellige tungepiercinger

Hvis du gerne vil se hvordan en normal tungepiercing bliver lavet, så har vi fundet denne video:

Mens din tunge heler

Mens din tunge heler, så kan de være svært at spise normal mad. Det er derfor ikke unormalt at du må leve af suppe og yoghurt i en uges tid efter du er blevet piercet i tungen.

Generelt skal du betragte din nye piercing som et åbent sår, så under hele helingstiden er det en god ide at undgå for stærk mad og saltet mad. Du bør også undgå oralsex og fremmede kropsvæsker, samt rygning mens piercingen healer (det tager typisk 1-2 måneder for en ny tungepiercing at hele, men hvis du ryger eller ikke kan lade være med at skubbe smykket rundt med tungen, så kan det godt tage længere tid).

Mens piercingen heler er det også en god ide at skylle munden tit og ofte. Du bør skylle munden når du har spist, drukket andet end vand, kysset, røget etc.

Mand med tungepiercing

Ricisi ved tungepiercinger

De mest kendte risici ved tungepiercinger er skader på tænder og tandkød, men der er også et par andre ting du skal være opmærksom på:

  • Hvis dit tungepiercing smykke går løs eller dele af det går løs, så er der risiko for at komme til at sluge det. Hos voksne er det somregel ikke noget der skaber nogen problemer, men du kan være uheldig at det løsrevne smykke generer eller blokerer din vejrtrækning. Det kan være både skræmmende, smertefuldt eller ligefrem farligt.
  • Tungepiercinger kan føre til infektioner, der kan brede sig til bl.a. hjernen. Det er ikke noget der er stor risiko for sker, men det er værd at være opmærksom på at der en risiko for det.
  • Uanset de mange risici der er ved tungepiercinger, så er den mest udbredte komplikation infektion – præcis ligesom det er den mest udbredte komplikation ved alle andre slags piercinger.

Piercing smerte

Materialer og stretching

Når du kigger på tungepiercing smykker, så bør du gå efter dem der er lavet af titanium, kirugisk stål eller PTFE og bioplast. Især PTFE og bioplast kan anbefales ifht. risikoen for skader på tænder og tandkød, da de ikke slider så meget som piercinger af titanium og kirugisk stål. Husk dog at hvis du tygger og bider i piercinger af PTFE og bioplast, så kan de stadig forårsage skader.

Som sagt er tykkelsen på tungepiercing smykker 1,6 mm. Men hvis du gerne vil bruge større smykker, så kan dit piercinghul i mange tilfælde godt blive stretchet. Du skal dog være opmærksom på at det ikke altid er muligt, så det er vigtigt at du tager en snak med en professionel piercer inden du går i gang med at stretche din tungepiercing.




Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*