Sådan påvirker parfume din sundhed (allergi og langtidsreaktioner)

Smuk kvinde med makeup

De fleste af os, både mænd som kvinder, bruger parfume dagligt. Nogle har bevist fravalgt det, men tænker måske ikke over, at parfume findes i rigtigt mange ting. Parfume er et kemikalie og for mange kemikalier kan være skadeligt for din krop.

Et kemikalie er et kemisk stof og kemikalier bruges i mange tusinde forskellige ting, vi benytter os af hver dag. Cremer, opvaskemiddel, hårfarvning etc. Parfume er tusindvis af duftstoffer, der er sat sammen. De kan være kemisk fremstillet eller fremstillet på ekstrakt fra planter.

Kvinde med parfumeallergi

Hvad vi ved

Man ved, at kemikalier og heriblandt parfume kan være allergifremkaldende. Det vil sige, at selvom du aldrig har været allergiker før, kan parfume potentielt udgøre en risiko for, at du kan blive det.

Mængden af parfume spiller en rolle for, hvor stor en risiko man har for, at blive allergiker. Det er altså ikke lige meget, hvor meget parfume du bruger og hvor mange produkter med parfume du bruger. Meget små mængder af allergifremkaldende stoffer giver en mindre risiko for, at udvikle allergi end når koncentrationerne er højere.

Hvor støder jeg på dem

Produkter med parfume er typiske personlig plejemidler som fx.:

 • Parfume
 • Deodoranter
 • Håndsæbe
 • Shampoo
 • Cremer

Vaskepulver og skyllemiddel indeholder også ofte parfume. Ting som legetøj, luftfriskere, maling etc. har også parfume på deklarationslisten.

En anden form for parfume er de æteriske olier. Populært sagt, parfume fra naturens side. Disse er fremstillet på plante ekstrakter fra naturen, som trækkes ud af planten til, at lave duften af. De har ofte en afslappende virkning og bliver ofte forbundet med velvære.

Stoffet fra disse olier er det samme som fra parfume. Kroppen kan altså ikke kende forskel på om duften er fremstillet fra naturens side eller om det er kemisk fremstillet. Forskning har vist, at det faktisk er de naturlige dufte – herunder æteriske olier, der har den største allergifremkaldende effekt.

Det kommer bag på mange, men det burde det ikke. For alt er kemi, inkl. de ting som kommer fra naturen.

Kvinde med tør hud

De alvorlige langtidseffekter

Når man snakker parfume og allergi kigger man ikke kun på den allergiske reaktion, der nærmest kan komme fra minut til minut, men også på langtidsreaktionen.

Der er enkelte parfumestoffer der mistænkes for, at kunne påvirke ens sundhed på længere sigt. Det er de såkaldte CMR-stoffer.

Man mener, at de kan forårsage:

 • Kræft – stofferne gør, at cellerne muterer sig og forandrer sig hele tiden. Det muterende stof påvirker cellerne og det gør der sker en øget mutation i arvemassen. Det er forandringer som disse, der kan give kræft.
 • Skade på gravide – eller nærmere deres ufødte børn. Stofferne laver ravage inde i livmoderen, som i værste fald kan gøre, at man får et barn med misdannelser eller som ikke er udviklet korrekt.
 • Nedsat frugtbarhed – mange mennesker oplever i dag fertilitetsproblemer og man mener, at alle de kemikalier vi udsætter os selv for hver dag, kan have en negativt effekt på frugtbarheden for kvinder og nedsat sædkvalitet for mænd.
 • Øge risiko for abort – da stoffet er/kan være hormonforstyrrende i en høj grad.

Stofferne menes at være et problem på den lange bane. Derfor er man hele tiden opmærksom på, at teste blandt andet parfumestoffer.

Lige nu er der 26 deklarerede parfumestoffer, som skal stå på en varedeklaration da stofferne kan fremkalde en allergisk reaktion. Kontaktallergi kan man dog også få fra mange andre udeklarerede parfumestoffer.

Tænksom kvinde

Opmærksomhed og sund fornuft

Med fare for at have skræmt dig helt væk, så skal man selvfølgelig bruge sin sunde fornuft når det gælder parfume. Der er ingen tvivl om, at det er med god grund, at man bliver forsket i disse ting.

Det du kan gøre for at undgå parfume eller minimere kontakten er:

 • Skift dit vaskepulver og skyllemiddel ud med tilsvarende produkter uden parfume. På den måde undgår du parfume i det du tøj du bruger hver dag.
 • Håndsæbe, cremer og makeup fås i dag også uden parfume. Det kræver muligvis lidt research, at finde frem til mærker, der ikke anvender parfume i deres produkter. Det kan være du skal skifte dit yndlingsmærke ud.
 • Kig på varedeklarationen og vær opdateret omkring de 26 allergifremkaldende stoffer. Spørg eventuelt personalet i den butik du er inden i omkring det. De er uddannet til at vejlede dig bedst muligt.
 • Under din graviditet, så overvej om der er nogle parfume ting du kan undvære i den periode. Der er to mennesker du skal passe på i den periode, nu handler det ikke længere kun om dig selv.
 • Spray din parfume op i luften og gå ind i den, i stedet for at komme den direkte på huden. Spray den eventuelt også på tøjet som ikke rammer huden. Parfumen holder overraskende fint på denne måde.
 • Tillad dig at være selektiv. Byt de ting ud, som du syntes du godt kan undvære eller byt dem ud med produkter uden parfume. De ting der gør dig glad og giver dig velvære, eksempelvis en god parfume eller lækker duftende bodylotion, skal du selvfølgelig beholde.
Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*