Sådan vælger du den perfekte mat læbestift i rød, sort og lilla

Kvinde med lilla læbestift

Læbestift har altid været mange kvinders favorit makeup produkt, når de virkelig skulle vise verdenen hvem de var. I dag er læbestiften stadig populær, og den røde går man aldrig galt i byen med! Men de lidt mere specielle farver ovre i den lidt mørkere ende af farveskalaen, har nu fundet også vej fra catwalken til de store makeup mærker.

Det er dog ikke ligetil sådan at vælge den rette læbestift. Hvis der er noget der tager lang tid at vælge, så er det nemlig læbestift! Man går forvildet rundt omkring en masse farver i den samme skala og ens hånd ligner mere og mere en farvepalet.

Så uanset jeg som udgangspunkt synes at alle mennesker kan bære lige præcis, hvad de har lyst til, så her nogle gode retningslinjer og råd, der er værd at tage med i jagten på den perfekte matte læbestift.

Kvinder med forskellig hudtone

Valg farve udfra din hudtone

Alle mennesker har en hud, der kan deles op i to forskellige hudtoner:

 • Kold hudtone – Hvis du har en rød og/eller lidt rosa farve har du en kold hudtone. Hvis sølv klæder dig frem for guld eller hvis dine blodåre på dit håndled er blålig er dette også gode indikationer for, at du har en kold hudtone.
 • Varm hudtone – Hvis du har en gylden/beige/gullig farve har du en varm hudtone. Hvis guld klæder dig frem for sølv eller hvis dine blodåre har en mere grønlig nuance indikerer det også en varm hudtone.

De to hudtoner kan man dele op i årstiderne.

 • Sommer – Kolde, lyse pastel og dussede farver.
 • Vinter – Kolde, dybe og klare farver.
 • Efterår – varme, dybe og mørke farver.
 • Forår – varme, klare og lyse farver.

Hvis man har den varme hudtone tilhører man enten forår eller efterår og har man omvendt en kold hudtone er man enten vinter eller sommer. Når det så er sagt, kan man også sagtens være lidt neutral eller lidt begge dele.

De kolde og varme farver kan du se her:

Kolde og varme farver

Alle farver kan have kolde undertone og varme undertoner, så det er derfor læbestift kan se så forskellig ud fra kvinde til kvinde.

Rød læbestift

Den røde læbestift

Den røde læbestift er en klassiker og alle mærker med respekt for sig selv, har den i deres læbestift udvalg.

Den matte udgave giver et flot sofistikeret look til læberne. Den kan være meget klar i farven, men er stadigvæk tilpas dæmpet så man sagtens kan bruge den til hverdag (da den ikke har den skinnende effekt på læberne).

Den røde farve kan have undertoner af:

 • Orange – passer bedst til den varme hudtone.
 • Blå – passer bedst til kolde hudtone.

[searchteaser q=”rød læbestift”]

LIlla læbestift

Den lilla læbestift

Den er nok ikke så udbredt hos de fleste kvinder endnu, om end det virkelig er en smuk farve at komme på læberne. Den matte udgave gør også her, at man sagtens kan bruge den til hverdag og måske bedre tør kaste sig ud i den, da den ikke er så glossy og skinnende.

Den lilla farve kan have undertoner af:

 • Blå – passer til den kolde hudtone.
 • Grøn – passer til den varme hudtone.
 • Rød – passer til den kolde hudtone.

[searchteaser q=”lilla læbestift”]

Sort læbestift

Den sorte læbestift

Det er jo nok de færreste, der egentlig vil gå med en helt sort læbestift. Men den kan faktisk være rigtigt flot i den matte udgave, specielt hvis man skal i byen og har et outfit på, der passer til.

Den sorte farve kan også fås i flere nuancer af sort, så det behøver altså ikke være kulsort du putter på læberne. Her er resten af makeuppen virkelig vigtigt, så man ikke kommer til at blive helt bleg når man bærer den.

Kvinde med den kolde hudtone, skal passe på ikke at trække alt farven ud af ansigtet. Derfor vil det typisk være kvinder med den varme hudtone, der vil kunne bære den sorte læbestift bedst. Ellers kan man få arbejde lidt glød ind i ansigtet med foundation og den rigtige blush.

Den sorte farve kan have undertoner der ikke altid findes på farveskalaen:

 • Grå
 • Hvid
 • Kolde farver som blå og lilla.

[searchteaser q=”sort læbestift”]

Forskellige læbestifter

5 generelle råd om læbestift

 • Hvis du dagligt går med makeup som indebærer mere end en mascara, så hold dig til de naturlige farver (gerne i lyse nuancer). Det kan blive voldsomt, hvis du både har en farvet øjenskygge eller blush på sammen med den røde eller lilla læbestift.
 • Prøv altid din læbestift i dagslys. Typisk er butikkernes lys forfærdeligt at prøve sin læbestift i, da det tit er et falsk lys de har. Gå gerne udenfor med ekspedienten og se farven der for at være helt sikker.
 • Børst dine læber med en tør tandbørste for at få de døde hudceller væk fra læberne, så man ikke kan se linjer og sprækker når læbestiften kommer på.
 • Brug en lipliner i samme nuance som læbestiften, så du fremhæver læbekanten samtidig med, at du sørger for at læbestiften bliver inden for linjen hele aftenen.
 • Brug en læbeprimer, som gør holdbarheden af læbestiften rigtigt god, så den ikke falder af når du drikker og spiser.
Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*