De 10 største og mest berømte diamanter nogensinde

Kvinde med en stor diamant

De fleste diamanter der bliver fundet er ret små. Så små at de sjældent er på mere end 1 karat (0,2 gram).

Men dermed ikke sagt at alle diamanter er små. En sjælden gang imellem bliver der fundet nogle rigtigt store diamanter. Diamanter der er så store at de er på flere hundrede karat.

For at gøre det overskueligt hvor store diamanter der er tale om, så har vi lavet en grafik hvor du kan sammenligne størrelsen på de 10 største diamanter med størrelsen på nogle mere almindelige diamanter. De mere almindelige diamanter går fra 1-20 karat – og selvom diamanten på 1 karat synes lille, så er den faktisk i den tunge ende ifht. de diamanter man normalt ser i smykker.

De 10 største diamanter nogensinde
Del denne grafik

Eksplosive priser

Fordi de fleste diamanter der bliver fundet er små, så stiger prisen eksplosivt i takt med størrelsen på diamanten. Kigger man på helt almindelige diamanter som man kan købe som smykker, så koster en lille diamant på 0,05 karat typisk under 500 kr, mens en diamant på præcis 1 karat typisk koster lidt over 50.000 kr.

Så selvom en diamant på 1 karat kun er 20 gange større end en diamant på 0,05 karat, så koster den over 100 gange så meget. Og selvom der er stor forskel på vægten på de to diamanter, så er der kun 4,5 mm forskel i de to diamanters diameter (2,5 mm vs. 7 mm).

Når en diamant på blot 1 karat koster over 50.000 kr, så er det klart at der er tale om helt astronomiske priser for de rigtigt store diamanter på flere hundrede karat. Det er sjældent den slags diamanter bliver sat til salg, men når de gør så kommer priserne ofte ofte i flere hundrede millioner kr!

Verdens næststørste diamant, Cullinan I, er fx. vurderet til 2,2 milliarder kr – dvs. det samme som omkring 1000 lejligheder her i København. Cullinan I er den diamant der ses midt i billedet herunder.

Store farvede diamanter

Hvor de rigtigt store diamanter ender

De rigtigt store diamanter koster som sagt en del mere end en bondegård, så det kan næppe overraske at mange af dem er endt som kronjuveler rundt omkring i verden. Verdens største diamant, Golden Jubilee, er fx. blevet en del af de thailandske kronjuveler og Cullinan I (verdens næststørste diamant) er blevet en del af de engelske kronjuveler.

Stor diamantmine

Den enorme Cullinan diamant

At Cullinan I er på 530,20 karat er bestemt imponerende. Men endnu mere imponerende er det, at den faktisk var en del af en meget større diamant da den blev fundet. En diamant der var på 3106,75 karat og derved så stor at den kunne hugges og slibes til hele 9 diamanter:

  • Cullinan I på 530,20 karat (nr. 2 på top 10)
  • Cullinan II på 317,40 karat (nr. 4 på top 10)
  • Cullinan III på 94,4 karat
  • Cullinan IV på 63,6 karat
  • Cullinan V på 18,8 karat
  • Cullinan VI på 11,5 karat
  • Cullinan VII på 8,8 karat
  • Cullinan VIII på 6,8 karat
  • Cullinan IX på 4,3 karat

Det er ikke hver dag man finder så stor en diamant. Faktisk var den oprindelige Cullinan diamant den største rådiamant man nogensinde har fundet, så der var nerver på da den skulle hugges i mindre stykker i 1908. Så mange nerver at rygterne vil vide, at Joseph Asscher besvimede efter at hugget stenen over.

2 Comments

  1. Very informative and beautiful. Thank you, all the best. Viola

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*