4 ting du bare skal vide om lommeure

Lommeur i hånden

Efter at være nærmest forsvundet fra modebilledet, så er lommeurene på vej tilbage igen. Alle var ellers begyndt at bære almindelige armbåndsure, men heldigvis er der nu flere og flere der har opdaget hvor stilfuldt og elegant et lommeur er sammen med den rette påklædning.

Lommeurenes historie

Oprindeligt stammer lommeure fra slutningen af 1500-tallet og starten af 1600-tallet. Der bliver bl.a. refereret til et lommeur i et brev som den italienske urmager Bartholomew Manfredi sender i 1462.

I 1524 har tyske Peter Henlein fået gang i en egentlig produktion af lommeure, der er med til at lommeurene breder sig til resten af Europa.

Urene bliver mere og mere populære. Ikke mindst i 1800-tallet går mange mænd med lommeur, men derefter begyndt det at gå tilbage for urtypen. I stedet bliver det populært at gå med armbåndsur (først i form af mekaniske armbåndsure og siden også automatiske ure og radiostyrede ure).

Men heldigvis er lommeurene nu på vej tilbage igen, da der er flere og flere der er begyndt at gå med denne type ur fremfor et armbåndsur ligesom alle andre.

Det betyder også at der er flere og flere store og anerkendte urmærker der er begyndt at producere lommeure. Det gælder fx. mærkerne Omega og Tissot.

Åbent lommeur

Sådan går du med lommeur

Hvis du også gerne vil gå med lommeur, så skal du huske at uret først og fremmest er et smykke og et statussymbol. Det er ikke et praktisk ur, så hvis dit urvalg blot drejer som om at vide hvad klokken er, så vil du sikkert blive gladere for et almindeligt armbåndsur (eller blot bruge din mobiltelefon til at se hvad klokken er).

Et lommeur passer bedst til når du har jakkesæt på. Mest klassisk er det hvis du har vest på og har uret i en lomme i vesten med urets kæde fastgjort til knaphullet.

Hvis du ikke har vest på, så er det mest passende at bære uret i en inderlomme i jakken.

Lommeure bæres aldrig i en skjortelomme, men til nøds kan du bære dit ur i en lomme i bukserne.

[row]
[col span=”1/3″]Lommeur i jakke

Jakkelomme

[/col]
[col span=”1/3″]Lommeur i vest

Vestlomme

[/col]
[col span=”1/3″]Lommeur i bukser

Bukselomme

[/col]
[/row]

Valg af lommeur

Da lommeure er et smykke og statussymbol, så bliver mange af urene fremstillet af guld eller sølv. Du kan dog også finde lommeure af bl.a. rustfrit stål og disse ure er somregel billigere end dem af ædelmetal.

De fleste lommeure sælges med klap så urskiven beskyttes når du har uret i lommen, samt med kæde så du kan fastgøre uret til tøjet (og derved mindske risikoen for det bliver stjålet eller tabt).

Hvis du har svært ved at vælge mellem et armbåndsur og et lommeur, så kan du også få enkelte kombinerede ure. Dvs. armbåndsure hvor urkassen kan afmonteres og bruges som lommeur.

Et sådan ur er fx. dette Chopard LUC Louis Ulysee The Tribute. Prisen på ca. 300.000 kr kræver dog dybe lommer, så får de fleste kan det nok bedre betale sig blot at købe to ure: Et armbåndsur og et lommeur.

Udover lommeurene, så kan du også overveje et sygeplejerur.

Vintage lommeur

Vintage lommeure

De fleste lommeure oser af klassisk stil, så det kan næppe overraske at mange gerne vil have fat i et vintage lommeur. Dvs. et brugt lommeur med nogle år på bagen, så det kan betegnes som antikt eller vintage.

De fleste urbutikker på nettet sælger kun nye lommeure, så hvis du helst vil have et vintage lommeur skal du kigge på online auktioner som fx. Ebay.

På Ebay kan du sortere urene der er til salg efter hvilken periode de er fra:

  • Antique (før 1920)
  • Vintage (1920-1970)
  • Vintage (1971-1983)
  • Retro (1984-1999)
  • Modern (2000 og frem)

Du kan også finde en del lommeure på Etsy, men her bedrager udseendet dig. Ingen af de ure vi har set på Etsy har været ægte vintage. I stedet er der tale om nye ure, der blot er designet i gammel stil.
One Comment

  1. Michael Petersen says:

    Kan man få sat en klap på et lommeur der er ´født´uden en klap…?

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*