Sådan køber du de dyre og eksklusive ure (se verdens dyreste ur)

Dyrt Breitling ur

At bære et ur handler ikke længere kun om at kunne se hvad klokken er. I stedet bør du i dag tænke på dit ur som et smykke, da du jo kan se hvad klokken er på din mobiltelefon og derfor egentlig ikke behøver et ur længere.

Ikke mindst som mand bør du tænke på uret som et smykke, hvilket også er grunden til at uret i mange år blev kaldt “mandens eneste smykke” (i dag er det lidt mindre korrekt at sige sådan, da det er blevet mere og mere populært for mænd at bære egentlige smykker som fx. de populære læderarmbånd).

Flere dyre og eksklusive ure

Alle ure er dog ikke ens, hvilket der er flere og flere der har fået øjnene op for. Der bliver derfor solgt væsentligt flere dyre og eksklusive ure i dag end der gjorde tidligere – og i modsætning til tidligere, så er finder de dyre og eksklusive ure i dag købere i alle aldersgrupper.

Langt de fleste ure i den tunge ende af prisskalaen er mekaniske ure, hvilket vil sige at de skal trækkes op medmindre de er kinetic. Kinetic betyder at et mekanisk ur trækker sig selv op når uret bevæges (ved fx. at blive båret på din arm).

Det er meget få quartz ure (ure med batteri) der betegnes eksklusive ure. I stedet tænker de fleste entusiaster på quartz ure som ure der blot skal vise hvad klokken er, mens de mekaniske ure som sagt opfattes som smykker med en spændende historie bag sig.

Mand der tager et armbåndsur på

De mest anerkendte urmærker

Det er ikke alle urmærker der gør sig i den tunge ende af prisskalaen. Som udgangspunkt kræver det at mærket har en lang og spændende historie bag sig, samt et ry for at være af fremragende kvalitet.

De mest anerkendte mærker indefor de dyre og ekslusive mærker er:
[row][col span=”1/2″]

 • A. Lange & Söhne
 • Audemars Piguet
 • Blancpain
 • Cartier
 • Chopard
 • Girard-Perregaux
 • Hublot
 • Jaeger-LeCoultre

[/col] [col span=”1/2″]

 • Omega
 • Patek Philippe
 • Piaget
 • Rolex
 • TAG Heuer
 • Ulysse Nardin
 • Vacheron Constantin

[/col][/row]

Hvilke mærker der er bedst er en kilde til evig diskussion blandt urentusiaster, ligesom der selvfølgelig ikke er enighed om hvilke ure der er pænest og hvordan kvaliteten er af de forskellige mærker.

Som sagt har de dyre og eksklusive mærker en lang historie bag sig, men der findes en undtagelse. Mærket Hublot har blot nogle få årtier på bagen, hvilket er væsentligt mindre end fx. Cartier der stammer fra 1847 og Rolex der stammer fra 1905.

Uanset mærket, så siger man i urbranchen at pris og kvalitet typisk følges ad op til en pris på 20.000-25.000 kr. Derefter betales der først og fremmest for finish, samt den håndværksmæssige udførelse af urværket.

Det er ikke nogen hemmelighed at en stor del af prisen på de dyre ure også går til markedsføring, så de store og anerkendte mærker kan fastholde deres position på markedet.

Er de dyre ure smukke

Prisen taget i betragtning skulle man måske tro at alle de dyre og eksklusive ure var utroligt smukke, men det er bestemt ikke altid tilfældet.

Prøv fx. at se dette Phoenix ur fra Cartier, der koster ca. 18 millioner kr.

Et andet eksempel på at pris og skønhed ikke altid følges ad er dette Chopard ur, der går for at være det dyreste ur der nogensinde er blevet produceret. Pris ca. 160 millioner kr.

Chopard’s ur er udsmykket med 201 karat diamanter, inkl. tre store diamanter på over 10 karat hver:

 • En 15 karat pink diamant
 • En 12 karat blå diamant
 • En 11 karat hvid diamant

Normalt er urskiven på uret ikke synlig, men hvis der trykkes på en knap åbner de tre store diamanter op og afslører den ellers skjulte urskive (der selvfølgelig også er beklædt med diamanter).

Der findes kun et Chopard ur af denne type i verden. Verdens dyreste ur som findes i flere eksemplarer er et A. Lange & Söhne Grand Complication, der koster ca. 14,3 millioner kr.

Stort og lidt mindre armbåndsur

Eksklusive brugte ure

Hvis du er interesseret i et eksklusivt ur, så kan det være en god ide at overveje at købe det brugt. Hvis du køber et ur brugt, så kan du nemlig ofte spare 30-70% ifht. prisen på et tilsvarende nyt ur.

Der er dog et par ting du skal passe på ifht. køb af brugte ure:

 • Først og fremmest så skal du sikre dig at der er tale om et originalt ur. Dvs. at uret du er ved at købe ikke er en kopi.Nogen kopier er så godt lavet, at det kan være svært for selv folk i urbranchen at kende forskel på originaler og kopier.Hvis du er det mindste i tvivl om hvorvidt der er tale om en kopi eller ej, så bør du derfor få uret checket hos en urmager (når urene skilles ad, så er forskellen mellem kopier og originaler som oftest ret åbenlys).
 • Du skal også sikre dig at uret du er ved at købe fungerer korrekt og det ikke har nogen skader.Et slidt ur kan få nyt liv efter en tur hos urmageren, men du kan ikke forvente at et ur der fx. har fået en vandskade nogensinde kan komme til at fungere ordentligt igen.Uanset turen hos urmageren, så kommer uret nok heller aldrig til at se helt nyt ud igen. Men det er så også spørgsmålet om det er en god ide, da lidt patina ofte ser smukt ud på ure af ældre dato.
 • Sidst men ikke mindst skal du også passe på de såkaldte Frankenstein ure (Franken Watch), der er sammensat af dele fra mange forskellige ure.Det kan godt være at disse ure er sat sammen af originale dele, men værdien af urene styrtdykker hvis delene fx. kommer fra forskellige mærker.Hvis et brugt ur skal være værdifuldt og kunne holde værdien, så skal det kun bestå af originale dele fra det samme mærke.

Der handles meget med brugte ure, så hvis du er interesseret i et sådan ur bør du læse videre i vores guide til vintage ure.

Fint ur i en gaveæske

Kan du passe på et eksklusivt ur

Uanset om uret du drømmer om er nyt eller brugt, så bør du sikre dig at du kan passe på det. Det er ikke særligt smart at bruge en mindre formue på et eksklusivt ur, hvis du ikke kan passe på det og det forsvinder eller går i stykker efter kort tid.

Selvom prisen er højere, så er der nemlig mange eksklusive ure der ikke er ligeså holdbare som de billigere quartz ure.

Et mekanisk ur er ikke bygget til action, så det er ikke den slags ur du skal bruge når du dyrker sport – og det skyldes ikke kun, at urenes vandtæthed ikke altid er hvad man skulle tro.

Udover risikoen for at uret går i stykker, så er der også risikoen for det bliver væk eller at det bliver stjålet. Sker det, så er det noget nemmere at bære hvis der er tale om et billigt ur end hvis dit ur er et der har koster 20.000 kr eller mere.
Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*