Sådan dufter du godt igen efter træning

Mand der sveder efter træning

Vi kender alle følelsen af, at kunne mærke den våde plet under armen når vi har givet den gas på romaskinen eller følelsen, snarere duften, der kommer snigende og fortæller, at vores T-shirt ikke kan absorbere mere sved og nu kan alle lugte det.

Mennesker er forskellige på rigtige mange punkter og det er vi også når det kommer til vores kropslugt. Det skal forstås på den måde, at der er nogle mennesker som bare aldrig nogensinde lugter dårligt. Så er desværre også dem, som man altid kan lugte er i nærheden fordi deres kropslugt er ret kraftig og det er typisk i den lidt trælse ende, nemlig lugten af sved.

Svedende kvinde

Hvorfor lugter vi af sved?

Mennesket har to slags svedkirtler, som sidder forskellige steder.

 • De ekkrine svedkirtler – de små svedkirtler som findes overalt på kroppen som i håndflader, fodsåler, på overlæbe og i panden.
 • De appokrine svedkirtler – de store svedkirtler som sidder b.la. i armhulerne og i lysken.

Det er disse to svedkirtler, som står for kroppens svedproduktion og kan være forskellige fra menneske til menneske. Man har ikke helt fundet ud af, hvorfor nogle mennesker sveder mere end andre, men man mener, at det kan skyldtes størrelsen på svedkirtlerne, øget nervestimulans og hormonelle forandringer ved eksempelvis brug af p-piller, overgangsalder eller graviditet.

Kroppen udskiller sved ligeså snart, at kroppen får det for varmt. Det er en vigtigt faktor for os, at kroppen er i stand til, at holde varmeniveauet nede ellers ville vi potentielt have risiko for at dø af hedeslag.

En anden grund kan også være, hvis man bliver påvirket følelsesmæssigt som nervøssitet, stress og høj puls generelt. Derfor sveder de fleste mennesker også i træningscenteret når pulsen er høj.

En øget svedproduktion i armhullerne findes hos ca. 1-2% af alle danskere. En lille procentdel har også sygdomen hyperhidrosis, som er en hudsygdom der gør, at kroppen overproducere sved. Det vil sige, at der ikke kun er sved under armene som de fleste har, men at sveden nærmest kan dryppe fra steder på kroppen. Tit ses det også på hænderne.

Det kan være ekstremt socialt hæmmende, at lide af svedgener, da man hele tiden er nervøs for om folk kan ”lugte” en og om folk kan se svedpletterne på skjorten. For de fleste mennesker er det heldigvis rigtige gode muligheder for, at afhjælpe problemet.

Svedende mand

Forebyggelse og produkter

Hvis man har et helt almindeligt problem med sved, skal der ikke så meget til for, at få bugt med problemet. De fleste mennesker får bugt med problemet når de finder en sammenhæng med problemet og finder de rigtige produkter til det.

 • Sørg for, at vaske dine armhuler med vand og sæbe morgen og aften. Vask dem generelt altid inden du kommer din deodorant på. Hvis man bare bliver ved med, at komme deodorant oven på gammel deodorant eller sved, kan lugten nærmest bliver værre.
 • Find en god deodorant. Mange skal igennem en masse før de finder en, der virker præcist til deres behov. Prøv også gerne nogle, hvor det nødvendigvis ikke er det smarte mærke der står på. Det er nemlig ikke alle der er antiperspirante – og dette er et must.
 • Perspirex eller aluminiumsklorid deodoranter er til dem, der har prøvet mange andre som ikke virker. Perspirex skal kun anvendes ganske få gange i løbet af ugen og stopper faktisk svedproduktionen under armhullerne. Man skal bare være opmærksom på, at sveden skal ud så den kommer bare ud et andet sted. Det er ikke farligt, at bruge produkter som disse, det er derimod en rigtigt effektiv måde, hvis andre produkter ikke virker. For over 95% har dette en rigtigt god effekt.
 • Brug en deodorant til hverdag og en anden til træning. Det kan være en rigtigt god idé, at bruge en ekstra kraftig antiperspirant deodorant, der er udviklet til træning og en anden mindre kraftig til hverdag. På den måde vænner kroppen sig til, at reagere på den ønskede måde alt efter, hvad man skal.
 • Husk, at skifte din deodorant ud engang imellem. Din krop kan godt blive immun overfor deodoranter, specielt hvis du bruger den samme i flere måneder af gangen. Skift imellem nogle stykker og specielt, hvis du pludselig oplever deodoranten ikke virker mere.
 • Brug svedabsorberende træningstøj, hvor huden samtidig kan ånde. En gammel bomulds T-shirt hjælper på ingen måde med at afvikle sveden. Tværtimod. Det er vigtigt huden kan ånde og specielt når pulsen er høj.
 • Husk på, at det er ikke sveden der lugter, men ens egen kropsduft der er forskellig fra menneske til menneske idet, at vi har forskellige PH-værdier og forskellige bakterier på vores hud. Det er når sved bliver blandet med disse bakterier at vores sved lugter.
 • Hvis du ikke har mulighed for et bad efter din træning, så lav en form for træning, hvor du ikke kommer til, at svede så meget. Styrketræning med vægte og maskiner giver en intens træning med pauser indimellem som gør, at pulsen ikke styrter derudaf hele tiden og sveden derimod bliver på et moderat niveau.
 • Husk også på, at det er en skrøne, at det kun er overvægtigt mennesker der sveder. Jo bedre form du er i, jo mere sveder du faktisk. Det hele handler om forbrænding og temperaturbalance.
Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*