Der er mange forskellige holdninger til, hvor meget vand vi egentlig skal drikke. Der er også mange delte meninger om, hvad det er vi må drikke. Er juice for eksempel alletiders eller er det kun vand der duer?
Et faktum er, at mennesket dør uden væske. For udover ilt er væske det mest vigtige for vores krop og et menneske kan leve lang tid på blot væske.
Der skal selvfølgelig rigtigt meget til før det bliver helt fatalt for dig, hvis ikke du får væske nok. Man kan godt gå og være dehydreret hver dag uden at dø, men det giver en masse problemer for din krop, hvis ikke du får din væske og holder din krop hydreret.
Symptomer på væskemangel
Der er mange symptomer, der kan fortælle én om man faktisk får for lidt væske. De helt typiske symptomer kan være:
- Hovedpine
- Tør hud
- Mangel på mundvand
- Øget appetit
- Mangel på energi
- Sjældnere toiletbesøg
- Svimmelhed
- Kolde hænder og fødder
- Tørre læber
Faktorer som disse gør, at mange mennesker egentlig aldrig helt har det godt som de kunne have, hvis blot de blev opmærksomme på at holde deres krop ordentligt hydreret. Mange har en idé om, at de får nok væske og giver derfor ikke dette skylden for ovenstående symptomer, og derfor kan det for mange tage rigtigt lang tid, før man opdager problemet.
Det vil faktisk sige, at mange af disse symptomer som vi oftest tager piller for kan klares med vand.
De 5 myter
Der er som sagt mange meninger om, hvor meget vand vi skal drikke, hvad vi skal drikke og hvad det gør ved vores krop. Her er 5 myter du muligvis er stødt på før:
Du skal drikke 8 glas vand om dagen
En fin huske regel, men hvad med børn? Hvad med forskellen på mand og kvinde? Vægt? Højde? Der er mange ting der spiller ind og gør os forskellige. Derfor er det vigtigt, at lytte til sin krop og hvad den siger.
Kaffe dehydrer dig, så hold igen
Koffein har en mild vanddrivende effekt, men myten om, at når du ”drikke en kop tisser du to”, holder ikke helt stik. Den øger ikke risikoen for væskemangel, så du kan roligt tage en kop kaffe om morgenen og beholde din eftermiddagskaffe. Hvis du kun drikker kaffe, skal du måske genoverveje dette, da for meget koffein kan have en negativ virkning på kroppen i store mængder.
Kig på dit urin
Urin og afføring kan fortælle os rigtigt meget om vores krop, selvom det er et ømtåleligt emne. Er det rigtigt, at din urin skal være klar som væske for, at du har en god væskebalance? Ifølge flere læger er dette ikke rigtigt. Tværtimod skal den være bleggul for, at du kan være på den sikre side.
Din hud afslører dehydrering
Ja! Vores hud er levende og skal have næring vand for at fungere optimalt. Mørke rander, tydelige rynker og tør hud er typiske indikationer på, at væskebalancen ikke er god. Hvis det er det der er galt, kan man se en tydelig forskel på huden når man begynder at drikke nok vand.
Man kan aldrig drikke for meget vand
Jo det kan man faktisk godt, men der skal utrolig meget til. Det er de færreste, der nogensinde vil opleve dette. Marathon løbere er en gruppe der skal være mere opmærksomme herpå, da de ofte drikker før de bliver tørstige for netop at forebygge væsketab.
Hvor meget vand skal vi egentligt drikke?
Hvis man læser diverse lægeartikler og eksempelvis slår op på Netdoktor.dk, så står der, at vi skal drikke ca. 2-3 liter. Igen er der forskel på, hvem vi er, hvad vi spiser, hvad vores alder er, etc. Bare via vores mad får vi i gennemsnit 1 liter vand.
Alternativer som mælk og juice er rigtige fine, at få ind imellem og en gang om dagen. Væsker som sodavand, saft og læskedrikke er meget sukkerholdige og giver en trang til mere. De er nærmest helt uden vitaminer og mineraler, så disse er bedst at holde på et minimum og kun drikke en gang imellem.
En god huskeregel er: ”Sluk altid tørsten i vand”.
Skal vi være bange for dehydrering?
Vi skal tænke over det, hvis vi er meget soleksponeret som eksempelvis i sommerhalvåret eller når vi rejser sydpå. Når vi dyrker motion eller generelt er fysisk aktive er det også en god idé, at være ekstra opmærksomme, da kroppen sveder mere ved fysisk aktivitet.
Læge, professor og sundhedsforsker Bente Klarlund mener, at frygten for dehydrering er blevet en hjernevask. Vi ser alle gå med en vandflaske på sig konstant og, at sportsindustrien også er inde på et sidespor.
Vores hjerne er indrettet sådan, at vores tørst- og væskebalance helt naturligt er rigtigt fint reguleret. Ligeså snart vi sveder og mister væske, bliver hjernen klar over det og sender signaler til vores krop om, at nu er vi tørstige og har brug for væske.
Dermed når de fleste af os altid, at få noget væske indenbords inden vi når så langt som til at dehydrere. Så du skal ikke gå og være bange for at blive dehydreret, men blot lytte til din krop og tænke dig om når du bruger din krop lidt mere end hvad du plejer.