Hvad du skal vide om automatiske og radiostyrede ure

Mand tager et armbåndsur på

I gamle dage var alle armbånds ure mekaniske, men sådan er det ikke længere. I dag er de fleste armbåndsure quartz ure, dvs. ure med batteri. Der findes dog også andre typer moderne ure der er værd at kende til. Helt præcis automatiske ure og radiostyrede ure.

Automatiske ure

Et automatisk ur er en form for mekanisk ur der trækkes sig selv op når det bliver bevæget (kinetisk optræk). Det betyder at du i modsætning til mange andre mekaniske ure ikke behøver huske at trække dit ur op hver dag. I stedet vil du opleve at dit ur bliver trukket op blot ved at du går med det, da din arms bevægelser så sørger for optrækningen.

Selvom et automatisk ur bliver trukket op af dine bevægelser, så holder det ikke op med at gå når du tager det af. I stedet vil “gangreserven” sikre at dit automatiske ur bliver ved med at gå i 2-4 dage, afhængig af den enkelte model. Du kan derfor trygt regne med at dit ur fx. fortsætter med at gå selvom du tager det af inden du ligger dig til at sove.

Det betyder at du i teorien kan holde et automatisk ur gående hele livet hvis du går med det til daglig. Men skulle det alligevel ske at det går i stå fordi du ikke har brugt det i nogle dage, så kan du trække det op via kronen der typisk sidder på siden af urkassen.

Som et lille kuriosum så har mange automatiske ure (og mekaniske ure i det hele taget) en gennemsigtig bagkasse, så du kan se hvordan urværket arbejder og holder uret i gang. Modsat fx. quartz ure så kan du også høre et automatisk ur tikke når du holder det op til øret.

Et automatisk ur er mindre krævenede end andre mekaniske ure, da det kan trække sig selv op. Men det er stadig ikke lige så let at have med at gøre som et ur der er drevet af batterier. Vil du gerne have et nemt ur, så bør du derfor overveje et quartz ur eller et radiostyret ur.

Desuden er det også værd at huske på at mekaniske ure generelt ikke er så præcise som batteridrevne ure. Alt afhængigt af hvilket mekanisk ur du kigger på, så kan det afvige med helt op til +/- 30 sekunder pr. døgn.

Moderne ur med mange funktioner

Radiostyrede ure

Den store fordel ved radiostyrede ure er at du slipper for at indstille tiden på dit ur. Mens de fleste andre urværk afviger mere og mere som tiden går, så bliver et radiostyret ur bare ved med at vise tiden præcist.

Grunden til at radiostyrede ure er så præcise er, at de hele tiden bliver justeret via radiobølger fra senderen der er sat op i hele verden. De mange radiostyrede ure i Danmark bliver justeret af en sender der står i Tyskland, nærmere bestemt i byen Mainflingen nær Frankfurt. Denne sender har navnet DCF 77.

Sådan virker DCF 77

Hver minut hele døgnet sender DCF 77 et kodet signal til dit ur, så tiden hele tiden holdes opdateret og præcis. Men dit ur kan selvfølgelig sagtens fungerer selvom det ikke lige modtager noget signal hele tiden (hvilket er vigtigt da signalet kan blive blokeret ved uheldige omstændigheder).

DCF 77 holder selv styr på tiden vha. et såkaldt atomur. Et atomur er uendeligt præcist, så det blot afviger med +/- 1 sekund for hver 1 million år! Prøv fx. at sammenligne den præcision med vintage urene, der kan afvige med helt op til +/- 30 sekunder i døgnet.

Mand laver facepalm

Design og forstyrrelser af signalet

Fordi radiostyrede ure virker som de gør, så er der desværre nogen der opfatter dem som en slags lidt for nørdede ure. Men det er bestemt ikke tilfældet. Uanset hvilken slags ur du søger, så kan du sikkert finde en radiostyret version der passer til dig og din stil. Der findes fx. helt enkle radiostyrede ure der blot viser tid og dato, samt flere radiostyrede chronographs og digital ure.

Som sagt kan signalet fra DCF 77 blive blokeret ved uheldige omstændigheder. Det sker heldigvis meget sjældent, men når det sker så skyldes det ofte dårlige vejrforhold eller at signalet stoppes af betonbygninger eller store metalflader. Det kan også være at der er noget elektronisk udstyr der forstyrrer signalet, men i mange tilfælde viser det sig faktisk at forstyrrelserne skyldes at det er tid til at skifte batteri i uret.

Producenter og tidszoner

De helt store producenter indefor radiostyrede ure er Casio og Citizen, der begge er japanske firmaer. Det første radiostyrede ure kom dog ikke fra Japan, da det var et tysk Junghaus Mega ur.

Apropos Japan og Tyskland, så kan det være du har tænkt over hvordan tidszoner håndteres når nu du ikke selv skal indstille tiden på dit ur. Måden det håndteres på er vha. et par knapper på uret, der gør det muligt at skifte tidszone efter behov.
Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*