Sådan slipper du af med makeup pletter og neglelak på dit tøj

Bekymret kvinde med plettet tøj

Vi elsker makeup og neglelak alle andre steder end på vores tøj! Det vi hader er den brune makeupkant i kanten af skjorten eller neglelakken på bukserne, der på mystiskvis lige pludseligt sidder der selvom vi har gjort os meget umage, mens lakken og puderen tørrede.

Makeup og neglelak pletter er irriterende, men der er altså råd at hente. Både fra husmoren og de gode nye produkter på markedet.

Og tro ikke at de nye produkter altid er den bedste løsning. Der er bestemt også plads til husmorråd, når ulykken er sket. For det gode ved husmorråd er, at du typisk kun skal bruge ting som du i forvejen har til at stå derhjemme.

Brug af neglelak fjerner

Neglelakfjerner uden acetone

Tro det eller lad værd, men neglelakfjerner er faktisk også et godt middel til at fjerne neglelak på tøjet. Alletiders, for hvis du har været så uheldig at få neglelak på tøjet, så har du med garanti også en neglelaksfjerner til at stå på badeværelset.

Når pletten skal fjernes, så er det dog en god idé at bruge den uden acetone. Acetone er nemlig et stærkt middel. Ikke kun for dine negle, men også for tøjet.

Sådan gør du:

 • Vær opmærksom på, at neglelakfjerneren suger og ikke skal bruges andre steder end der pletten er.
 • Læg tøjet på et underlag, som kan suge. Eksempelvis et viskestykke eller en klud.
 • Læg også et underlag under underlaget, da underlaget under tøjet også suger.
 • Dup så pletten med neglelakfjerneren sådan, at neglelakken opløses.
 • Det kan godt være, at du stadig vil kunne se noget af farven fra neglelakken. Det er okay, hvis du bare sørger for at pletten er gennemvæddet.
 • Lad det ligger i en times tid og kom så tøjet i vaskemaskinen.

Nogle vil også foreslå, at det skal være neglelakfjerner med acetone. Det kan man prøve, hvis det ikke går af med den uden. Men det er mest skånsomt for tøjet, at undlade acetonen.

Pudder

Makeup pletter

Det kan ske for selv den bedste og de fleste kvinder har prøvet det. Om ikke andet med den røde læbestift på den hvide kjole. Av, det er irriterende om end det typisk vidner om en rigtigt god aften! Men når aftenen er slut, skal pletten dog gerne af igen.

Læbestift pletter

 • Rensebenzin – dette lidt grove middel skulle have en god effekt på læbestiften hvis du tilsætter lidt knofedt. Læbestiften kan godt sidde rigtigt godt fast, så tag en bomuldsklud med lidt rensebenzin på, og gnid det på pletten. Vask derefter tøjet i vaskemaskinen.
 • Farvefri vaskemiddel – en lidt mere skånsom udgave. Fremgangsmåden er den samme, bortset fra du bagefter smider tøjet i en pose og kommer den i fryseren et døgns tid. Herefter vasker du det almindeligt i vaskemaskinen.
 • Sødmælk – et klassisk husmorråd, der eftersigende skulle have rigtigt god effekt. Dyp pletten i sødmælk og vask herefter tøjet i vaskemaskinen på 60 grader – hvis det kan tåle det.
 • Glycerin – et par dråber glycerin på plettet, som duppes forsigtigt med et underlag under. Lad det ligge i nogle timer og vask herefter tøjet i vaskemaskinen og pletten er væk.

Mascara pletter

 • Ikke-vandfast mascara – her skal du bruge opvaskemiddel på pletten, komme den i en plasticpose og lukke til med en knude. Posen skal trække i en dags tid og skal så vaske almindeligt i vaskemaskinen. Så skulle pletten være væk.
 • Vandfast mascara – en bomuldsklud med lidt rensebenzin på skal du duppe på pletten og derefter lade den trække i en time. Herefter vasker du tøjet i vaskemaskinen ligesom normalt.

Foundation pletter

 • Opvaskemiddel – samme procedure som med den ikke-vandfaste mascara. Det er vigtigt, at posen er lufttæt. Hvis foundationenen er nået at blive indtørret skal du putte lidt husholdningssprit på pletten og lade det trække inden du vasker den i vaskemaskinen.

Pudder pletter

 • Opvaskemiddel – samme princip som ovenstående. Hvis det er mørkt tøj det drejer sig om, så husk altid at ”banke” på det inden du gør yderligere. Da pudder er et pulver, så har det det med at falde af inden det overhovedet bliver til en plet. Pas på med hvidt tøj, da farven fra puderet kan gøre pletten værre.

Selvbruner pletter

 • Vanish – selvbruner kan virkelig være tricky at få af tøjet. Derfor er det Vanish der skal i brug til dette problem. De fleste har held med det, men man skal passe på, da produktet godt kan blege tøjet.
Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*