Sådan får du din parfume til at dufte bedre og holde i længere tid

Kvinde i naturen med parfume

En af de bedste investeringer i livet, er en god parfume! De fleste kvinder har en parfume de sværger til i mange år og som de ved er gode til dem. En duft kan give komplimenter med på vejen, få en til at føle sig i bedre i humør, føle sig sexet og godt tilpas. Derfor er er der heller ikke noget værre end at komme ud af døren, uden at have nået at få sin parfume på!

Vi kvinder har tendens til, at have mere end én parfume stående på badeværelset og nogle får lov til at stå længere end andre. Nogle gange når vi simpelthen ikke at få dem brugt før de bliver for gamle og lige pludselig kan 600 kroners dyr parfume hældes ud i vasken.

Nogle gange oplever vi også, at vi nærmest ikke kan dufte vores parfume mere og lige pludselig ender vi med, at tage 5 sprøjt på i stedet for et og vi forstår stadigvæk ikke, hvorfor folk kigger mærkeligt på os når vi kommer gående igennem rummet.

Kvinde med sund makeup

Duftens virkning på huden

Det er meget forskelligt, hvordan dufte reagere når den kommer på vores hud. Det er forskelligt fra kvinde til kvinde, samt det er forskelligt fra parfume til parfume. Der er dog 3 trin i en dufts udvikling på huden:

 • Hovedduften (topnote) – Det allerførste indtryk man får fra duften, når alkoholen meget hurtigt er fordampet. Denne holder ca. et kvarter.
 • Hjerteduften (mellemnote) – Her når duften sin fulde styrke og duften virker meget harmonisk. Dette trin varer ca. 3 timer.
 • Kroppen eller Basis (bundnote) – Her kommer de ”tunge” duftekstrakter frem. Disse duftekstrakter er dem, der giver parfumen sin varme og sin langvarige glød. Dette trin kan holde sig op til 20 timer.

Duftens styrker varierer meget alt efter, hvilket koncentrat parfumen er lavet med i procenter.

 • Den ædle rene parfume indeholder 15-20% af den rene duftessens. Holdbarheden er her 24 timer.
 • Eau de parfume indeholder 7-12% af den rene duftessens. Holdbarheden er her 6-8 timer.
 • Eau de toilette indeholder 3-7% af den rene duftessens. Holdbarheden er her 2-3 timer.
 • Eau de Cologne indeholder 1,5-2% af den rene duftessens. Holdbarheden er her 1-2 timer.
 • Cremeparfumer indeholder ikke de store duftkoncentrater, men har stadigvæk en god holdbarhed, da den er uden alkohol.

Man regner med, at der er ca. 20.000 duftstoffer til rådighed i dag, når parfumen skal sammensættes og kreeres. Derfor er dette faktuelle tal, men man skal selvfølge prøve sig frem og se, hvilken slags duft og type der passer til en.

Kvinde der påfører sig parfume

Hvor skal jeg anbringe min parfume?

Dette er et hyppigt spørgsmål, ikke mindst fordi vi jo gerne vil have vores duft til, at holde så lang tid som overhovedet muligt!

Det bedste og mest anbefalelsesværdige sted at spraye sin parfume på er de varme steder på kroppen og gerne pulsstederne. De steder hjælper parfumen med at udvikle sig rigtigt og får det bedste og mest holdbare frem i duften.

Pulsstederne er på håndledende, indersiden af albuen, bryst, nakke og hals.

Det er helt fint, at komme duften på flere af de nævne steder, men være opmærksom på hvilke noter din parfume indeholder og om det er den rene parfume eller nogle af underkategorierne.

Parfumer med orientalske noter er typisk meget kraftige i sig selv og derfor kan et pust være nok. Er det en eau de toilette fremfor eau de parfume kan flere sprøjt være en rigtigt fin idé, da noterne typisk også er lidt blidere.

Har man, som nævnt ovenfor, brugt den samme parfume i lang tid kan blive helt resistent for duften. Uanset hvor mange sprøjt man giver sin krop kan man intet dufte. Men husk på, at det kan dine medmennesker!

Hvis du oplever dette, så tænk over hvor det egentligt er du sprøjte din parfume. De fleste kvinder bruger håndleddet at påfører den på, men mange kvinder bruger også halsen og brystet, som jo også er rigtige steder. Men når du påfører parfumen disse steder, stiger parfumen direkte op i næsen og luftgangene og derfor kan man opleve lige pludselig ikke at kunne dufte den.

Prøv derfor at skifte parfumen ud med en anden for en stund eller sprøjt parfumen andre steder end du plejer.

Duft er forskelligt fra menneske til menneske. Selvom du og din veninde bruger den samme duft, så kan den dufte helt forskelligt på jer. Dette skyldes forskelle i hudens pH-værdi.

Smuk kvinde der ser tvivlende ud

Myten – gnid håndledene eller ej?

Et af de store spørgsmål omkring brugen af parfume er, om det er forkert at gnide håndledende mod hinanden efter man har påført sin parfume.

Mange parfumehandlere vil sige, at det er en dum idé da man ødelægger molekylerne i parfumen. Men mange gør det alligevel for at fordele parfumen og så håndledet ikke føles så fugtigt.

Fakta er, at molekylerne er så små, at man ikke burde kunne ødelægge dem ved blot at gnide håndledende sammen stille og roligt. Derimod skaber det friktion – altså varme, som i nogle tilfælde kan få parfumen til at dufte anderledes.

Derfor skal du ikke være bekymret, hvis du er er én ud af de 10 kvinder der gør dette efter hvert parfume sprøjt på håndledet. Men du behøver ikke gøre det, da parfumen jo tørrer forholdsvis hurtigt alligevel.

Mange parfume flakoner

Hvor lang tid holder parfume den er åbnet og hvor skal jeg stille den?

Der er desværre ikke noget rigtigt holdbarhedsdato på en parfume, det er igen forskelligt fra koncentrat til de duftnoter og ekstrakter der er i. Alt fra 1 år til 8 kan en parfume typisk holde. En uåbnet parfume kan selvfølgelig holde sig markant længere tid end en der har været åbnet og sprayet med.

Lys og varme nedbryder duften over tid, så derfor er badeværelset faktisk et rigtigt dårligt sted at have ens parfume til at stå. Det er dog her vi mest opbevarer dem, da vi også godt kan lide at se på de smukke flakoner duften typisk er gemt i.

Bedst er det hvis man kan opbevare ens parfumer i eksempelvis soveværelset og langt væk fra sollys.

Hvis man har en parfume man ved, man ikke skal bruge i lang tid, så kan man putte den i dens originale æske, i en plasticpose og så komme den i fryseren. Men det optimale er selvfølgelig, hvis parfumen slet ikke har været åbnet.
One Comment

 1. Anna Panum says:

  Tak, Anja.
  Dine råd mht parfume – især opbevaring – var lige, hvad jeg søgte.
  Jeg er 76, kronisk smertepatient (tidl. bl.a. model – mannequin som det hed dengang), men selvom jeg nu yderst sjældent kan komme udenfor mit hjem, så prøver jeg i det små “at beholde” lidt af mit liv, som det var engang: MIN duft !!! Desværre sker det så sjældent, at “den mister pusten” alt for tidligt !
  MEN ….. nu ved jeg hvorfor! Kærlig hilsen og tak, Anna

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*