Shoppestop – præcis hvordan du klarer en periode uden shopping

Mand forsøger at stoppe kvinde i at shoppe

Det er helt vildt så mange penge der bliver brugt på at shoppe. Især er mange kvinder slemme til at shoppe rigtig meget, men der er selvfølgelig også mænd der har svært ved ikke at svinge dankortet lidt for ofte.

For at undgå at bruge alle pengene på tøj, sko og accessories, så er der flere og flere der vælger at holde shoppestop i en periode. Dvs. at de beslutter sig for i en periode ikke at købe mere nyt, men i stedet kun bruge penge på mad, husleje og den slags.

Hvis du også har overvejet et shoppestop eller hvis du bare synes du bruger lidt for mange penge på at shoppe, så har vi her skrevet en guide med en masse tips til hvordan du bedst skærer ned på din shopping.

Hvorfor skal du tage et shoppestop

Inden du går i gang med dit helt eget shoppestop, så bør du afklare præcis hvorfor du ikke må shoppe i en periode.

Formodentlig er det først og fremmest for at spare penge (sådan er det for de fleste), men der kan også være andre gode grunde til at tage et shoppestop:

 • Du er bevidst om hvor meget tid du rent faktisk bruger på at shoppe og vil hellere bruge tiden på noget mere spændende.
 • Du vil bevise noget overfor andre. Fx. overfor din kæreste der mener du shopper for meget.
 • Du har ikke plads til mere tøj etc. derhjemme. Måske har du ligefrem været ude for at en hylde har givet efter for presset og knækket eller at skuffe er faldet fra hinanden fordi den har været overfyldt!

Det kan være en rigtig god ide at skrive ned hvorfor du gerne vil shoppestoppe, så du bliver helt bevidst om din motivation. Gør du det, så bliver det nemlig nemmere at komme gennem shoppestoppet.

Ensom kvinde på rejse

Hvor længe skal dit shoppestop vare

Når du har afklaret hvorfor du gerne vil tage et shoppestop, så skal du til at definere præcis hvordan dit shoppestop skal fungere.

Det første du skal gøre er at bestemme hvornår dit shoppestop starter og hvor længe det skal vare. Her gælder det om at gå efter nogle præcise datoer, så der ikke er nogen tvivl om i præcis hvilken periode du ikke må shoppe.

Det duer ikke, at du fx. siger du ikke må shoppe indtil det bliver koldt og du har brug for at købe noget varmt tøj. For hvornår er det præcis blevet koldt nok til at det kan forsvares, at du skal købe noget varmt tøj?

Hvornår tager folk oftest et shoppestop

Det er helt op til dig hvornår du skal tage dit shoppestop, men det er ingen hemmelighed at der er mange der vælge at holde shoppestop i januar eller februar.

Måske skyldes det, at julen har været lidt for overdådig og der er blevet brugt for mange penge på gaver.

Januar er dog samtidigt måneden, hvor der kommer en masse ting på udsalg. Så hvis det er dit første shoppestop, så kan det være en svær måned at komme igennem.

Der er også mange der tager et shoppestop op til en ferie, så de kan gemme deres penge til det er afsted (det gælder ikke mindst hvis turen går til shoppeparadis som London og New York).

Mand der kigger på tøj

Hvad må du købe under dit shoppestop

Når du har bestemt præcis hvornår dit shoppestop skal starte og hvor længe det skal vare, så skal beslutte hvad du må købe under shoppestoppet og om der skal være nogen undtagelser.

Hvis vi starter med at kigge på hvad du må købe under shoppestoppet, så skal du huske på at du ikke kan slippe helt uden om at bruge penge. Der skal jo købes mad ind og der er sikkert også en husleje der skal betales etc.

Men tilgengæld er det bestemt ikke forbudt at beslutte, at du ikke må gå på cafe eller ud at spise i perioden.

Et typisk shoppestop gælder tøj, sko og accessories, men det er også vigtigt at overveje om du må købe noget af følgende:

Alt efter hvor meget du forbyder dig selv at shoppe, så er det ikke unormalt at kunne spare ca. 25% om måneden!
Hvis du laver beregningen af moms, så svarer det faktisk til at du kunne købe alle dine produkter momsfrit i hele den periode hvor du holder shoppestop..

Kvinder der vælger makeup

Må der være nogen undtagelser

Det er også en god ide at overveje om der skal være nogen undtagelser i dit shoppestop. Det kan jo fx. være, at du kommer ud for nogle af de her situationer:

 • Måske har du et gavekort liggende – eller måske får du pludselig et gavekort forærende. Beslut på forhånd om det bryder dit shoppestop at bruge gavekort eller om det er ok (det kan jo være at et gavekort kan hjælpe dig med at komme lettere gennem shoppestoppet).
 • Hvad skal du gøre hvis du bliver inviteret til en fødselsdag og har brug for at købe en gave? Må du så bryde dit shoppestop for at købe gaven eller skal du finde på en mere kreativ løsning, hvor du fx. giver et gavekort til et fælles cafebesøg en gang i fremtiden, efter du er færdig med dit shoppestop?
 • Pludselig kommer den kjole du kigget på i flere måneder på tilbud, så du kan spare 70% ifht. normalprisen. Hvad gør du så? Må du købe den eller er det bare ærgeligt, da du er midt i dit shoppestop?

Min holdning er at det er ok at bruge gavekort, at du skal være kreativ med dine gaver og det bare er ærgeligt hvis noget kommer på tilbud midt i shoppestoppet. Men det er dit shoppestop det drejer sig om, så det er dig som vælger hvordan tingene skal være.

Uanset hvad du foretrækker, så er det dog vigtigt at du vælger det på forhånd, så der ikke er noget at være i tvivl om når situationen opstår.

To kvinder snakker om deres shopping

12 gode råd til at komme lettere gennem dit shoppestop

Det kan godt være rigtig svært at komme gennem et shoppestop, så for at hjælpe dig lidt på vej har vi her samlet alle de bedste råd:

 • Det vigtigste råd er at du skal lade være med at gå i butikker, uanset om det er butikker ude i virkeligheden eller butikker på nettet. Når du ikke går i butikker, så bliver du ikke så let fristet til at købe nye ting.
 • Næsten ligeså vigtigt er det, at du lader være med at læse modeblogs og modeblade. For når du læser den slags, så bliver du også inspireret til nye køb.
 • På samme måde gælder det om at afmelde nyhedsbrevene fra alle de mange tøjbutikker etc., så du også her undgår at blive fristet af nye varer og gode tilbud.
 • Er du med i Facebook grupper for bestemte mærker eller butikker, så er det også en god ide at melde sig ud af dem (du kan altid melde dig ind igen senere, når du er færdig med dit shoppestop).
 • I stedet for at være med i mærkernes og butikkernes Facebook grupper, så kan du overveje at melde dig ind i Facebook gruppe som fx. Non Shoppers.
 • I det hele taget er det en god ide at være åben omkring dit shoppestop. Hvis du har fortalt andre om dit shoppestop, så er riskoen for du falder i væsentligt mindre. For en ting er at kikse ting overfor sig selv – noget andet er at gøre det i andres øjne.
 • Når du går ud af døren derhjemme, så kan du overveje at lade dit dankort blive derhjemme. Hvis du kun har kontanter på dig, så bliver det noget sværere pludselig at gå amok i shopping.En fordel ved kontanter er også, at det føles forskelligt at betale 100,- kr ifht. at betale 1000,- kr. Det gør det ikke når du bruger dit dankort. Der føles alle beløb ens, uanset om det drejer sig om 100,- kr, 1000,- kr eller et helt tredje beløb.
 • I stedet for at bruge dine egne penge på shopping, så kan du overveje om du kan være med til at bruge andre folks penge. Måske kan du tage med venner og veninder ud at shoppe, hvor du hjælper dem med at vælge det helt rigtige og ikke køber noget selv.Inden du tager på en sådan shoppetur med venner og veninder, så skal du dog være helt 100% sikker på at du ikke falder i undervejs. Er du i det mindste i tvivl om hvorvidt du kan holde stand, så lad være med at tage med – eller tag med uden at tage penge med.
 • Savner du i den grad shopping, så kan det være du kan finde noget som også interesserer dig og som kan få tankerne væk fra shoppingen. Måske kan du begynde at dyrke mere sport, læse flere bøger eller bare se et par gode serier.
 • Det kan også være du bare trænger til at få boostet motivationen. Går du op i miljøet, så kan du glæde dig over hvor meget det betyder for verden at du skærer ned for dit forbrug. Tænk bare på hvad det ville betyde, hvis alle gjorde det.
 • Skulle det ske at du ser noget fantastisk under dit shoppestop, så kan du overveje at klippe det ud og gemme billedet i en scrapbog eller skotøjsæske. Når du så er færdig med dit shoppestop, så kan du kigge billederne igennem og se om der stadig er nogle af tingene du ikke kan leve uden (formodentlig vil det være nogle af tingene som du slet ikke synes er spændende længere).Finder du de fantastiske ting på nettet, så kan du gemme dem som links i et dokument du har oprettet til formålet.
 • Er du så heldig at du har en modeblog, så kan du også dele de ting du finder med dine læsere og derved holde styr på hvad du drømmer om. Samtidigt kan du så nævne at det måske er noget du vil købe når dit shoppestop er slut (måske, da det jo ikke er sikkert du stadig drømmer om tingene når de shoppestop er slut).

Valg af tøj

Hvis du vil gå skridtet videre

Der er ingen der siger at det er nemt at komme gennem et shoppestop, men for nogen så bliver det en ny livsstil at bruge færre penge på shopping.

Har du virkelig fået blod på tanden efter dit shoppestop, så kan du overveje at gå efter en virkelig minimalistisk garderobe som fx. Project 333.

Du kan også overveje at have det samme tøj på i en måned i træk. Måske vil det gå dig ligesom Stella Brennan, hvor der slet ikke var nogen der opdagede hun havde det samme tøj på hver dag.

Ellers hvis du helt vild, så kan du gøre lige Sheena Matheiken, der havde den samme lille sorte kjole på i 365 dage (der ser man virkelig hvad accessories kan gøre).

Kvinde ovenpå en stor bunke tøj

Tjen penge på alt dit overflødige tøj

Kommer du frem til at du har for meget tøj og der er behov for at rydde ud i det, så skal du selvfølgelig ikke bare smide dit overflødige tøj ud.

Der er sikkert nogen du kender der gerne vil have noget af det – og det som du ikke kan afsætte til venner og bekendte kan du måske sælge.

Hvis du vil sælge noget af det tøj du ikke bruger, så kan du gøre det på nogen af de store sider på nettet. Fx. på DBA, QXL eller TrendSales.

Der er også butikker i det virkelige liv der køber det tøj du ikke længere bruger, så dem kan du også overveje at aflægge et besøg. Costume har lavet en glimrende liste over mange af butikkerne der køber dit overflødige tøj.

Er der noget tøj som det ikke lykkeds at sælge, så kan du donere det til en genbrugsbutik. Det får du selvfølgelig ikke penge for, men i det mindste er det bedre end bare at smide det ud.
Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*