Karat – så meget betyder karat for størrelsen og værdien af din diamant

Diamanter i forskellige antal karat

Der er som bekendt forskel på hvor store diamanter er. De fleste diamanter er ret små, mens der bliver længere og længere mellem dem des større de er.

For at holde styr på størrelsen af de enkelte diamanter, så vejer man dem. Men da de er ret små, så er det ikke præcist nok at veje dem i g som var de en anden bageingrediens.

I stedet så vejer man diamanterne i antal karat. Karat angives med 2 decimaler og hver karat svarer til 0,20 g. På den måde vejer en diamant på 1 karat 0,20 g, mens en diamant på 10 karat vejer 2,00 g.

Diamanter i forskellige antal karat

De diamanter man ser i smykker er somregel på 1 karat eller mindre. Det er kun smykker i den rigtigt dyre ende der har diamanter på mere end 1 karat (men er der tale om andre og billigere ædelsten, så kan man godt finde sten på mere end 1 karat i smykker der er til at betale for de fleste).

Rådiamant inden slibning

Rå og slebne diamanter

Karat benyttes til angivelse af vægten for både rå og slebne diamanter. Men det betyder ikke, at man kan sætte lighedstegn mellem rå og slebne diamanter. Slebne diamanter er væsentligt flottere end rå diamanter, så selvom antallet af karat er lavere, så kan en sleben diamant sagtens være mere værdifuld end en rå diamant.

Det gælder ikke mindst fordi mange rå diamanter forbliver rå fordi de ikke er af god nok kvalitet til at blive slebet.

Uanset hvilken type diamant der er tale om, så har antallet af karat afgørende indflydelse på prisen. En diamant på 0,10 karat koster typisk omkring 2.000 kr, mens en diamant på 1,00 karat typisk koster lidt over 50.000 kr.

Noget af en prisforskel – ikke mindst når man tager i betragtning at forskellen i diameteren på de to diamanter blot er 3,5 mm.

Store farvede diamanter

De rigtigt store diamanter

Som sagt er de fleste diamanter ret små, hvilket er grunden til den store prisforskel på en diamant på 0,10 karat og en på 1,00 karat.

Men det betyder ikke, at der ikke bliver fundet rigtigt store diamanter. Det gør der bestemt, men det sker bare meget sjældent.

Den største diamant der nogensinde er blevet fundet er Cullinan diamanten, der vejede hele 3106,75 karat inden den blev kløvet og slebet. Efter næsten et års arbejde blev den kæmpe rå diamant til 9 slebne diamanter. Og den største af de 9 slebne diamanter, Cullinan I, endte med at være stor nok til at den i dag er verdens næststørste slebne diamant.

Det er Cullinan I der set midt i billedet af de farvede diamanter herover.

Når rå diamanter bliver slebet, så er det normalt at der går en del karat tabt. Typisk regner man med at et tab på 50-60% er nødvendigt for at give stenen den optimale skønhed. Det er også muligt at slibe diamanten for at bevare så mange karat som muligt fremfor at gå efter den optimale skønhed. I så fald regner man typisk med et tab på 30-40%.

Dame med meget stor diamant

De 4 C’er

Når man snakker om diamanter, så er det ikke kun antallet af karat der har indflydelse på værdien. Man taler i stedet om de 4 C’er, hvor karat er det ene C (jvf. karat hedder carat på engelsk).

De 3 andre C’er er:

  • Cut (slibning) – dvs. hvordan diamanten er slebet og hvor smukt det er blevet gjort. Den mest almindelig slibning er den runde slibningen (brillant), der også ses i figuren ovenfor.
  • Clarity (klarhed) – dvs. hvor klar diamanten er og hvor godt den reflekterer lyset. Da diamanter er et naturprodukt, så kan klarheden variere en del fra sten til sten.
  • Color (farve) – de mest almindelige diamanter er farveløse, men der findes også sjældnere farvede diamanter. Disse diamanter kaldes “fancy diamonds” og ses bl.a. i farverne rød, lyserød, orange, gul, blå, grøn, lilla og sort!
Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*