Når man lige pludselig opdager, at ens sorte trøje er dækket af hvide snefnug og at det er skæl fra ens hovedbund, så breder panikken sig for alvor! Men heldigvis er der råd for det, der er et meget almindeligt problem hos både mænd og kvinder.
Hvad er skæl?
Skæl, også kaldet pityriasis capitis på latin, er døde hudceller der dannes på hårbunden i form af små hudflager. Da vores hud og dermed også vores hårbund er levende celler, så dør cellerne og falder af som tiden går. Samtidigt kommer der nye celler og sådan fortsætter det.
Udskiftningen af celler i vores hovedbund kan ske meget hurtigere end på resten af kroppen. Typisk varer processen ca. 1 måned, hvor afskalningsprocessen kan tage bare 1 uge, hvis man døjer med skæl.
Skæl opstår på grund af gærsvampen pityrosporum, som alle mennesker naturligt har og som normalt er ganske harmløs og usynlig for det blotte øje. Hos nogle mennesker, ca. hver 5. dansker, forekommer gærsvampen dog i et unormalt antal. Dette gør, at produktionen af døde hudceller bliver for stor og derved opstår der skæl.
To forskellige typer skæl
Det kan være meget rart, at vide hvilken type skæl man har, da det derved bliver nemmere at behandle problemet. Det er meget simpelt at genkende de to typer og de fleste er derfor ikke i tvivl om hvilke type skæl de har:
- Fedtet skæl – når hovedbunden er fedtet eller har tendens til at fedte. Dette gør, at skællene bliver meget fedtet i konsistensen og ligner lidt ”cornflakes” i form af en gullig belægning i hårbunden. De kan sidde utroligt godt fast og danne skorper.
Fedtet skæl giver overskydende olie på hovedbunden, for meget kolesterol og fedt der lukker hårsækkene. Det kan give alvorlige problemer med håret og hovedbunden og f.eks. føre til hudirritation, rødme, hævelse og voldsom kløe.
- Tørre skæl – ofte meget tørre. Så tørre at de smuldrer og bliver pulveragtige i konsistensen når det drysser ned på vores tøj. Denne type skæl kommer ofte af mangel på talg, som er hudens naturlige fedtstof.
Behandling af skæl i hovedbunden
Gærsvampens levevilkår forstærkes af sukker, så det er en god idé, at holde sig fra mad med stor koncentrat af sukker og gær. Brød og kager med hvidt mel er den bedste middag for gærsvampen.
Der findes rigtigt mange gode produkter til bekæmpelsen af skæl. Nogle virker mere effektivt end andre og priserne er også forskellige, alt efter hvilke ingredienser produkterne indeholder.
Her er nogle gode ingredienser, at gå efter:
- Salicylsyre – løsner rigtigt effektivt skæl, de døde hudceller og skorpedannelserne i hovedbunden.
- Zinkpyrithion – dette stof dræber faktisk gærsvampen. Det er en svovlforbindelse, der kan opløse skællet, virke anti-bakteriel og svampehæmmende.
- Selendisulfid – dette stof er også dræbende overfor gærsvampen. Dog skal man passe på, hvis det er fedtet skæl man har, da stoffet har tendens til at give fedtet hovedbund.
- Ketocnazole – bekæmper ligeledes gærsvampen og er et meget kendt og anvendt stof.
- Argan olie – den kendte olie fra Arganis Spinosa træet er virkelig kommet for at blive. Den skulle også have en rigtigt god effekt på bekæmpelsen af skæl. Dog skal man altid huske, at anvende meget lidt, da det hurtigt fedter en i forvejen fedtet hovedbund.
Det er forskelligt hvordan du anvender produkter med disse ingredienser i og derfor er det vigtigt, at du altid forhører dig og læser brugsanvisningen så du ikke gør problemet værre.
5 gode råd
Der er er flere ting man kan gøre for at forebygge skæl. Mange af tingene gør vi i forvejen – og det skal vi blive ved med, da det har en rigtigt god og positiv effekt så skællene ikke kommer igen og igen:
- Vask dit hår – det er ikke videnskab, men det er vigtigt, at opretholde en god hygiejne i håret og hårbunden, så gærsvampen ikke får for gode levevilkår. Dog skal man ikke vaske håret for tit, gerne hver anden dag max, da hovedbunden ellers risikerer at tørre ud eller fedte.
- Stress af – ligesom med meget andet, så kan stress fremprovokere skæl. Det vil altså også sige, at skæl sagtens kan gå i sig selv igen, hvis det er kommet af humørsvingninger og stressniveau. Man kan faktisk opleve, at få skæl i løbet af nogle timer hvis ens stressniveau ryger højt op.
- Del ikke kam/børste med andre – de fleste lærer det fra barnsben af i forhold til mindskning af lus og det samme gælder mindskning af skæl. Det er i forvejen ikke særlig hygiejnisk at dele kam/børste og skæl kan faktisk godt være smitsomt. Du skal dog ikke være bange for det hopper til person til person. Det gør det ikke.
- Nyd solen – solens ultraviolette stråler har vist sig, at have en rigtigt god effekt på hår og hårbund når det kommer til skæl. I vinterhalvåret er man derfor også mere disponeret overfor skæl, da håret og hovedbunden hele tiden er pakket ind i en hue.
- Prøv dig frem – der er som sagt rigtigt mange gode produkter på markedet, og hvad der virker på din veninde virker måske ikke på dig. Så prøv dig frem. Hvis problemet ikke løser sig med almindelige produkter, så kan man også få produkter på recept hos lægen.