Smykkefremstilling – 5 ting du skal vide før du laver dine egne smykker

Tang til smykkefremstilling

Der er mange der drømmer om selv at lave deres smykker, men desværre bliver det ofte ved drømmen. For hvordan kommer du egentlig bedst i gang med selv at lave dine smykker? Og hvad har du brug for af materialer og værktøj?

For at hjælpe flere med at komme i gang med selv at lave smykker, så vil jeg her forsøge at besvare de mest almindelige spørgsmål omkring smykkefremstilling derhjemme.

Glem alt om at spare penge

Inden du går i gang og inden du køber noget som helst, så skal du gøre dig klart hvorfor du gerne vil lave dine egne smykker.

Helt konkret gælder det om at du sikrer dig, at du ikke gør det for at spare penge. I dag kan du nemlig købe færdigt fremstillede smykker så billigt, at det sjældent kan betale sig økonomisk selv at fremstille sine smykker.

Ikke alene skal du bruge penge på materialer og værktøj til smykkefremstillingen. Du skal også tænke på hvor meget tid du kommer til at bruge på det og hvad du ellers kunne have brugt tiden til.

Så hvis du selv vil lave dine smykker, så skal det være for hyggens skyld. Det skal være fordi du gerne vil arbejde med smykkefremstilling som en hobby – præcis ligesom der er nogen der maler, syr tøj eller noget helt tredie.

Klar til at lave armbånd og halskæder

Få inspiration til dine første smykker

Har du besluttet dig for selv at lave dine smykker, så skal du selvfølgelig bruge nogle materialer. Men inden du køber dig fattig i materialer, så anbefaler jeg at du først søger lidt inspiration og finder ud af hvilken type smykker du vil lave.

Hvis du fra starten af ved hvilken typer smykker du vil lave, så slipper du nemlig for at bruge en masse penge på materialer som du aldrig får brugt (hvilket er vigtigt, da mange smykkematerialer ikke er helt billige).

Jeg anbefaler derfor at du investerer i et par bøger om emnet, så du kan få nogle gode ideer og den nødvendige vejledning til at komme godt i gang (start evt. med at låne bøgerne på biblioteket, hvis du ikke er helt sikker på om du vil arbejde med smykkefremstilling fremover eller ej).

Du kan også kigge lidt rundt på nettet, hvor der er masser af muligheder for at finde inspiration til smykkefremstilling. Det gælder fx. på Pinterest, hvor man kan finde masser af billeder af hjemmelavede smykker (prøv fx. at søge efter “jewelry making” i Pinterest, http://pinterest.com/search/pins/p/jewelry+making).

Ting og sager til smykkefremstilling

Måske behøver du ingen materialer

Der er ingen der siger, at du nødvendigvis må og skal købe en masse materialer for at komme i gang. Hvis du kigger på nettet, så kan man finde masser af projekter hvor der bliver fremstillet smykker af helt almindelige ting fra vores allesammens hverdag.

Her er fx. et projekt, hvor der bliver lavet et par forskellige smykker af tape og ganske almindelige papirclips: http://howaboutorange.blogspot.dk/2013/03/diy-jewelry-from-paperclips-and-tape.html

Det er heller ikke forbudt at kombinere egentlige smykkematerialer med ting fra din hverdag. Kombinerer du egentlige smykkematerialer med ting fra din hverdag, så er der faktisk gode mulighed for at lave nogle rigtig spændende og kreative smykker.

En anden mulighed er at du giver dig i kast med at fremstille din helt egen smykkeopbevaring.

Smykkefremstilling værktøj

Du kan lave alle slags smykker

Efterhånden som du får lidt øvelse i smykkefremstilling, så er der ingen grænser for hvilke typer smykker du selv kan lave. Hvis du har mod på det, så kan du lave både armbånd, halskæder, ringe, øreringe og alle mulige andre typer smykker.

Det er kun meget specielle smykker som fx. grillz det er nærmest umuligt selv at fremstille. Og så er det selvfølgelig en god ide at tænke sig godt om og være sikker på hånden inden man begiver sig ud i at bruge dyrere materialer som fx. guld til sine smykker.

Det her værktøj har du brug for

Udover materialer, så har du også brug for noget værktøj til smykkefremstillingen. Helt præcis har du brug for følgende stykker værktøj for at komme godt i gang:

  • almindelig fladtang
  • spids fladtang
  • rundtang
  • bidetang

Hvis du allerede har en velassorteret værktøjskasse, så kan det være du har flere af tængerne allerede. Har du det, så behøver du selvfølgelig ikke købe dem igen.

Skal du ud og købe alle fire tænger, så skal du regne med at skulle af med 200-300 kr i alt.




One Comment

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*