7 designere der skaber botaniske smykker med levende planter

Smykker er normalt rimeligt døde i kanten, men takket være nogle virkeligt fremsynede designere er der begyndt at poppe levende smykker op her og der. Smykker på der er levende på den gode måde, helt modsat de smykker der var fremme for nogle år siden og som var baseret på at plage et stakkels levende insekt.

De gode levende smykker er skabt udfra en plante, der stadig er levende i smykket og som stadig kan vokse videre. Faktisk kan planten i nogen af smykkerne vokse så meget, at den til sidst må plantes ud i en potte i vindueskarmen eller ude i haven!

Den perfekte icebreaker

De mest populære levende smykker skabes af den kendte designer Colleen Jordan. Hendes smykker består af 3D printede vaser, hvor der kan vokse en lille bitte plante. Vaserne kan så enten hænge i en halskæde eller bæres som en temmeligt anderledes ring (var der nogen der sagde, at vi her har alletiders icebreaker til middagsselskabet hvor du ikke kender nogen?).

colleen-jordan-01

colleen-jordan-02

colleen-jordan-03

Maskuline smykker med planter

En anden populær designer der gør sig i smykker med levende planter er islandske Hafsteinn Juliusson. Hans smykker er mere maskuline end smykkerne fra Colleen Jordan, så også mænd kan komme til at bære smykker med levende planter. Hvis jeg selv skulle vælge et smykke med en levende plante, så var det klart en af hans ringe jeg ville gå efter.

hafsteinn-juliusson-01

Køber du en af Hafsteinn Juliusson’s planter, så skal du regne med at det ikke er et smykke der kan klare sig selv. For at planten bliver ved med at se pæn ud, så skal du vande den en gang imellem så den ikke tørrer ud og du bør også sørge for at den ikke kommer til at ligge i direkte sollys for længe.

Plante terrarier og fehaver

Smykkerne fra Colleen Jordan og Hafsteinn Juliusson er allesammen åbne, hvorved det er let at komme til at passe planterne og sørge for de bliver vandet. Men der findes også smykker med levende planter der er lukkede, hvilket kaldes plante terrarier eller fehaver.

Fx. sælger den amerikanske butik WearItMiniPlants flere af sådanne smykker, ligesom du kan finde instruktionerne til at lave den slags smykker på enkelte DIY blogs. Jeg har fx. fundet et sæt glimrende instruktioner her.

wearitminiplants-01r

Sådan passer du de lukkede smykker

Fordi smykkerne fra WearItMiniPlants er lukkede, så er det ikke så ligetil at passe planterne og vande dem som det er med de åbne smykker. Men heldigvis har de hos WearItMiniPlants tænkt sig om, så bunden i plante terrariet har nogle bitte små huller. Det betyder at bunden kan suge vand, hvorved det er muligt at vande planten ved at stille smykket i en tallerken med vand i nogle få minutter.

wearitminiplants-02r

wearitminiplants-03r

Når planten i det lukkede smykke på et tidspunkt bliver for stor til at være i terrariet, så kan smykkerne fra WearItMiniPlants iøvrigt åbnes så planten kan tages ud og plantes om i en potte eller ude i haven.

wearitminiplants-04r

wearitminiplants-05r

wearitminiplants-06r

wearitminiplants-07r

Smykker der vokser i fri luft

En anden form for smykker med levende planter er baseret på planten tillandsias, der utroligt nok ikke behøver jord til at gro i. Tillandsias kan vokse i fri luft, hvis den bare får lidt vand engang i mellem. Tillandsias kaldes derfor også for “air plants”.

En af de designere der arbejder med tillandsias er Arts Alive, der bl.a. har lavet disse halskæder:

arts-alive-01

arts-alive-02

Fordi tillandsias ikke vokse i jord, så kan de ikke vandes på samme måde som de fleste andre planter. I stedet skal du vande dem med en forstøver.

Store plante smykker

Helt anderledes er smykkerne fra designeren Susan McLeary. Hendes smykker er store armbånd, halskæder og øreringe, hvor metallet er skiftet ud med smukke planter. Umiddelbart skulle man tro at planterne i hendes smykker var døde og kun ville kunne holde et par dage, men rent faktisk er de stadig levende.

susan-mcleary-01

susan-mcleary-02

Iflg. Susan selv, så kan hendes smykker holde 3-4 uger før det er nødvendigt at plante dem ud i en potte eller i haven.

Er planterne altid levende

Hvis du selv er på jagt efter et smykke med levende planter, så skal du huske at kigge dig for. Der findes nemlig smykker der umiddelbart ser ud som om de er med levende planter, men som så viser sig slet ikke at være så levende igen.

Her er fx. et smykke, der ligner øreringe med græs. Men når man læser efter i beskrivelsen af smykket, så viser det sig, at græsset er lavet af latex 🙁

adorn-jewellery-01

Smykker med bevarede planter

Der findes selvfølgelig også smykker, hvor planterne ikke længere er levende. Et smukt eksempel på det er denne ring hvor frøene fra en mælkebøtte er bevaret inde i en hul glaskugle.

dandelion-01

Fra samme designer har vi også denne halskæde, hvor planten er et stykke ægte tørret mos.

moss-01
Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*