Vintage ure – hvad du skal vide om vintage ure og antikke ure

Mand med vintage ur

Når det gælder ure, så ender de fleste med at købe et ganske almindeligt ur der er fremstillet på samlebånd på en fabrik et tilfældigt sted i verden. Men der heldigvis også nogen der holder fast i de gamle dyder og går efter et ur med patina og historie. Et såkaldt vintage ur.

Her i denne artikel vil jeg tage et kik på hvad vintage ure er for en størrelse og hvad du skal have i baghovedet, hvis du skal købe dig et exclusivt ur af ældre dato.

Vælg en anerkendt forhandler

Medmindre du virkelig ved hvad du har med at gøre, så kan det anbefales kun at kigge ure hos anerkendte forhandlere af vintage ure. Det kan godt være det ikke altid er den billigste løsning, men der er simpelthen for mange faldgrupper hvis du skal købe et ur af en privat og ikke har 100% styr på hvad du har med at gøre.

Når du køber et vintage ur af en anerkendt forhandler, så garanterer forhandleren for at uret er ægte og at alle delene er 100% originale. Og i de tilfælde hvor der er dele der er udskiftet med uoriginale dele, så angiver forhandlere dette, så du ved præcis hvad du køber (det har stor betydning for prisen om alle delene er 100% originale eller ej. Hvis et ur er 100% originalt både udvendigt og indvendigt, så kan det betyde en fordobling af prisen ifht. et ur med uoriginale dele).

Inden en anerkendt forhandler sælger et ur, så har han som udgangspunkt renset, smurt og efterset uret. Fordi han gør det, så giver de fleste forhandlere 2 års reklamationsret på dit nye ur (husk at checke hvordan det forholder sig med den forhandler du er i dialog med).

Udover reklamationsretten, så har de anerkendte forhandlere også et vist renomme som de vil gøre meget for at bevare. Tænk fx. på hvilket renomme en forhandler som Klarlund i København har – og hvad det vil betyde for Klarlund hvis de mistede deres gode renomme.

Smukt vintage ur

Salg og bytte af dit gamle ur

Hvis du allerede har et eller flere vintage ure, så kan du hos nogle forhandlere få dem til at tage dit gamle ur i bytte når du køber et nyt vintage ur. Det gælder selvfølgelig især hvis du har noget godt at bytte med, dvs. et vintage ur der er i god og original stand og fra et anerkendt mærke.

Hos flere forhandlere er det muligt at både købe og sælge ure, hvilket betyder at du også kan sælge dit gamle ur til en forhandler selvom du ikke samtidigt er ved at købe et nyt ur.

Uanset om du overvejer at købe, sælge eller bytte ure, så kan det betale sig ikke kun at se på forhandlerne med fysiske butikker. Der findes efterhånden også rigtig mange online butikker der gør sig i vintage ure og mange af disse butikker er ikke kun interesserede i at sælge ure, men også i at købe brugte ure eller bytte ure ifbm. at du køber et nyt vintage ur.

Pas på med at købe privat

Det kan umiddelbart virke som om der er penge at spare ved at købe vintage ure hos private, men som sagt er der mange faldgrupper forbundet med at købe ur af en privat. Så mange faldgrupper, at du virkelig skal have 100% styr på hvad du har med at gøre.

  • Som sagt kan det virke billigere at købe privat end hos en anerkendt forhandler, men ofte er prisforskellen minimal når du også tager i betragtning at et privat købt ur skal renses og efterses af en urmager efter købet (som udgangspunkt er forhandlernes ure allerede rensede og eftersete). Skal dit nye ur renses og efterses, så skal du regne med det koster 800-1200 kr eller mere (husk at spørge om prisen inden urmageren går i gang med arbejdet).
  • Selvom et ur ser ægte ud, så kan der være dele i uret som er udskiftede med uoriginale dele. Her tænkes især på de såkaldte Frankenstein ure (Franken Watch), der er sammensat af delvist originale dele og delvist uoriginale dele. Det har stor betydning for prisen om et ur er 100% originalt eller ej, så det er vigtigt at du har fokus på originaliteten når du kigger på et nyt vintage ur.
  • Mange private ure sælges alene. Dvs. at de sælges uden papirer, fabrikscertifikater og den originale boks. Igen er det noget som det er vigtigt at have fokus på, da ure med papirer, fabrikscertifikater og den originale boks typisk koster op til 20-30% mere end ure der sælges alene.
  • Når du køber et ur af en privat, så skal du sikrer dig at sælger er indstillet på at uret verificeres af en anerkendt urmager. Dvs. at urets ægthed bekræftes af en anerkendt urmager. Hvis sælger ikke vil gå med til at uret verificeres, så er der en god sandsynlighed for han ikke har rent mel i posen.

Hvis du uanset mine advarsler gerne vil købe et vintage ur fra en privat, så kan det anbefales at kigge nærmere på udvalget hos Ebay. Du kan også med fordel kigge nærmere på et urforum som det danske ItsTime.

Stort og lidt mindre armbåndsur

Der er andre mærker end Rolex

Når det gælder vintage ure, så er der rigtig mange der har fokus på Rolex alene. Det er ærgeligt, da Rolex bestemt ikke er det eneste vintage urmærke som det er værd at overveje.

Nogle gode alternativer til Rolex er fx. mærkerne Audemars Piguet, Breitling, Omega, Patek Philippe, Tag-Heuer og Vacheron Constantin.

Afhængigt af dit budget, så kan der især være nogle gode og billige køb af gøre sig blandt Omega ure fra 50’erne og 60’erne. Hvis du kigger dig for, så kan du være heldig at finde sådanne ure i god stand til 2.000-3.000 kr.

Mht. prisen på urene, så skal du iøvrigt være opmærksom på at urene ikke nødvendigvis bliver mere præcise og bedre i takt med prisen stiger. Det du i stedet betaler for er finish, konstruktion og håndværk, samt urets stand og så selvfølgelig mærket.

Hvis du er på jagt efter et ganske bestemt ur, så kan det iøvrigt betale sig at spørge forhandlerne selvom de ikke ser ud til at have dit drømmeur til salg. I mange tilfælde har forhandlerne nemlig et glimrende netværk der gør, at de er i stand til at skaffe mange forskellige ure.

Mekanisk urværk

Et par ting du skal have i baghovedet

Inden du køber et vintage ur, så er der et par ting du skal have i baghovedet. Vintage ure er nemlig mekaniske ure, der fungerer noget anderledes end moderne samlebåndsfremstillede ure.

  • Først og fremmest skal du huske på at vintage ure ikke er lige så præcise som moderne ure. Generelt skal du regne at et vintage ur er præcist indefor en +/- 30 sek. margin pr. dag. Dvs. at et vintage ur dagligt kan tabe eller vinde op til 30 sek., hvilket svarer til op til lidt over 3 min. om ugen.
  • Generelt er meget dyre vintage ure mere præcise end vintage ure i den billige ende, men uanset prisen skal du aldrig købe et vintage ur for præcisionens skyld eller hvis du ikke kan acceptere, at dit ur taber eller vinder nogle sekunder hver eneste dag.
  • Fordi mekaniske ure fungerer som de gør, så skal vintage ure trækkes op dagligt. Når du trækker dit ur op, så skal du passe på med at overspænde fjederen.

Vintage ure og vandtæthed

Som udgangspunkt er vintageure ikke vandtætte, uanset urmodellen er angivet som vandtæt. Grunden til det er at gummikrandsen under urskiven sjældent er blevet udskiftet i takt med uret blev ældre, hvilket betyder at en evt. vandtæthed er forsvundet.

De fleste vintage ure er derfor kun i stand til at modstå almindelig fugt og regn, mens egentlig kontakt med vand kan forårsage skader og ødelægge uret.

Fordi vintage ure som udgangspunkt ikke er vandtætte, så annullerer de fleste forhandlere deres garanti i tilfælde af vandskader!

Vintage ur der bliver restaureret

Restaurering af vintage ure

Som sagt renser og efterser forhandlerne deres ure inden de sælger dem. I nogle tilfælde er det dog ikke nok, da der kan være sket skader og slid på uret som gør at det er nødvendigt at foretage en egentlig restaurering af uret.

Når et vintage ur bliver restaureret, så udskifter urmageren de dele af uret som er blevet beskadigede eller slidt ned. Der anvendes som udgangspunkt kun 100% originale dele – og hvis det er nødvendigt at anvende uoriginale dele, så angiver anerkendte forhandlere dette ifbm. uret sættes til salg.

Efter at de nødvendige dele er blevet udskiftet, så sikrer urmageren sig at urværkets dele bevæger sig konstant. Dvs. at delene bevæger sig på samme måde uanset forstyrrelser udefra (fx. temperaturskift og bevægelser). Såfremt der er dele som ikke bevæger sig konstant, så kan urmageren tilpasse urværkets gang, så alle delene i urværket bevæger sig konstant.

Når uret renses og restaureres, så forsøger urmageren at ramme den perfekte balance mellem patina og et look som dengang uret var nyt. Hvad der er den perfekte balance er selvfølgelig en smagssag, men som udgangspunkt foretrækker de fleste urmagere et vist niveau af patina. Grunden til det er, at vintage ure gerne må bære præg af den historie som de er en del af.

Nyere ure fra de anerkendte mærker

Hvis du ikke kun overvejer et vintage ur, men også er åben overfor et nyere ur fra et anerkendt mærke så kan det anbefales at besøge nogle af de store online urbutikker.

Især kan det anbefales at tage et kik på forhandlere som Watchshop, The Watch Hut (begge engelske) og tyske Timeshop 24.

The Watch Hut bl.a. har en del Tag Heuer modeller til salg, mens Timeshop 24 har en serie virkeligt flotte Ingersoll tourbillons.

Der er også en del andre online urbutikker der sælger mekaniske ure. Det gælder fx. tyske Uhrcenter, der sælger mekaniske ure fra mærker som fx. Omega og Tag Heuer.
Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*