Så hurtigt vokser dit hår – og sådan bliver det langt

Kvinde med langt mørkt hår

Et lækkert og sundt hår er for mange kvinder et must, om ikke andet et stort ønske. Der ligger meget identitet i ens hår for kvinder, men faktisk også for mange mænd.

Desværre er det ikke os alle der er velsignet med et hår der vokser ligeså hurtigt som tiden går, nogle af os er endda så uheldige, at vi føler vi taber mere af håret end der vokser ud! Men hvor hurtigt vokser hår egentligt og hvad kan man gøre for, at hjælpe det lidt på vej?

Hårets funktion er mere praktisk udtænkt, end at skulle gøre os mere smukke. Vores hår giver også en isolerende varmefunktion, så når vi fryser og får gåsehud trækker huden sig sammen og hårene rejser sig. Dette giver et større rum så varmen indkapsler os.

Fakta om hår

 • Består af ca. 80% Keratin, ca. 10% og ca. 5-10% mineraler, pigmenter og lipider.
 • Vokser i gennemsnit 0,3 mm til 0,45 mm om dagen, dvs. ca. 1 cm til 1,2 cm om måneden.
 • Sidder i gennemsnit 6-8 år i hovedbunden før det falder ud.
 • Har tre faser, vækstfasen, overgangsfasen og hvilefasen.
 • Det afhænger af hårfarven, hvor mange hår man har.

Det er genetisk bestemt om vi får tykt eller tyndt hår og det er også genetisk bestemt, hvornår vi begynder, at få grå hår. Håret har 3 forskellige faser, som kan være en del af forklaring på, hvorfor man engang imellem føler, at håret vokser ekstremt meget og andre gange føler, at man skal gå til frisør hele tiden.

Vækstfasen er der hvor hår fødes og vokser. I overgangsfasen falder celleproduktionen og hår falder ud, ca. 1.%. I hvilefasen begynder cellerne ligeså stille, at dele sig igen og nye hår begynder danne sig.

Det er normalt, at tabe ca. 60-100 hår hver dag. Dette er også genetisk bestemt, hvor mange hår man taber i ca. 95% af tilfældene. Andre udefrakommende faktorer, som kan øge hårtab kan være stress, lavt stofskifte, stærk medicin og vitamin mangel.

Nogle ting er vi ikke selv herre over, men man kan gøre rigtigt mange ting får at passe på sit hår og hjælpe væksten lidt på vej.

Langt blond hår

B-vitamin Complex

En rigtigt god, stærk B-vitamin Complex kan være en rigtigt fin ting, at kører som en kur mod evt. hårtab eller blot for at styrke håret. B-vitamin har rigtige mange gode funktioner for hele kroppen og går både ind på hud, hår og negle.

De hjælper til produktionen af Keratin og fornyer og holde live i alle cellerne i kroppen. B-vitamin er vandopløseligt og kan derfor ikke ophobe sig i kroppen.

Man skal derfor ikke være nervøs for, at få for mange B-vitaminer, men et godt råd er kun at holde sig til en kur, da man ikke skal vende kroppen til, at få stærke B-vitaminer året rundt. Dermed risikerer man, at effekten nedsættes.

Andre muligheder

En anden mulighed for at få tilført B-vitaminer er at bruge en kur som fx. New Nordic Hair Volume. Dette produkt er baseret på ingredienser som Padderok ekstrakt, Hirseekstrakt, æbleekstrakt og vitaminer som Biotin, zink og kobber.

Sammensat med lidt B-vitaminer, så betyder det at produktet hjælper med at opretholde normal hårvækst, fylde og aktiverer hårsækkene. Hvis du vælger at bruge det, så skal du huske at give produktet en chance på i hvert fald 3 måneder (da det lige skal have tid til at blive optaget ordentligt i kroppen).

En specialshampoo der er lavet til hårtab er Arcon Tisane Shampoo. Denne shampoo er baseret på bukkehornsfrø, vitaminer og mineraler og særligt Kalcium. Stressrelateret hårtab, hårtab i forbindelse med overgangsalder og aldersbetinget hårtab er denne shampoo særligt velegnet til.

Her er det vigtigt, at man lader shampooen virker i nogle minutter før den skylles ud igen så bukkehornfrøene får lov at virke i dybden. Et godt råd er igen, at kører den som en kur over en tid eller bruger den 1-2 gange om ugen.

Kvinde børster hår i badeværelset

Gode råd der intet koster

 • Spist sundt og varieret.
 • Minimere dine varmeapparater som fladejern, krøllejern og hårtørrer og husk altid, at bruge en god heat protection når du bruger dem.
 • Brug en god hårkur mindst 2 gange ugentligt. Det kan med fordel være mandelolie, arganolie eller Olaplex.
 • Masser din hovedbund med cirkelbevægelser inden du går i seng.
 • Børst aldrig dit hår når det er vådt, da hårene er mere sårbar der og har nemmere ved, at knække.
 • Brug olie i hårspidserne hver morgen, da spidserne typisk bliver slidt først og vil knække hurtigere af og gør dit hår kortere.
 • En silver shampoo kan hjælpe ved problematisk gyldents skær i hårfarven. Se vores guide her.
One Comment

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*