Den ultimative guide til syntetiske og naturlige diamanter

Ekspert vurderer en diamant

I smykkernes verden, er diamanter det ypperste. Vi elsker diamanter. Store, små, runde, firkantede diamanter – vi elsker dem alle. Men ikke alle diamenter er skabt ens. Faktisk er nogle diamanter slet ikke skabt, men i stedet taget form over lang tid ude i naturen. De er lavet af karbon som er milliarder af år gammelt.

Da det blev opdaget at diamanter er ren karbon, så begyndte kampen om at lave diamanter. Og efter cirka 80 års forsøg og fejl blev de første syntetiske diamanter skabt i 1879.

Nu til dags er der både menneskeskabte og naturlige diamanter på markedet og du kan selv vælge hvilke slags du foretrækker.

Men hvad skal du vælge? Naturlige diamanter er det mest populære valg, men er der virkelig en forskel mellem dem og de syntetiske diamanter?

Små naturlige diamanter

Naturlige diamanter

Naturlige diamanter, ofte kaldet ”rigtige diamanter” er mindst blevet handlet med i 2500 år. Ligesom guld, så var folk tiltrukket af diamanter gennem historien af den samme grund som folk er tiltrukket af diamanter i dag: Fordi de ser smukke ud.

I dag er diamantminer en stor industri. Minerne er så værdifulde, at mange mennesker er blevet dræbt på grund af dem, og mange grupperinger prøver at kontrollere verdens diamantminer for at bruge profitten til at finansiere krige.

Den uheldige realitet er, at en stor portion af de naturlige diamanter som kommer fra Afrika er konfliktsten. Dvs. de er diamanter som bliver brugt til at finansiere borgerkrige.

Det er muligt at købe naturlige diamanter som ikke er konfliktsten. Fx. ved at købe diamanter fra Canada og andre konfliktfrie områder). Risikoen er dog at konfliktsten bliver blandet med legitime sten, så er det nemlig umuligt at se forskellen.

Når det er sagt, så har diamanter fundet vej til hænderne af de fleste mennesker gennem forskellige former for smykker, mest forlovelsesringe og vielsesringe. Diamantvedhæng, armbånd og øreringe dominerer også markedet.

Den gode ting omkring naturlige diamanter er, at de kommer i så mange varianter; nogle er små, nogle er fejlfrit glitrende, nogle er ufejlbarlige, mens andre er helt perfekt gennemsigtige uden et stænk af farve – og der er så mange af dem derude, at der er ikke nogen risiko for at vi løber tør i lang tid.

Bagsiden er at diamanter er dyre. Du får dog hvad du betaler for, og diamanter er utroligt smukke når du får den rigtige størrelse, slibning og kvalitet. Desuden ser diamanter godt ud i lige omkring alle slags smykker du putter dem ind i.

Næsten alle smykkehandlere du går til vil have diamantsmykker som du kan købe; diamanter er med andre ord nemme at finde og få.

Farvede syntetiske diamanter

Syntetiske diamanter

Syntetiske diamanter er betegnelsen for enhver slags diamanter der er lavet af menneskehænder. Selvom syntetiske diamanter er ved at blive mere og mere almindelige, er det kun 2% af alle diamanter der bruges i smykker som er syntetiske.

Det modsatte er tilfældet når det gælder diamenter brugt til industrielle formål. Syntetiske diamanter står her for 98% af diamanterne der bliver brugt i industrien.

Der er mange forskellige typer af menneskeskabte diamanter. Herunder er de mest almindelige:

Karbon

Den mest populære form for syntetiske diamanter er lavet ud fra det præcis samme materiale som rigtige diamanter, men er produceret i et laboratorie, som forvandler naturens millioner af års arbejde indtil en måneder lang proces.

Resultatet er diamanten som har den samme elementære struktur, og ser så identisk ud, at endda eksperter ofte har problemer med at se forskellen. Den gode ting ved syntetiske diamanter er at der er ingen risiko for at de er konfliktsten, hvilket betyder at de kan anskaffes uden dårlig samvittighed.

Selvom mange mennesker siger at naturlige diamanter er bedre, er de faktisk ikke så forskellige. Den største forskel er hvordan at de er lavet. Den største syntetiske diamant er 3 karat, mens naturlige diamanter kan være større end det. Dog er 3 karat ret stort og de fleste mennesker køber diamanter på omkring 1 karat.

Syntetiske diamanter er ligesom naturlige diamanter mht. hårdhed. Faktisk er de så ens, at ikke engang trænede geologer altid kan se forskellen med deres værktøj.

Der er en ordlyd der går på at syntetiske diamanter er ”for perfekte til at være ægte”. Dette er fordi at selv naturlige diamanter i topkvalitet vil have nogle små fejl på indersiden af stenen. Syntetiske diamanter har ikke disse fejl, så det er sandsynligt at en fejlfri diamant er syntetisk.

Selv ”fejlfrie” rigtige diamanter har nogle små buler på indersiden. Selvfølgelig, hvis der i et meget sjældent tilfælde er en 100% fejlfri diamant, vil det være umuligt at se forskellen mellem den og en syntetisk diamant med samme størrelse og slibning.

Cubic Zirconia (Zirconium Dioxide)

En Cubic zirconia er ikke en diamant. Det er en diamant erstatning. Dette er et vigtig forskel mellem cubic zirconias og syntetiske karbon diamanter (der stadig er diamanter teknisk set).

Forskellen er vigtigt af tre årsager:

  • Siden at cubic zirconia ikke er rigtige diamanter, er de ikke relateret til konflikter og de kan derfor anskaffes uden dårlig samvittighed.
  • De deler ikke de samme proportioner med diamanter: de er for eksempel ikke lige så hårde, hvilket gør dem mindre praktiske for industrielt brug. I smykker er de ikke så funklende som rigtige diamanter.
  • Siden at de er diamant erstatninger, så er de meget billige. Så billige at værdien for nogle forlovelsesringe faktisk kan falde med så meget som 50% når alle diamanterne bliver erstattet med cubic zirconia sten.

Eftersom at cubic zirconia sten er så billige, er disse sten et godt alternativ til diamanter for de knapt så velhavende, og for dem der er bekymret for at købe konfliktsten.

Bagsiden er at de ikke har den samme funklen og skinnende effekt som rigtige diamanter har. Forskellen virker minimal når de sammenlignes med fejlfulde diamanter og diamanter med lavt farvespil, men sammenlignet med en diamant i topkvalitet bliver det nemmere at se forskellen.

Når dette så er sagt, så ser cubic zirconia godt nok ud til langt de fleste smykker (mens du nok ikke vil have cubic zirconia sten som den største del af stenene på din forlovelsesring).

Moissanite (Silicon Carbide)

Ligesom cubic zirconia, så en moissanite en diamant erstatning. De deler en del ligheder med cubic zirconia, men der er også to store forskelle: Moissanite er nemlig hårdere og har mere farvespil end cubic zirconia.

Mens en cubic zirconia næsten altid er klar, eller omkring D på diamant-farve karakterskalaen, så har moissanite ofte en grøn eller gul nuance i det.

De har også en større funklen end diamanter, da de deler over dobbelt så meget lys (lysspaltning eller optisk spaltning, dvs. hvor meget lys bøjer sig inde i en ædelsten).

Naturligt fremkommende moissanite er sjælden, så det meste moissanite meste er lavet syntetisk. Prisen er meget lavere end diamanter, så moissanite fremhæves ofte som et godt alternativ til de dyre diamanter.

Armbånd med diamanter

Historien om naturlige og syntetiske diamanter

Herunder har vi lavet en grafik omkring de forskellige tidslinjer for naturlige og syntetiske diamanter, samt nogle vigtige facts omkring begge typer diamanter.

Syntetiske og naturlige diamanter

Selvom naturlige diamanter dominerer smykkemarkedet, så er det værd at huske på at de har over 2000 års forspring foran de syntetiske diamanter. Det er realistisk at tro på at syntetiske diamanter i fremtiden vil blive mere og mere almindelige.

Kvinde med diamantøreringe

Det moralske dilemma

Som nævnt ovenfor, så er en masse moralske overvejelser en del af at købe diamanter. På trods af mange anstrengelser af forskellige regeringer og menneskerettighedsgrupper, så er konfliktdiamanter stadig udbredte i industrien (en væsentlig del af grunden til dette er at mange diamantminer simpelthen befinder sig i konfliktramte områder).

Derudover har flere miljøgrupper pointeret at mange diamanterminer er store åbne huller, der kan have alle slags negative konsekvenser for det lokale økosystem (uanset der er folk der mener at de enkelte miner kun har en ubetydelig effekt på jordens samled tilstand).

Folk som er bekymret omkring konfliktsten eller som er miljøbevidste hælder derfor mest til syntetiske diamanter i de fleste tilfælde (ikke mindst hvis de er ligeglade med at have en ikke-naturlig diamant).

Modsat skal man heller ikke glemme at diamantminer ansætter fra hundredevis til tusindvis af arbejdere i selve minen, samt at der er et stort antal mennesker der udfører administrativt arbejde og arbejde som er en konsekvens af minens arbejde.

En diamantmine kræver også en masse dyrt udstyr, så firmaerne der sælger dette udstyr kan tjene penge og selv tilbyde et stort antal mennesker et arbejde.

Tilstedeværelsen af en mine kan med andre ord forvandle en lille, fattig by til en økonomisk kraftcenter på rekordtid. Miner er ofte en af de bedste ting der kan ske for en lokal økonomi i et fattigt område.

Hundredetusindvis af mennesker over hele kloden er med andre ord afhængige af diamantminerne for at overleve – og mange byer og landsbyer lever af den velstand minerne medbringer.

Det er derfor i den bedste interesse for en masse mennesker at der er stor efterspørgsel efter naturlige diamanter.

Naturlig diamant forekomst

Sådan skabes naturlige diamanter

Naturlige diamanter er gamle. Rigtig gamle. De fleste diamanter er mellem 1-3 milliarder år gamle, da det var der processen med at blive til diamanter startede vha. ekstremt høje temperaturer og et voldsomt tryk dybt under jordens overflade (nogle gange så langt nede som 190 kilometer).

Gennem vulkanske udbrud er diamanterne bragt tættere til overfalden, gemt inde i vulkanske sten, der kaldes kimberlites eller lamproites. Derfra er de rå diamanter fundet af minearbejdere og taget med til at blive formet til den smukke, glitrende sten vi allesammen nikker genkendende til.

Processen med at slibe en diamant resulterer i et stort tab af vægt. For smykker er det over 50% af stenens vægt der kan blive skåret bort. Faktisk er det kun 19% af alle naturlige diamanter der er gode nok til at blive brugt i smykker og hele 35% af de naturlige diamanter bliver frasorteret under slibnings- og poleringsprocessen.

Ring med cubic zirconia

Sådan skabes syntetiske diamanter

Der er tre hovedmetoder til at lave en syntetisk diamant og hver metode designet til at simulere en acceleret version af den naturlige proces.

Herunder er de tre måder syntetiske diamanter normalt bliver skabt på:

Højt pres, lav temperatur

HPLT metoden er det tætteste vi kommer på den naturlige måde diamanter er formet. I et laboratorie tages grafit (som er lavet af karbon) og udsættes for en ekstremt høj temperatur og et voldsomt pres fra små ambolter inde i HPLT maskinen.

Dette simulerer det intense tryk og varme inde i jordens kappe, hvorved der skabes det perfekte miljø for en menneskeskabt diamant at forme sig.

Kemisk damp nedsættelse

KDN bruger lavt pres, men ekstrem varme til at ”gro” en diamant. Den generelle idé er at du tager et lille stykke af en diamant og putter det i et smalt kammer. Derefter pumper du kammeret fuld af gasser som indeholder hydrogan og karbon, mens du supervarmer det med mikrobølger.

Hvad der ender med at ske er, at karbonatomerne brækker af gasserne og fastsætter sig til det lille stykke diamant, der så gror til en fuldendt syntetisk diamant.

Nanodiamant detonation

DND er en proces der bruger en eksplosion til at lave diamanter (den er god nok, og ja, det er lige så sejt som det lyder).

Et miks af TNT og RDX er placeres inde i et lille kammer. Derefter detoneres mikset, hvilket skaber små diamantpartikler kalder Ultradispersed Diamond (UDD).

Til forskel for de andre metoder, så laves DND diamanter kun til industrielle formål (dvs. de ikke bruges i smykkeverdenen).

Forskere i medicin tror at DND fx. kan blive brugt til kræftbehandling. Grunden til det er at de regner med at kunne bruge UDD diamanterne til at sikre en sikker og mere præcis levering af de behandlende stoffer (så de raske celler ikke skades på samme måde som de i dag skades af nogen former for kræftbehandling).

Kvinde med stor diamant kopi

Hvad skal du købe?

Det kan være svært at vælge mellem at købe en naturlig eller syntetisk diamant. Men ærlig talt, så kan du blot stille dig selv to spørgsmål når du prøver at tage beslutningen:

  • Er min partner og jeg virkelig interesseret i om diamanten er produceret naturligt eller om den er lavet i laboratorium?
  • Har min partner og jeg moralske bekymringer omkring diamantindustrien som kan påvirke os til at vælge syntetisk diamanter fremfor naturlige diamanter (eller omvendt)?

Forhåbentlig vil dine svar på de to spørgsmål kunne bruge til at hjælpe dig med beslutningen om at købe syntetiske diamanter eller ej.

Hvis du vil høre min personlige mening, så er min kæreste og jeg ikke særligt interesseret i hvorvidt en diamant er skabt naturligt eller ej. Det som betyder noget for os er mere hvor den kommer fra.

Hvad der tæller for os er med andre ord, at vi køber diamanter der ikke hjælper krige og konflikter. Så når den tid kommer, hvor vi skal købe en forlovelsesring, så vil jeg helt sikkert overveje at vælge en ring med en eller flere syntetiske diamanter.
Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*