4 ting du skal vide om dykkerure og vandtæthed

Dykker bevæger sig op gennem en ring af fisk

En af de mest populære typer ure til mænd er dykkerure, uanset de fleste dykkerure aldrig nogensinde bliver brugt til at dykke med. I stedet så bliver de fleste dykkerure købt for at vedkommende der bærer uret kan se godt ud, hvilket der jo heller ikke er noget galt i.

Kigger du på dykkerure for udseendets skyld fremfor at finde ur til rent faktisk at dykke med, så kan det betale sig også at kigge på andre sportsure som fx. piloture og trekkingure.

De store mærker indefor dykkerure er Citizen, Luminox og Seiko.

Dykker justerer sit dykkerur

Vandtæthed til dykning og svømning

Det vigtigste kendetegn ved dykkerure er selvfølgelig at de er vandtætte på et helt andet niveau end de fleste andre typer ure. Generelt siger man at alle dykkerure er vandtætte til 10 ATM, dvs. 10 atmosfærer – men hvis du skal bruge dit ur til seriøs dykning, så anbefales det at du går efter en vandtæthed på mindst 20 ATM.

En god tommelfingerregel er at 1 ATM er lig 10 m, hvilket betyder at et ur med en vandtæthed på 10 ATM er testet til at være vandtæt ned til 100 m. At et ur er testet til 100 m betyder dog ikke, at du rent faktisk kan bruge det til at dykke ned til 100 meters dybde med det. For jo længere tid du har uret under vandet, des større belastning blever det udsat for.

Du skal derfor altid gå efter et ur med en vandtæthed på mindst 20 ATM hvis du skal bruge det til seriøs dykning. Skal du blot bruge uret til at svømme med, så anbefales det at du går efter en vandtæthed på mindst 3 ATM.

Såfremt du bruger dit ur til dykning og det ikke er vandtæt nok, så er der en god chance for det tager skade af dykningen og i værste er lige til at smide ud bagefter (i mange tilfælde kan vandskader dog repareres, så husk at checke med urmageren inden du smider et ur ud som du er glad for).

Andre kendtegn ved dykkerure

Et andet kendtegn ved dykkerure er, at de har en såkaldt dykker krans som hjælper dig med at holde øje med hvor længe dit dyk har varet. Når du starter dit dyk nulstiller du dykker kransen ud for minutviseren, så du hele tiden let kan se hvor længe du har dykket og dermed hvor meget ilt du ca. har tilbage.

Dykker kransen kan også bruges til at checke din opstigning til overfalden når du er færdig med dit dyk, så du stiger op med de rigtige tidsintervaller og derved undgår dykkersyge.

Nogen moderne dykkerure kan holde øje med dit dyk elektronisk, ved at ure går i såkaldt dive mode i det øjeblik du dykker ned under vandet. Typisk slår dive mode til ved en dybde på 1 m, men det afhænger selvfølgelig af det enkelte mærke og model.

Nogle dykkerue kan også holde øje med hvilke dybde du befinder dig på ved at måle trykket omkring uret, samt måle temperaturen på luften og vandet omkring dig. Der findes også dykkerure der slår alarm hvis du stiger for hurtigt op gennem vandet.

Dykker på land

Ure med dykker log

I takt med den teknologiske udvikling er der kommet flere uret på markedet med en såkaldt dykker log. Et ur med dykker log kan holde styr på alle dine dyk, så du altid har adgang til data omkring dine dyk. Fx. hvornår du har dykket, hvor længe dine dyk har varet og hvilken dybde du kom ned på.

Mange ure med dykker log kan kobles til computeren, så du kan synkronisere dine data og derved holde styr på dine dyk på computeren uden brug af hjemmelavede regneark el.lign. (præcis ligesom det kendes fra mange løbeure, hvor du også kan synkronisere data med computeren).

Vedligeholdelse af dykkerure

Hvis du bruger dit dykkerur til at dykke med og ikke blot til at se godt ud, så er det vigtigt at du holder uret ved lige. Det betyder at du hver gang du har dykket skal skylle uret i ferskvand, så evt. resten af saltvand bliver fjernet fra uret.

Et dykkerur der benyttes til seriøs dykning bør også blive checket af en urmager en gang om året, så evt. sprækker og utætheder opdages i tiden før uret bliver ødelagt af en vandskade. Når du får skiftet batteri i dit dykkerur så er det vigtigt at du bagefter får lavet en trykprøvning, så du er sikker på at uret stadig er vandtæt efter der er blevet skiftet batteri (seriøse urmagere ved godt at de skal trykprøve dykkerure efter batteriskift, men der har været kedlige sager hvor det er blevet glemt og hvor uret så er blevet ødelagt efterfølgende).

Du kan læse mere om vedligeholdelse af dykkerure og vandtæthed her.
Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*