Mekaniske ure (mekanisk urværk og manuelt optræk)

Reperation af mekanisk ur

Mekaniske ure stammer helt tilbage fra 1300-tallet, mens de mere almindelige quartz ure først begyndte at komme frem i løbet af 1970’erne. Et mekanisk ur har derfor en hel anden historie end quartz urerne har, hvilket er en af grundene til at fortsætter med at være populære (for modsat hvad man skulle tro når man kigger på priserne, så er mekaniske ure langt mindre præcise end quartz urene er det).

Hvad er et mekanisk ur?

Grundlæggende set betydet det at et ur er mekanisk at det er med optræk, modsat quartz urene der drives af et batteri. Optrækket kan enten være manuelt eller automatisk.

Et manuelt optræk (håndoptræk) betyder at der skal drejes på kronen for at trække uret op. Dette skal gøres varsomt, da en for stram optrækning kan skade uret. Ligesom du skal passe på når du trækker uret op, så skal du også passe på når du indstiller datoen på uret. Afhængigt af hvilket ur du har valgt, så kan det skulle gøres på en ganske bestemt måde.

Automatisk optræk kaldes også for kinetisk optræk. Ure med denne type optræk kan trække sig selv op ved rystelser, hvilket vil sige at de fx. trækker sig selv op når de sidder på din arm (helt konkret sidder der en lille modvægt i uret som roterer ved rystelser og derved trækker uret op).

Uanset hvilken type optræk der i dit ur, så skal du regne med at dit ur afviger op til +/- 30 sekunder i døgnet. Mekaniske ure er derfor væsentligt mindre præcise end quartz ure der blot afviger +/- 10 sekunder om måneden – og endnu værre klarer de sig ifht. de radiostyrede ure der kun afviger med +/- 1 sekunder pr. 1 million år!

Mand i jakkesæt tager ur på

Krævende ure

Fordi mekaniske ure skal trækkes op, så plejer man at kalde dem krævende ure. Der sælges da heller ikke så mange mekaniske ure længere, så i dag er det kun ca. 10% af verdens nyproducerede ure der er mekaniske. I stedet er hovedparten af de nyproducerede ure quartz ure.

Alt efter hvilken type ur du går efter, så vil kendere typisk sige at du skal give mindst 2.000-3.000 kr for et godt mekanisk ur – og at du er bedre stillet med et quartz ur hvis du ikke har budgettet til at give flere tusinde kr for et mekanisk ur.

De fineste mekaniske ure produceres i Schweiz og er typisk stemplet “Swiss Made”.

Urskive på et lækkert ur

Nye og brugte ure

Mekaniske ure bliver rene kunstværker i takt med prisen på urene stiger, så det er ikke nogen hemmelighed at nogen af verdens dyreste ure er mekaniske ure.

Der er en levende handel med mekaniske ure i de lidt dyrere prisklasser og det inkluderer flere ure der har en del år på bagen (de såkaldte vintage ure). Alt efter mærke, model og stand så kan du spare 10-70% på at købe et brugt mekanisk ur, men som sagt er det mest urene i de lidt dyrere prisklasser der handles brugt (hvilket betyder du kan finde nye mekaniske ure der er billigere end de fleste brugte ure der er til salg).

Inden du køber et mekanisk ur så skal du gøre dig klart om du har mod på at holde det ved lige og sørge for det altid er trukket op. Du skal med andre ord fascineres af historien bag de mekaniske ure og mekanikken bag – bliver du ikke fascineret af disse to ting, så vil du sikkert blive gladere for et quartz ur.
Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*