8 grunde til dit tøj smadrer miljøet

Tænksom kvinde

Shopping er en stor del af langt de fleste kvinders liv, og der findes forskellige årsager til hvorfor det er så populært. Nogle værdsætter hele oplevelsen ved at gå ind i en butik og lede efter den helt rigtige kjole, mens andre kan lide at putte varer i kurven over nettet.

Med tiden bliver alle disse nye tilføjelser til et overfyldt klædeskab, hvis ikke man passer på. Men det er ikke kun en bugnende garderobe der kan være et problem. Har du nogensinde tænkt på hvad dit tøj gør for miljøet?

Der er et stigende fokus på de problemer som tøj- og modeindustrien skaber for miljøet. Disse industrier er nogle af de største belastninger, og de belastninger er svære at få bugt med – vi skal trods alt stadig have tøj på kroppen!

Derfor er det vigtigt at producenterne og butikkerne tager ansvar. Men du kan også gøre meget som forbruger. Få et hurtigt overblik og nyttige facts omkring produktionen med denne grafik:

Dit tøj smadrer miljøet

Overrasket? Det er forståeligt. Det er svært at finde ud af hvad der er præcist der sker når man producerer tøj. Her er et par pointer at bide mærke i:

Co2 rygende skorstene

Det handler ikke kun om CO2

Som du kan se på grafikken, så er CO2 selvfølgelig en stor del af problemet og bidrager til den globale opvarmning – bare 1 kg tøj skaber hele 40 kg kuldioxid! Men det er bestemt ikke det eneste problem ved selve produktionen af tøj. Ikke nok med at man skal bruge utrolig mange liter vand for at skabe bare en enkelt t-shirt, men det forurener også vandet.

Derudover kommer der også giftstoffer og endda ukrudtsmidler. Den trøje du har på, har altså været igennem 150 g gift og ukrudtsmidler, som du aldrig ville drømme om at putte på din hud. Du ville heller ikke frivilligt putte giftig makeup på din hud eller spise mad fyldt med kræftfremkaldende stoffer – så hvorfor gøre tøj til en undtagelse?

Brændende losseplads

Vi bruger ikke tøjet op

Vores moderne tilværelse adskiller sig meget fra bare et par generationer tidligere. Dine bedsteforældre er blevet opflasket med at udnytte tingene til det yderste og ikke smide noget væk. Men tøj kan være virkelig billigt i highstreet-kæderne, og hvis bukserne har mistet farve eller t-shirten er blevet forvasket efter bare en enkelt vask, er det bare nemmest at smide ud. Eller måske har du bare ikke brugt det i to år og bliver nødt til at rydde op i dit skab.

Som du kan se i grafikken, ender 24.000 ton tøj til forbrænding – og taget i betragtning af hvor meget det koster at producere, virker det ikke særlig gennemtænkt.

Så hvad kan du i stedet gøre? Først og fremmest kan du overveje hvorvidt en reparation kan svare sig. Måske kan en lap gøre forskellen, måske kan knappen sys på igen eller lynlåsen repareres. Måske kan du endda sælge det, så du bare tjener lidt på din forårsrengøring? Ellers kan du donere tøjet til genbrug eller bruge det som klude. Så får du maksimal udbytte for pengene!

Kvinde ovenpå en stor bunke tøj

Vi køber alt for meget tøj

Hver dansker køber 16 kg tøj om året. Vi lever altså i en rigtig brug-og-smid-væk-kultur. Tag bare den søde sommerkjole du købte for bare en enkelt eller to måneder siden. Nu er der sikkert en anden kjole som du godt kunne tænkt dig. Trends bliver skifter ud, nyt tøj kommer frem i den lokale H&M og så kan man jo godt liiige tage et kig på sagerne. Det er jo virkelig billigt. Men de mange impulskøb kan hurtigt skabe rod i skabet og helt ærligt; hvor stor er chancen for at du får brugt alle de 6 grå sommerkjoler?

Først og fremmest er der jo et økonomisk aspekt ved alle disse små køb, for det ender hurtigt med at du får brugt rigtig mange penge. 150 kr her og 200 kr der, det er jo ingenting, vel? Men det løber altså rigtig hurtigt op i de 16 kg tøj. For at undgå dette, så er det tid til at danne dig et reelt overblik over alt dit tøj. Hvad har du rent faktisk brug for, og hvad står du og mangler i øjeblikket?

Hvis du ved at du allerede har 4 sorte toppe, kan det afholde dig fra at købe en ny. Det er nøjagtigt ligesom når du har glemt at du allerede har en agurk på køl, og først finder den når du har brugt penge på 2 nye. Det er vigtigt at overveje om du rent faktisk har brug for så meget tøj. Måske ligger der en anden forklaring bag shoppeturene – måske er det din måde at stresse af på eller være social?

Men hvordan skal man så gøre noget ved tingene? Det er svært bare at smide hele din garderobe til genbrug og starte på en frisk, og der er såmænd heller ikke nogen idé i det. Få skabt dig et overblik og skriv ned hvad du rent faktisk mangler. Vær kritisk – sælg eller doner dit overskydende tøj.

Gå efter kvalitetsvarer som kan holde sæson efter sæson, og give dig plads til at investere i trends en gang i mellem. Dette nedsætter ikke kun dit forbrug og gavner miljøet, men det kan også spare dig en masse penge i det lange løb!
Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*