Vikingesmykker og Angelsaksiske smykker – hvad du skal vide om vikingetidens smykker

Vikingesmykker

En af de mest populære slags smykker er vikingesmykker, da de har en helt anden udstråling end de fleste andre slags smykker. Fx. udstråler vikingesmykkerne til mænd mandighed på en helt anden måde end de fleste andre herresmykker.

Det er let at genkende de fleste vikingesmykker, da de ofte afbilleder bestemte symboler for de forskellige nordiske guder. Symbolerne kan fx. være to ravne for Odin eller den klassiske hammer, der bæres af Thor og symboliserer styrke.

Både Odin og Thor er mandige guder, så til kvinder findes der fx. smykker med gudinden Freja.

De materialer der typisk blev benyttet til vikingernes smykker var bronze, sølv og guld. Desuden benyttede vikingerne ofte rav i deres smykker, ligesom vi i dag bruger diamanter og ædelsten i mange af vores smykker. Grunden til at der ofte blev brugt rav var, at rav fandtes mange steder i Norden og det er et væsentligt billigere materiale end de fleste ædelsten.

Vikingesmykkernes historie

Historisk set var de første vikingesmykker ret simple og uden de komplicerede mønstre vi kender fra mange vikingesmykker. De første vikingesmykker var kun sjældent lavet af guld, da der simpelthen ikke var adgang til så meget guld som der blev senere i vikingetiden.

Efter som årene gik, så blev vikingerne bedre og bedre til at lave smykker og det betød at mønstrene på smykkerne blev mere og mere avancerede.

Typiske smykker fra den tid var armbånd, halskæder og brocher, mens fingerringe og øreringe var et mere sjældent syn. Mange af smykkerne var ikke kun til pynt, men havde også et praktisk formål. Fx. blev vikingernes broocher brugt til at holde sammen på deres tøj, mens der kunne skæres bidder af armbånd og halskæder, så de kunne bruges som betalingsmidler (der er derfor at mange af vikingetidens armbånd ikke var lukkede armbånd).

Vikingerne lavede iøvrigt deres smykker på en anden måde end de fleste af nutidens smykker, da de oftest lavede deres smykker vha. en voksform. Dvs. at de lavede en voksform udfra den ønskede form på smykket, hvorefter formen blev fyldt med flydende metal. Når metallet så var kølet af, så blev voksformen fjernet og smykket var færdigt.

Vikinge armbånd

Ægte vikingesmykker

Næsten alle de vikingsmykker du kan købe er reproduktioner af rigtige vikingesmykker, hvilket betyder at de prismæssigt ligger på samme niveau som andre slags smykker. Skal du ud og købe smykker der rent faktisk har været båret af rigtige vikinger, så skal du op og betale mange tusinde kr for smykkerne.

Ægte vikingesmykker finder du fx. i online butikker som Antiquities Gift Shop, samt på sider som Etsy og Ebay.

Går du efter ægte vikingesmykker, så skal du være opmærksom på at der forekommer falske smykker der mere eller mindre bevidst betegnes som ægte – præcis ligesom falske diamanter sometider sælges som ægte diamanter. For at være sikker på der er tale om ægte vikingesmykker, så skal der være papir på at de er ægte. Fx. ved at en ekspert i vikingesmykker har skrevet under på ægtheden.

Reproduktioner

Mens der kun findes en begrænset mængde ægte vikingesmykker, så findes der rigtig mange reproduktioner. Dvs. smykker der er lavet i dag som kopier af de ægte vikingesmykker.

Der er to store fordele ved at købe reproduktioner frem for ægte vikingesmykker:

  • Reproduktioner er væsentligt billigere. Ligesom de fleste andre slags smykker, så koster reproduktioner af de ægte vikingesmykker ikke alverden.
  • Der er et meget større udvalg af reproduktioner, da mængden af smykker ikke er begrænset af hvor mange smykker der er blevet fundet. I stedet kan der blive produceret lige så mange smykker som der er brug for.

Angelsaksiske smykker

Angelsaksiske smykker

I England er angelsaksiske smykker meget populære, men denne slags smykker ses kun meget sjældent i Danmark (i modsætning til fx. keltiske smykker, der også er relativt populære i Danmark). Grunden til det er formodentligt, at moden i vikingetiden gik den anden vej. Det var simpelthen populært at gå med vikingesmykker i England, men ikke særligt populært at bære angelsaksiske smykker i Norden.

Sammenligner du angelsaksiske smykker med vikingesmykker, så er de angelsaksiske smykker kendetegnet ved at være mere farverige og lavet af flere forskellige materialer end blot bronze, sølv og guld. Fx. kan du finde angelsaksiske smykker der er fremstillet af elfenben og læder, samt smykker med importerede perler og ædelsten.

Symbolerne på de angelsaksiske smykker kan være både kristne og hedenske.

Kigger du efter ægte smykker, så er det værd at vide at der er fundet flere ægte angelsaksiske smykker end ægte vikingesmykker. Det betyder at du lettere kan finde denne slags smykker i online butikker, på Ebay og på Etsy.

Ligesom med vikingesmykker, så findes der rigtig mange butikker på nettet der sælger angelsaksiske smykker og keltiske smykker.
Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*